Vizitele
Majoritatea prietenilor și rudelor sunt curioși să cunoască noul bebeluș. Așadar, vor să vină în vizită imediat după naștere.
La noi, la români, exsită și acel obicei al ”ploconului” sau ”venitului cu mâncare”. Are diverse denumiri în funcție de zona geografică. Ideea în sine este foarte bună: să duci proaspetei mămici mâncare (pentru că asta era inițial), astfel încât să îi ușurezi primele zile. Însă, ca majoritatea tradițiilor, și aceasta s-a denaturat destul de mult în timp.
Acum toată lumea vine cu un cadou pentru bebeluș, eventual un tort și bere – ca să facă mama lapte. Zahărul și ciocolata dintr-un tort nu sunt chiar ceea ce are nevoie mama în primele zile de după naștere. Nu au calitățile nutritive necesare, chiar dacă arată mai bine să te duci cu un tort drăguț sau o prăjitură, decât cu un coș cu fructe sau o oală de mâncare (care sunt mult mai valoroase nutrițional).
Iar berea, mai ales dacă are alcool, nu e recomandată mamelor care alăptează, întrucât alcoolul ajunge în lapte. Orice băutură (și în special, apa și ceaiurile din plante care stimulează lactația) ajută mama să producă mai mult lapte. Nu berea, în mod special. Îmi pare rău, dar e nevoie să demitizăm acest aspect.
Contextul
Să vă explic cum eram eu după prima naștere. Foarte fericită, dar și foarte obosită. Pentru că am avut o naștere frumoasă, în care nu s-a intervenit, iar la final am avut parte de un ”shot” natural de endorfine (hormonul fericirii) care m-au ținut trează și alertă (să pot avea grijă de copilul meu și să-l pot proteja) timp de 2 zile si 2 nopți. Deci în a treia zi, când a trecut efectul hormonilor, am fost ”praf”. Eram terminată de oboseală, aveam deja ragade (răni cauzate de atașarea incorectă a copilului la sân), iar copilul meu se trezea din oră în oră să sugă câte 5 minute, apoi adormea.
Eram dezamăgită că încă mai aveam burta! Ceea ce era perfect normal, însă aveam așteptări false despre cât de repede își va reveni corpul meu.
Îmi doream doar să mă conectez cu copilul meu, să reușesc să alăptez fără să mă mai doară și să pot să dorm! Toată lumea îmi zicea ”dormi când doarme copilul”, dar eu nu reușeam să adorm (probabil de prea multă oboseală). Și pe când ațipeam, el se trezea.
Închipuiți-vă cât chef aveam să mă îmbrac cât de cât decent, să zâmbesc, să pregătesc ceva ronțăieli și să fac pe gazda fericită! ZERO!
Vroiam doar să fiu lăsată în pace!
Așa că le-am spus prietenilor și rudelor că primim vizite după 6 săptămâni. Bineînțeles că au venit bunicii copilului, dar cam atât. Și ce bine a fost!
A doua naștere
Însă, după a doua naștere, abia așteptam să vină cineva la noi. Îi chemam eu, pentru că, evident, prietenii noștri știau deja de la primul că nu ne doream vizite. Însă, de data aceasta totul a fost exact pe dos. Ema dormea câte 3-4 ore, totul era ok și eu abia așteptam să am cu cine să povestesc.
Concluzia
Concluzia mea a fost că e necesar să faci cum simți.
Dacă simți că ești pregătită și chiar îți dorești vizite, acceptă-le, dar dacă simți că nu ești confortabilă cu asta chiar atunci, spune clar și asta. Partenerul te poate ajuta în acest caz. Poate să le spună el cunoștințelor că doriți să mai așteptați. Dar nu trece peste ceea ce simți. Sunt multe mămici care nu îndrăznesc să spună că nu doresc vizite pentru a nu supăra pe unii și pe alții, dar ajung apoi să fie foarte obosite, frustrate și nervoase, iar copiii foarte agitați. Nu merită sacrificiul!
Sunt convinsă că orice prieten sau rudă înțelege. Cei care au copii poate cu atât mai mult, iar pe cei care nu au încă îi puteți îndruma voi, pentru că ei oricum nu știu exact cum să se comporte în astfel de situații.
Îngrijirea post-partum – ajutorul
Însă sunt și anumite vizite care îți pot face foarte bine. Ale unor prietene sau mama sau sora, care să vină doar să aibă grijă de tine. La noi s-a cam pierdut obiceiul de a îngriji proaspăta mămică, de a o răsfăța și trata ca pe o regină. Pentru că asta este.
Cristina, ne-a povestit la cursul de doula post-partum, ce bine i-a făcut vizita prietenelor ei dragi care au venit cu mâncare, au răsfățat-o, au avut grijă de micuț.
Iar pentru mine marele ajutor a fost din partea mamei mele care a venit o săptămână la noi (pentru că locuiești în alt oraș și încă lucrează). Nu trebuia să îi zic nimic. Era atât de calmă și discretă. Știa exact ce și cum să facă. A fost atât de bine! După ce a plecat ea, am avut mare ajutor cu mâncarea din partea soacrei mele, pentru că ne trimitea mereu mâncare proaspătă și bună!
Pentru cele care nu au un astfel de sprijin, există doula post-partum. O femeie, de obicei, mama și ea, care știe cum să te sprijine emoțional, fizic, organizatoric și să vă ajute să vă regăsiți mai repede noul echilibru, după nașterea copilului.
Am făcut și pregătirea de doula post-partum pentru că simt că avem atât de multă nevoie de sprijin în primele săptămâni de după naștere și majoritatea oamenilor nici nu conștientizează această nevoie. Însă o mămică susținută în prima perioadă, va fi mult mai calmă, liniștită, încrezătoare în propriile forțe și instincte, iar bebelușul va fi și el la fel.
Tu cum ai procedat cu vizitele după naștere? Ai simțit susținere și sprijin?
#provocarea100Seth #ziua22
1 comentariu. Leave new
[…] dea câteva săptămâni în care să vă cunoașteți în noua formulă, înainte să vină în vizită. Dacă ai prietene apropiate, o soră, cumnată, mamă, soacră calme, cu care să fii pe aceeași […]