Continuăm cu cea de-a doua postare din cadrul Săptămânii Alăptării 2021 despre un subiect mai puțin abordat: relactarea și lactația indusă.
Ce este relactarea?
Este procesul de restimulare a lactației. Adică mama a oprit lactația la un moment dat și dorește să alăpteze din nou. Relactarea poate avea loc la câteva zile, săptămâni sau chiar luni după oprirea alăptării. Relactarea poate fi o soluție și pentru mamele și-au hrănit bebelușii cu lapte praf, dar doresc să alăpteze.
Mamele primesc adesea, mult prea ușor, sfatul de a întrerupe alăptarea dintr-o serie de motive nefondate. Sunt multe mame care ar dori să reia alăptarea sau chiar copilul lor nu tolerează bine laptele praf. Adesea acestea nu știu că relactarea este posibilă.
Câteva dintre motivele pentru care mamele întrerup alăptarea:
- începerea unui tratament medicamentos; majoritatea cadrelor medicale recomandă întreruperea alăptării, deși cele mai multe medicamente NU impun întreruperea sau renunțarea la alăptat; substanțele pot fi verificate cu ajutorul site-ului E-lactancia.org, iar dacă într-adevăr substanța recomandată este contradindicată în alăptare, se pot alege variante de tratament eficiente, dar fără risc pentru copil; Vezi și postarea de mai jos:
- mama are dureri la nivelul mamelonului; în acest caz e important ca mama să fie ajutată să alăpteze fără durere; un specialist în lactație vă poate ajuta concret;
- medicul poate fi îngrijorat că bebelușul nu primește suficient lapte de la sân; îndepărtarea copilului de la sân și pomparea laptelui nu este soluția; pompa nu va extrage niciodată la fel de mult lapte cât poate suge un copil corect atașat
- recomandarea de a oferi copilului completare cu biberonul va duce, în majoritatea cazurilor, la refuzul sânului; dacă este necesară completarea, ea se poate oferi printr-un sistem de suplimentare la sân;
- mama este bolnavă sau copilul suferă de o afecțiune; chiar dacă mama nu poate să alăpteze copilul, ideal ar fi să fie hrănit print-un sistem alternativ de hrănire, nu prin biberon; Citește mai multe aici:
- părinții oferă biberonul din ”comoditate”.
Cel mai important în relactare este acceptul bebelușului de a lua din nou sânul. Se pot folosi și hormoni sau substanțe pentru a crește lactația mamei, dar este esențial ca bebelușul să accepte din nou sânul.
De asemenea, foarte importantă este evitarea biberoanelor. Dacă bebelușul a luat sânul și este nevoie de completare, mama îi poate oferi completarea cu un sistem de alimentare (vezi mai sus). Copiii sub 2 luni acceptă mai ușor sistemul de alimentare. Dacă refuză să ia sânul îl puteți hrăni cu degetul (dacă are sub 8 săptămâni) sau cu cănița sau lingurița (dacă are peste) timp de 1-2 minute, doar pentru a-i mai potoli foamea. Apoi încercați din nou să îl puneți la sân. Dacă nu acceptă nimic altceva, oferiți-i o cantitate mică (30 ml) cu biberonul. Dar doar ca ultimă soluție.
Este util ca și mama să urmeze un protocol de creștere a cantității de lapte produse.
Extragerea laptelui poate fi utilă pentru a crește lactația, dar poate fi dificilă pentru mamă. Se recomandă concentrarea pe alăptarea la sân.
Cu cât mama va avea un flux mai bun de lapte, cu atât copilul va accepta mai ușor sânul și nu se va agita.
Ajută și ca mama să îi ofere multe șanse de a găsi sânul: purtarea copilului într-un sling cu sânii neacoperiți astfel încât să se poată ”servi” oricând dorește, seara la culcare copilul poate fi lăsat doar în scutec, iar mama goală de la brâu în sus. Nu forțați copilul să ia sânul. Și nu vă frustrați dacă procesul durează mai multe săptămâni.
E nevoie de perseverență, răbdare, susținere, setarea corectă a așteptărilor și dorința de a relacta! Și nu uitați că alăptarea implică 2 persoane: mama și bebe. E nevoie de ambii pentru a reuși!
Sunt multe povești de succes cu relactarea! Și a voastră poate fi o poveste de succes!
Ce este lactația indusă?
Lactația indusă este procesul de stimulare a lactației atunci când o femeie nu a fost însărcinată sau nu a mai alăptat în trecut.
Asta înseamnă că o mamă adoptivă poate alăpta. Existența uterului și ovarelor nu este necesară pentru a reuși să induci lactația.
Există 2 aspecte importante de luat în calcul:
- producerea de lapte – poate fi stimulată hormonal (prin simularea sarcinii din punct de vedere al hormonilor). Dar nu este obligatorie luare de medicamente. Sanul poate fi stimulat și prin suptul des al copilului la san, prin masaj si prin muls manual sau cu pompa.
- atașarea copilului la sân.
Dacă sunteți interesate, scrieți-mi și vă trimit protocolul exact pentru inducerea lactației.
De ce vor unele femei să relacteze sau să inducă lactația?
Motivele sunt numeroase:
- Laptele de mamă asigură cea mai bună dezvoltare fizică (îl apără de infecții, alergii, astm, diabet, anemie, boli cronice etc.) și psihică a copilului. Citește despre beneficiile alăptării aici.
- Prin alaptare și mama e protejată de o serie de boli fizice si psihice (depresia postnatala),
- ajută la dezvoltarea instinctelor materne,
- înseamnă împlinirea feminității,
- asigură o legatură de dragoste indestructibilă între ea și copil.
Vreau doar să știți că este posibilă atât relactarea, cât și inducerea lactației. Iar dacă aveți nevoie sau știți pe cineva care are nevoie, apelați cu încredere la consultanții în lactație pentru ghidare și susținere.
#inalupu #saptamanaalaptarii2021 #riscurile #nealaptarii #ziua2
#WBW2021 #WABA #ProtectBreastfeeding #SharedResponsibility #breastfeeding #SDGs #worldbreastfeedingweek2021 #ProtectBreastfeedingaSharedResponsibility #protectbreastfeedingtogether #buildingbackbetter #warmchain4breastfeeding #breastfeeding4publichealth