Seria ”Babies” – episodul 2 Prima masa (documentar Netflix)
Despre primul episod am scris aici.
Scriu mai jos rezumatul celui de-al doilea episod din serie ce are ca subiect beneficiile laptelui matern, dar și importanța substanțelor nutritive pe care le primesc copiii în primii ani de viață și cum le pot influența întreaga viață, inclusiv dezvoltarea creierului.
Bebelușii sunt ceea ce mănâncă, iar cercetătorii demonstrează lucrul acesta și arată cum laptele matern, fierul și microbii ne hrănesc și protejează urmașii.
Exact cum a fost și în primul episod, și în acesta sunt descrise trei studii diferite:
1. Unul dintre primele studii legate de laptele matern, realizat inițial pe maimuțe (care au laptele cel mai apropiat de laptele uman) a fost realizat la Universitatea din Arizona. Cercetătorii au descoperit că laptele pentru puii masculi era mai bogat și mai dens energetic. Mamele produceau o rețetă biologică diferită de lapte în funcție de sexul puiului.
Proporția calciu-fosfor era mai mare în laptele pentru fete decât în cel pentru băieți, întrucât dezvoltarea scheletului la fete are loc mai repede decât la băieți.
În același studiu s-a studiat și laptele de vacă (care a fost mai studiat decât laptele uman). Și s-a descoperit că dacă fată o femelă, vaca produce mai mult lapte (ca volum) decât dacă fată un mascul. Și că dacă la prima sarcină e femelă, vaca produce mai mult lapte atât la prima, cât și la a doua gestație.
S-a observat că aceste afirmații sunt valabile și pentru oameni.
Se discută și despre laptele matern, laptele praf și laptele de vacă.Laptele se produce la comandă și se schimbă mereu.
Ideea de bază este că fiecare mamă produce un lapte personalizat pentru copilul ei, în funcție de momente specifice!
2. Al doilea studiu a fost realizat la Universitatea din Minneapolis și a studiat cum nutriția ne conturează viețile. E important să luăm în considerare dezvoltarea proporțională și în același ritm atât în greutate, lungime, cât și cerebral a bebelușilor, nu doar greutatea!
Ce au nevoie bebelușii pentru a-și întări trupul și mintea?
Fierul, zincul și cuprul din organism, deși în cantități foarte mici, afectează complexitatea creierului și sunt esențiale pentru învățare și memorie.
Bebelușii se nasc cu o rezervă de fier, care le ajunge aproximativ 4 luni zice medicul din acest documentar (6 luni spun alți cercetători). Apar deficiențe de fier la bebelușii născuți din mame cu hipertensiune, diabet sau fumătoare, întrucât fierul nu se transmite complet către făt.
Au analizat datele de la mai mulți bebeluși pentru a vedea în ce măsură deficiența de fier le afectează capacitățile cognitive. Cei care aveau deficiențe de fier nu reușeau să deosebească vocea mamei de o altă voce, în timp ce cei care aveau cantități suficiente făceau distincție clară între cele 2 voci, ceea ce arată capacitatea de memorie și învățare datorată fierului.
Atenția s-a mutat la perioada prenatală, când e important ca mama să consume suficient fier și să își rezolve situațiile care ar putea duce la transfer insuficient de fier către făt.
Dacă s-ar elimina deficiențele populației de fier, zinc și iod, ar putea crește coeficientul inteligenței populației cu 10%.
3. Al treilea studiu realizat în San Francisco arată legătura dintre microbi și sănătatea pe termen lung a ființelor.
În jur de 6 luni, bebelușii încep să introducă în gură tot felul de obiecte, care conțin, printre altele și microbi. Microbiomul stomacului poate fi un bun predictor al sănătății generale în viața adultă.
Cercetările arată că bebelușii expuși la medii unde există câini și pisici sunt mai sănătoși și dezvoltă mai puține alergii. Iar legătura pare a fi prezența microbilor.
Cu cât mediul în care crește bebelușul e mai steril, cu atât bebelușul e mai predispus să dezvolte alergii, boli autoimune și astm în copilărie. În casele unde expunerea la microbi este mai mare (cu animale de companie, în special, câini) bebelușii sunt mult mai puțin expuși la dezvoltarea acestora.
Mâncarea e o parte importantă din viața noastră de zi cu zi. E important să integrăm bebelușul în rutina noastră zilnică legată de mesele în familie. Micro-nutrienții din mâncare sunt cărămizile care pun baza viitorului adult.