Uleiurile esențiale – 10 întrebuințări la naștere

Naștere#provocarea100Seth

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide aromatice, volatile, distilate din diferite părți ale plantelor.  Uleiul poate fi obținut din semințe, rădăcini, flori, frunze sau copaci. Fiecare plantă poate conține sute de molecule chimice. Uleiurile sunt foarte complexe și intens studiate pentru multiplele beneficii asupra sănătății noastre.

Uleiurile, ca toate vietățile, au o anumită frecvență sau nivel de energie. Frecvența este măsura energiei electrice constante dintre două puncte. Plantele diferă foarte mult unele de alte prin frecvența lor.

Majoritatea uleiurilor esențiale sunt obținute prin distilare sau presare la rece a plantelor. Sunt importante mai multe aspecte pentru obținerea unui ulei esențial de calitate și cu proprietăți terapeutice, precum procesul de distilare, presiunea corespunzătoare, plante proaspete, crescute corespunzător și culese în anumite momente precise.

De exemplu, pentru ca uleiul esențial de chiparos (Cypress) să aibă proprietăți terapeutice trebuie ca toți cei 280 de constituenți chimici cunoscuți să fie prezenți. Pentru a avea toți acești 280 de constituenți e necesar un timp de distilare de 24 de ore, dacă e distilat pentru 20 de ore, doar 20 din cele 280 de substanțe chimice sunt prezente. Majoritatea uleiurilor de chiparos sunt distilate timp de trei ore și jumătate.

Pentru a obține 500 g de ulei esențial de trandafir e nevoie de 2300 de kg de petale de trandafir. Orice ulei ieftin de trandafir e practic ineficient, poate chiar periculos pentru sănătate, întrucât e, mai degrabă, sintetic sau aproape total diluat.

Uleiurile ieftine, sintetice sau diluate pot fi toxice. De aceea, e foarte important să folosim doar uleiuri esențiale de înaltă calitate, dintr-o sursă sigură.

Eu le folosesc de 4 ani pe cele de la Young Living și sunt foarte încântată de rezultatele lor.

Întotdeauna recomand precauție în utilizarea lor și testarea pe zone mici înainte de folosire. De asemenea, ar fi foarte bine să consulți un specialist în aromaterapie (există și mulți medici specializați și în aromaterapie) înainte de a le folosi.

Uleiurile esențiale utilizate în travaliu și naștere

Cantitatea de ulei necesară poate varia de la caz la caz, în funcție de experiența anterioară a mamei. Toate uleiurile de mai jos pot fi difuzate, inhalate direct sau adăugate în apa de baie (2 până la 4 picături):

1. Pentru a opri un travaliu precoce:

Lavandă – aplicați câteva picături pe burtă pentru a calma și relaxa mama;

Peace&Calming[i] – aplicați o picătură pe inimă și plexul solar (piept) sau difuzați;

2. Pentru a avansa travaliul:

Iasomie – aplicați ca parfum sau inhalați după începerea travaliului. Nu utilizați intern.

3. Uleiuri pentru dilatație

Dacă este întârziată dilatarea, iar medicul sau moașa consideră că e necesară intervenția pentru a crește dilatarea:

Clary Sage – masați în jurul gleznei sau ingerați câte o picătură la fiecare 15 minute până când începe dilatarea. Alte mame au luat 6 picături iar apoi au așteptat liniștite. Se impune monitorizarea în următoarele ore. Dacă este necesar, repetați. Nu încercați să forțați nașterea.

4. În timpul travaliului:

Amestec pentru travaliu – amestecați următoarele uleiuri cu ulei vegetal pur. Folosiți-l doar după începerea travaliului. Masați 2-4 picături din amestec la glezne, degetele de la picioare, degetele mici de la mâini, abdomenul inferior și spate:

Helichrysum (4 picături)

Fenicul (4 picături)

Mentă (2 picături)

Ylang Ylang (6 picături)

Salvia Muscat (Clary Sage) (3 picături)

Tămâie – diluați 1 picătură de ulei esențial cu o picătură de ulei vegetal pur și aplicați în jurul deschiderii vaginului;

Valori – aplicați 4-6 picături pe încheietura mâinilor, piept, ceafă și/sau talpa piciorului. Așteptați 5-10 minute până la aplicarea unui alt ulei. De asemenea, difuzați 1-2 picături pe piept, ceafă și la baza coloanei vertebrale în timpul expulziei.

Peace&Calmingi – aplicați o picătură pe încheieturile mâinilor, lobul urechii și/sau tălpi.

Brain Poweri – aplicați 1-2 picături pe gât, ceafă, tâmple și/sau sub nas.

En-R-Geei – aplicați de-a lungul coloanei și/sau 1-2 picături pe încheieturile mâinilor, tâmple, ceafă, în spatele urechilor sau laba piciorului.

Ylang-Ylang – aplicați 1-2 picături pe unul sau ambele puncte Vita Flex din talpă – pentru a accelera travaliul.

Amestec de difuzat – difuzați în camera de naștere. Ajustați cantitățile în funcție de difuzor:

Lavandă (4 picături)

Tămâie (4 picături)

Ylang-Ylang (2 picături)

Mușetel Roman (2 picături)

Amestec pentru comprese – puneți următoarele uleiuri într-un bol cu apă, înmuiați o compresă în acest amestec și răcoriți fața și capul mămicii:

Iasomie (5-10 picături)

Mușetel Roman (5 picături)

Geranium (5 picături)

Lavandă (10-20 picături)

Amestec după naștere – utilizați următoarele uleiuri esențiale cu un ulei vegetal pur pe abdomen pentru a elimina placenta și tonifia uterul:

Geranium (5-10 picături)

Lavandă (5-10 picături)

Iasomie (7-15 picături)

5. În caz de epiziotomie

Peace&Calmingi – difuzați pe durata travaliului.

Lavandă – adăugați câteva picături în apa de baie la naștere sau difuzați în cameră.

6. Pentru a diminua frica

Valori, Surrenderi sau Believei – utilizați-le ca parfum sau inhalați la nevoie pentru a vă ajuta cu concentrarea, revenirea curajului și pentru a dispersa fricile asociate cu sarcina și nașterea.

7. Nașterea în apă

Peace&Calming sau lavandă – amestecați 10 picături din oricare cu o jumătate de linguriță de sare și puneți în apa de baie pentru relaxare.

8. Îngrijirea perineului

  • Cu o lună înainte de naștere:

Clary sage (5 picături) și Trandafir (2 picături) – amestecați cu 30 ml de ulei vegetal pur și aplicați în zona perineală.

Smirnă – diluați 1:10 cu ulei vegetal și aplicați local.

  • Cu trei săptămâni înainte de naștere:

Mușcată (8 picături) și lavandă (5 picături) – amestecați cu 30 ml de ulei de migdale și masați perineul de trei ori pe zi. Asta ar putea ajuta la înmuierea cervixului și subțierea membranei pentru a o pregăti de naștere.

  • Cu o săptămână înainte de naștere:

Mușcată (8 picături), lavandă (5 picături) și fenicul (5 picături) – amestecați cu 30 ml de ulei vegetal pur și aplicați pe perineu pentru a-l pregăti și mai mult.

  • Masajul perineal, odată ce travaliul este instalat:

Smirnă – diluați câteva picături 1:10 și aplicați pe perineu.

  • Ruptură de perineu:

Melrosei – diluați 1:10 și aplicați pe perineu.

Chiparos (2 picături) și lavandă (3 picături) – adăugați aceste uleiuri într-o jumătate de lingurița de sare și adăugați în apa de baie.

9. Suport emoțional

Forgivenessi – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a vă elibera de trecut.

Present Timei – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a rămâne conectați în prezent.

Surrenderi – difuzați sau aplicați una sau două picături pentru a ajuta eliberarea de emoțiile negative.

Peace&Calmingi sau Stress Awayi roll on – aplicați la încheietură sau în jurul urechilor sau gâtului. Relaxarea, odihna și abilitatea de a gândi clar vor reveni. Faptul că miroase bine, o va ajuta pe mamă să se simtă și drăguță.

10. Uleiurile esențiale ce pot fi utilizate la cezariană

Rose – 1 picătură pe incizia închisă, în curs de vindecare poate ajuta la eliberarea traumei emoționale și la reîntinerirea pielii/țesuturilor.

Helicrysum – 1 picătură pe rana operației poate ajuta vindecarea și opri sângerări minore.

Lavandă – aplicat pe rana operației, ori de câte ori vreți, poate preveni cicatricile inestetice și vinderea pielii.

Believei – 1 picătură pentru vindecarea rănii.

Trauma Lifei – mirosiți pentru a ușura trauma emoțională.

Ce m-a ajutat pe mine în timpul travaliului

La prima naștere nu eram încă familiarizată cu uleiurile esențiale. Doula mea avea un ulei de lavandă. Nu știu exact ce marcă era. Nici nu m-am gândit să întreb. Știu că mi-a făcut masaj la mână cu acel ulei și a fost tare bine. 🙂

La a doua naștere le foloseam deja pe cele de la Young Living și mi-am dus cu mine difuzorul și mai multe uleiuri. Când ajuns la maternitate am simțit nevoia să difuzez Brain Power. Mi se părea cumva paradoxal, întrucât în timpul nașterii chiar nu ai nevoie de ”puterea minții” raționale, ci, dimpotrivă, să te abandonezi minții primare, reptiliene, instinctive. Însă după aceea am citit că, de fapt, te poate ajuta foarte mult și Brain Power în travaliu și, mai ales, cum eram eu deja aproape în expulzie.

Informațiile de mai sus au ca sursă principală cartea Gentle Babies – Essential Oils and Natural Remedies for Pregnancy, Childbirth, Infants and Young Children – revised fifth edition – Debra Rayben.

[i] Amestec de ulei Young Living – marcă înregistrată

După numele lor, care ulei te atrage și te inspiră cel mai mult din cele de mai sus?

#provocarea100Seth #ziua46

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu