10 teste prenatale în primul trimestru de sarcină

Sarcina

Teste prenatale gratuite

Testele prenatale sunt una dintre metodele prin care medicul poate verifica starea de sănătate a mamei și fătului.
Este important să știți că o parte dintre analize (cele uzuale) pot fi efectuate gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Este dreptul vostru. Eu abia la a doua sarcină am aflat că aveam dreptul să le fac gratuit.

O altă parte pot fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: ecografia obstetricală anomalii trimestrul I sau biopsia de vilozități (inclusiv amniocenteza – dar aceasta se decontează doar în trimestrul 2 de sarcină). Pentru decontarea lor e nevoie de recomandarea unui medic cu specializare obstetrică-ginecologie și supraspecializare în medicină materno-fetală.

Teste de sânge

Se testează:

  • grupa sangvină și factorul Rh;
  • homoleucograma, uree, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total și calciul ionic, magneziu, sideremia;
  • screening pentru hepatita B și rubeolă;
  • boli transmisibile sexual (HIV, gonoree, chlamydia, sifilis, herpes);
  • toxoplasmoza;

Test de urină

Se verifică proteinele, zahărul (pentru a determina eventuale cazuri de diabet zaharat), bacteriile (pentru a determina o eventuală infecție urinară).

Testări genetice

Există două tipuri de testări genetice:

  • de screening – sunt teste prenatale care oferă devreme în sarcină informații despre probabilitatea apariției unor anomalii cromozomiale – sindrom Down, Edwards și Patau. Sunt neinvazive, dar încă relativ scumpe pentru țara noastră (între 2000 și 3000 de lei), fiind introduse mai recent. Menționăm încă o dată, aceste teste arată doar o probabilitate. Ele nu stabilesc diagnostice. E necesar să le luăm ca atare. Cele mai cunoscute la noi sunt:
    • Dublul test – se efectuează numai în trimestrul 1 (săptămâna 12 de sarcină) și estimează riscul de anomalii cromozomiale; constă în măsurarea ecografică a translucenței nucale și în dozarea în sângele matern a unor niveluri de hormoni (hCG și PAPP-A);
    • Harmony – se poate face începând cu săptămâna 9 de sarcină; se efectuează dintr-o probă din sângele mamei;
    • Panorama – se poate face din săptămâna 10 de sarcină, dintr-o probă din sângele mamei
  • de diagnostic – sunt teste invazive, dar furnizează informații genetice despre făt, astfel încât medicul poate stabili dacă este vorba despre o boală genetică. Acestea sunt:
    • Amniocenteza – constă în extragerea unei cantități mici din lichidul amniotic care înconjoară fătul în uter; se realizează în săptămânile 16-18 de sarcină; există riscul ca testul să nu fie foarte clar, iar mama să se streseze foarte tare până la naștere; există riscul să declanșeze un avort; se recomandă doar când există risc maxim ca fătul să poarte o anomalie genetică;
    • Biopsia de corion – este foarte asemănătoare cu amniocenteza. Are aceleași riscuri. Se realizează în săptămânile 10-12 de sarcină.

Alte teste suplimentare

  • Testul de fibroză chistică – determină dacă unul sau ambii părinți sunt purtători ai CF, o tulburare genetică care provoacă probleme de lungă durată cu digestia și respirația. Se efectuează înainte de 20 de săptămâni de sarcină;
  • Testul vilus corionic – detectează anomaliile cromozomiale. Este un test de diagnosticare, recomandat femeilor peste 35 de ani sau celor cu antecedente familiale de tulburări cromozomiale. Se efectuează între săptămânile 10-13 de sarcină.
  • Testul translucenței nucale -este un test de screening. Utilizează ultrasunetele pentru a măsura grosimea acumulării de lichid în partea din spate a gâtului fătului. Poate fi semn precoce al sindromului Down sau alte probleme cardiace ale fătului. Se efectuează între săptămânile 10-13 de sarcină.

E important de precizat că aceste teste nu sunt 100% sigure și trebuie luate cu rezerva de rigoare. Ele pot crea un sentiment de siguranță viitorilor părinți dacă totul este în regulă, dar și o foarte mare panică dacă apare ceva cât de mic ca fiind în neregulă. Nu sunt necesare toate, decât dacă există un istoric în acest sens. Medicina modernă ne poate ajuta, dar ne poate și speria și stresa foarte tare, prin efectul nocebo.

Ce teste ai făcut tu în primul trimestru?

Tags: , , , ,

Citește în continuare

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu