Uleiurile esențiale – 8 întrebuințări în sarcină

Sarcina#provocarea100Seth

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale se folosesc încă din cele mai vechi timpuri. Acum avem impresia că abia le-am descoperit, însă ele sunt folosite de mii de ani. Noi doar le redescoperim.

Uleiurile esențiale sunt lichide aromatice, volatile, distilate din diferite părți ale plantelor.  Uleiul poate fi obținut din semințe, rădăcini, flori, frunze sau copaci. Fiecare plantă poate conține sute de molecule chimice. Uleiurile sunt foarte complexe și intens studiate pentru multiplele beneficii asupra sănătății noastre. Uleiurile, ca toate vietățile, au o anumită frecvență sau nivel de energie. Frecvența este măsura energiei electrice constante dintre două puncte. Plantele diferă foarte mult unele de alte prin frecvența lor.

Majoritatea uleiurilor esențiale sunt obținute prin distilare sau presare la rece a plantelor. Sunt importante mai multe aspecte pentru obținerea unui ulei esențial de calitate și cu proprietăți terapeutice, precum procesul de distilare, presiunea corespunzătoare, plante proaspete, crescute corespunzător și culese în anumite momente precise.

De exemplu, pentru ca uleiul esențial de chiparos (Cypress) să aibă proprietăți terapeutice trebuie ca toți cei 280 de constituenți chimici cunoscuți să fie prezenți. Pentru a avea toți acești 280 de constituenți e necesar un timp de distilare de 24 de ore, dacă e distilat pentru 20 de ore, doar 20 din cele 280 de substanțe chimice sunt prezente. Majoritatea uleiurilor de chiparos sunt distilate timp de trei ore și jumătate.

Pentru a obține 500 g de ulei esențial de trandafir e nevoie de 2300 de kg de petale de trandafir. Orice ulei ieftin de trandafir e practic ineficient, poate chiar periculos pentru sănătate, întrucât e, mai degrabă, sintetic sau aproape total diluat.

Uleiurile ieftine, sintetice sau diluate pot fi toxice. De aceea, e foarte important să folosim doar uleiuri esențiale de înaltă calitate, dintr-o sursă sigură.

Citește și despre precauțiile necesare în utilizarea lor în timpul sarcinii.

1. DURERI DE CAP

Lavandă – puneți o picătură pe tâmple, ceafă, pe frunte sau pe zona dureroasă. De asemenea, inhalați.

Tămâie – puneți o picătură pe tâmple, ceafă, pe frunte sau pe zona dureroasă. De asemenea, inhalați.

Mentă – puneți o picătură pe tâmple, ceafă, pe frunte sau pe zona dureroasă. Menta poate duce la scăderea lactației dacă mama alăptează, iar unele texte de aromaterapie sugerează evitarea acestui ulei pe perioada sarcinii.

Mușețel roman – puneți o picătură pe tâmple, ceafă, frunte unde există disconfort. De asemenea, inhalați.

Uleiurile esentiale - lavanda

2. FRICĂ

Valori, Surrenderi sau Believei – utilizați-le ca parfum sau inhalați la nevoie pentru a vă ajuta cu concentrarea, revenirea curajului și pentru a dispersa fricile asociate cu sarcina și nașterea.

uleiurile esentiale - valor

3. GREȚURI DE DIMINEAȚĂ / STARE DE GREAȚĂ

Mentă verde (Spearmint) (2 picături), Ghimbir (1 picătură) și Paciuli (Patchouli) (1 picătură) – combinați uleiurile într-o capsulă și luați când e nevoie sau preventiv sau inhalați și masați amestecul pe stomac.

DiGizei – masați abdomenul și puneți o picătură pe degetul mare, apoi introduceți în interiorul obrazului. DiGize conține fenicul. Evitați dacă există alergii în familie.

Thievesi – aplicați câteva picături pe tălpi. Inhalați din sticluță.

Lemn de sandal (Sandalwood) – masați 1-2 picături pe abdomen.

Mentă – inhalați sau aplicați o picătură pe limbă.

Lămâie, portocală sau mandarină – amestecați 5 picături cu un sfert de pahar de apă, într-un recipient de sticlă și beți pe parcursul zilei. Nu utilizați recipiente de plastic, întrucât ar putea reacționa cu produsele petrochimice.

 

4. HEMOROIZI

Amestec pentru hemoroizi – combinați următoarele uleiuri cu 2-4 picături de ulei vegetal pur și aplicați pe zona respectivă:

Mentă (1 picătură)

Helichrysum (2 picături)

Mușcată (2 picături)

Chiparos (2 picături)

Varianta 1 de amestec – folosiți următoarele ingrediente și aplicați până la rezolvarea problemei:

Chiparos (3 picături)

Cistus (2 picături)

Busuioc (3 picături)

Spikenard (1 picătură)

Salcie himalaiană (1 picătură)

Varianta 2 de amestec:

Chiparos (4 picături)

Smirnă (2 picături)

Myrtle (2 picături)

Mușețelul roman (2 picături)

 

5. HIPER-TENSIUNE

Preeclampsia, numită și hipertensiune indusă de sarcină, este o formă de tensiune arterială ridicată manifestată doar în timpul sarcinii și toate tratamentele trebuie supravegheate de medic. Dacă acesta este de acord, puteți lua în considerare:

Aroma Lifei – aplicați 1-2 picături în zona inimii și pe partea interioară a încheieturii. Puteți să și inhalați.

Ylang-Ylang – aplicați 1-2 picături în zona inimii și pe partea interioară a încheieturii. Puteți să și inhalați.

Lavandă – Inhalați la fiecare 5 minute până la normalizarea tensiunii.

 

6. INFECȚII ALE TRACTULUI URINAR

Consultați un specialist înainte de a ingera uleiuri în sarcină!

Lămâie sau Brad balsamic – este foarte puternic în eliminarea infecțiilor, 2 până la 10 picături într-o capsulă, de 2 ori pe zi. Poate fi aplicat și pe vezica urinară.

Melrosei – aplicați deasupra vezicii urinare.

Merișoare – mâncați neîndulcite, uscate sau proaspete sau beți zilnic suc neîndulcit de merișoare de-a lungul unei zile. Pot fi consumate și capsule de merișoare – conform indicațiilor. Deoarece merișoarele pot duce la uscarea vezicii urinare și a rinichilor, nu luați pe perioade lungi de timp. Sucul de afine poate fi o alternativă pentru cei cărora nu le place cel de merișoare.

 

7. RETENȚIA DE APĂ

Include, de obicei, umflarea picioarelor și gleznelor.

Chiparos și Mandarină – adăugați câte o picătură din fiecare în apa de băut. Repetați de câteva ori pe zi.

Amestec pentru masaj:

Mandarină (2 picături)

Lămâie (1 picătură)

Chiparos (4 picături)

Lavandă (4 picături)

Mușcată (3 picături)

Amestecați aceste uleiuri în două lingurițe și jumătate de ulei de migdale, jumătate de linguriță de ulei de jojoba. Acest amestec poate fi folosit pe toată perioada sarcinii. Relaxați-vă pe canapea cu picioarele ridicate pe o pernă.

Aplicați aceste uleiuri pe laba piciorului, glezne și picioare, masați înspre inimă pentru a ajuta circulația. Puteți să înlocuiți oricare dintre cele 3 uleiuri de mai sus, cu ceea ce vreți sau aveți.

 

8. SUPORT EMOȚIONAL

Forgivenessi – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a vă elibera de trecut.

Present Timei – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a rămâne conectați în prezent.

Surrenderi – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a ajuta eliberarea de emoțiile negative.

Peace&Calmingi sau Stress Awayi roll on – aplicați la încheietură sau în jurul urechilor sau gâtului. Relaxarea, odihna și abilitatea de a gândi clar vor reveni. Faptul că miroase bine, o va ajuta pe mamă să se simtă și drăguță.

uleiurile esentiale - stress away

Uleiurile pe care le-am folosit și pe care le pot recomanda sunt cele de la Young Living. De fapt, amestecurile despre care vorbesc mai sus sunt de la Young Living, unele dintre ele (cele marcate cu ”i” sunt chiar marcă înregistrată). Sursa informațiilor de mai sus este cartea:

Gentle Babies – Essential Oils and Natural Remedies for Pregnancy, Childbirth, Infants and Young Children – revised fifth edition – Debra Rayben.

Ai folosit uleiurile esențiale? Ai simțit că te ajută?

#provocarea100Seth #ziua61

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu