Uleiurile esențiale în sarcină, naștere și post-partum – precauții

Sarcina#provocarea100SethNașterePost-partum

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au fost utilizate din vremuri străvechi, însă acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de ele, într-o societate dominată de produse de sinteză, în care ne îndepărtăm tot mai mult de natură și ceea ce ne oferă ea.

Din fericire, există modalități de a ne proteja pe noi, familia și prietenii de asaltul artificialului, iar una dintre ele este folosirea uleiurilor esențiale de grad terapeutic.

Sarcina este una dintre perioadele cele mai speciale din viața unei femei. În această perioadă, când utilizarea medicinii și terapiilor convenționale sunt, adesea, contraindicate, folosirea protocoalelor naturale și a uleiurilor de grad terapeutic poate ajuta viitoarea mamă într-o serie de provocări și experiențe, precum greața, stresul, travaliul, nașterea în sine, iar apoi îngrijirea post-natală pentru mamă și copil.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide aromatice, volatile, distilate din diferite părți ale plantelor. Uleiul poate fi obținut din semințe, rădăcini, flori, frunze sau copaci. Fiecare plantă poate conține sute de molecule chimice. Uleiurile sunt foarte complexe și intens studiate pentru multiplele beneficii asupra sănătății noastre.

Uleiurile, ca toate vietățile, au o anumită frecvență sau nivel de energie. Frecvența este măsura energiei electrice constante dintre două puncte. Plantele diferă foarte mult unele de alte prin frecvența lor.

Majoritatea uleiurilor esențiale sunt obținute prin distilare sau presare la rece a plantelor. Sunt importante mai multe aspecte pentru obținerea unui ulei esențial de calitate și cu proprietăți terapeutice, precum procesul de distilare, presiunea corespunzătoare, plante proaspete, crescute corespunzător și culese în anumite momente precise.

De exemplu, pentru ca uleiul esențial de chiparos (Cypress) să aibă proprietăți terapeutice trebuie ca toți cei 280 de constituenți chimici cunoscuți să fie prezenți. Pentru a avea toți acești 280 de constituenți e necesar un timp de distilare de 24 de ore, dacă e distilat pentru 20 de ore, doar 20 din cele 280 de substanțe chimice sunt prezente. Majoritatea uleiurilor de chiparos sunt distilate timp de trei ore și jumătate.

Pentru a obține 500 g de ulei esențial de trandafir e nevoie de 2300 de kg de petale de trandafir. Orice ulei ieftin de trandafir e practic ineficient, poate chiar periculos pentru sănătate, întrucât e, mai degrabă, sintetic sau aproape total diluat.

Uleiurile ieftine, sintetice sau diluate pot fi toxice. De aceea, e foarte important să folosim doar uleiuri esențiale de înaltă calitate, dintr-o sursă sigură. Eu folosesc de aproape 4 ani uleiurile de la Young Living și sunt foarte încântată de ele.

Precauții în utilizare

Sarcină

Există câteva uleiuri care apar în literatura de specialitate ca uleiuri de evitat în sarcină: Busuioc, Mesteacăn, Salvia Sclareea, Scorțișoara, Salvia, Salcia Himalayană, Fenicul, Isop, Nucşoara, Rozmarin, Tansy şi Tarhon. Cu toate acestea, în cartea sa “Clinical Aromatherapy: Essential Oils in Practice”, Jane Buckle declară: “Nu există semnalări de fetuşi anormali sau avortaţi în urma utilizării normale a uleiurilor esenţiale fie prin inhalare, fie prin aplicare pe piele. De asemenea, nu există semnalări de efecte adverse nici în cazul administrării interne a câtorva picături de ulei esenţial”.

S-au înregistrat cazuri, în care folosind pe perioada sarcinii uleiuri sintetice, non-terapeutice (alterate, de slabă calitate sau sintetice) au apărut unele probleme, dar folosite conform indicațiilor, în cantitățile și calitatea recomandată, și acestea pot fi folosite și în sarcină.

Bebeluși (de la o zi la 2 ani)

Întrucât ei sunt mai delicați, se recomandă evitarea uleiurilor de: Eucalipt, Ienupăr, Busuioc, Mentă, Isop și Salcie Himalayană. De asemenea, e bine să evitați uleiurile prea puternice sau folosirea direct pe piele a uleiurilor.

Tu ești mama sau viitoarea mamă, așadar este decizia ta de a folosi sau nu uleiurile esențiale. Dacă ești mai precaută, diluează toate uleiurile cu ulei vegetal cât mai pur (de măsline, cocos, porumb, arahide, in, migdale etc), începe cu cantități mici sau doar miroase-le. Pentru difuzarea uleiurilor în camere cu bebeluși folosește doar câteva picături într-un difuzor pe bază de apă și folosește-l pentru maxim 10-20 de minute.

Sursa informațiilor: Gentle Babies – Essential Oils and Natural Remedies for Pregnancy, Childbirth, Infants and Young Children – revised fifth edition – Debra Rayben

#provocarea100Seth #ziua19

Citește în continuare

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu