Majoritatea femeilor, în timpul sarcinii, nu au menstruație. Există și excepții, când menstruația continuă și peste sarcină, dar nu sunt atât de dese. Vreau să discutăm dacă și cum este diferită prima menstruație după naștere.
Cât de repede după naștere mă pot aștepta la prima menstruație?
Este greu de precizat exact când revine prima menstruație după naștere, întrucât fiecare dintre noi suntem unice (din fericire 🙂 ).
Totuși studiile par să facă diferență, din acest punct de vedere, între femeile care alăptează (în special, dacă alăptează exclusiv) și cele care își hrănesc copiii cu lapte praf sau mixt. Diferența este strict legată de timpul de revenire al menstruației, nu de altă natură.
Astfel:
- femeilor care alăptează exclusiv (adică nu îi oferă nimic altceva bebelușului în afară de laptele matern, nici lapte praf completare, nici apă, nici ceai, nici alte alimente – iar OMS – Organizația Mondială a Sănătății – recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni) le poate reveni menstruația abia după 3-6 luni sau chiar mai mult. Este la fel de normal și dacă revine la 6 săptămâni după naștere sau 18 luni după naștere.
- femeilor care nu alăptează sau folosesc și lapte praf, le revine menstruația, de obicei, între 6 și 12 săptămâni post-partum. Dar poate să le revină și după 4 săptămâni deja sau chiar după 24 de săptămâni de la naștere.
Diferența apare din cauza hormonilor. Femeile care alăptează secretă prolactina, hormonul necesar producerii laptelui matern, care poate suprima hormonii reproducători. Ca urmare, femeia ce alăptează nu ovulează sau nu elimină un ovul pentru a fi fertilizat. În lipsa acestui proces, cel mai probabil femeia nu va avea menstruație.
Totuși, e foarte important de precizat că, deși e posibil să nu aveți menstruație, puteți rămâne însărcinate și la 3 săptămâni după naștere! Deși se recomandă reluarea vieții sexuale după 6 săptămâni post-partum, în urma controlului ginecologic de la 6 săptămâni. Puteți citi mai multe despre metode contraceptive post-partum aici.
Este diferită menstruația după naștere de cea de dinainte?
Poate să fie diferită, dar nu e obligatoriu. Unele femei pot experimenta o menstruație dureroasă și mai lungă. Pentru altele este exact ca înainte, în timp ce unele pot experiementa o menstruație mai ușoară sau mai scurtă decât înainte de sarcină. Se pare că explicația pentru menstruații mai ușoare poate fi legată de întinderea și relaxarea uterului.
De asemenea, femeile cu endometrioză pot experimenta menstruații mai ușoare după sarcină. Deși, această schimbare este, de obicei, temporară, durerile revenind după câteva luni.
Schimbări destul de comune după naștere:
- menstruații neregulate, mai ales, dacă menstruația revine, iar femeia încă alăptează;
- crampe – mai severe sau mai ușoare decât înainte de sarcină;
- scurgeri mai abundente;
- mici cheaguri în timpul menstruației;
Dacă experimentați cheaguri sau scurgeri mult mai severe decât înainte, contactați medicul ginecolog.
Care este diferența între lohii și prima menstruație post-partum?
Indiferent de tipul de naștere (natural sau prin operație cezariană), femeia are o sângerare în primele 6-8 săptămâni după naștere. Această sângerare însă nu este menstruație. Ea poartă denumirea de ”lohii”.
La începutul lohiilor, sângerarea este de un roșu închis, posibil cu mici cheaguri. Pe măsură ce zilele trec, scurgerea este tot mai puțin abundentă, mai deschisă la culoare (spre roz sau maroniu deschis). După câteva săptămâni, lohiile sunt albicioase sau galbene și e posibil să nu fie zilnic.
Pe perioada lohiilor se recomandă folosirea doar a absorbantelor (există și absorbante speciale de lăuzie, sunt puțin mai mari), nu și a tampoanelor. Nimic nu ar trebui să intre în vagin în primele 6 săptămâni după naștere.
Pot rămâne însărcinată după naștere dacă nu mi-a revenit încă menstruația?
Da! Destul de ușor! E posibil ca ovulația să aibă loc și dacă nu a revenit menstruația.
Șansele sunt mai mici dacă femeia alăptează exclusiv (doar lapte matern), la interval de maxim 3 ore. Dar este recomandat să se folosească metode contraceptive, despre care am scris deja.
Corpul femeii are nevoie de aproximativ un an să se refacă complet după sarcină și naștere. Iar dacă nașterea a avut loc prin operație cezariană, se recomandă minim 2 ani între sarcini pentru a proteja uterul secționat.
Menstruația schimbă cantitatea de lapte produsă?
Din studii, reiese că producția de lapte scade puțin (în perioada dintre ovulație și menstruație – perioada luteală sau premenstruală). Dar important este să fie pus bebelușul la sân, iar mama să aibă grijă de ea (odihnă – atât cât este posibil în funcție de vârsta și obiceiurile copilului; alimentație echilibrată, consum de lichide). Se pot lua și suplimente de stimulare a lactației, dar pentru asta apelați la specialiști în lactație.
Se pare că și gustul laptelui este puțin influențat de menstruație. Multe mămici observă că, în timpul menstruației, copiii sunt mai agitați la sân sau refuză sânul. E nevoie doar de răbdare, răbdare, răbdare. Știu că uneori răbdarea pare a fi pe terminate, dar credeți-mă că mereu se mai găsește puțin.
Experiența mea cu menstruațiile post-partum
- la primul copil mi-a revenit după 14 luni de la naștere (plus încă 9 luni de sarcină);
- la al doilea după 12 luni (plus încă 9 luni de sarcină);
- la al treilea după exact 17 luni de la naștere (plus încă 9 luni de sarcină).
Durerile menstruale au fost mai puțin intense după prima naștere și au rămas cam la fel după fiecare revenire a menstruației. Ca durată, s-a păstrat cam 5-6 zile (din care doar primele sunt mai intense).
Ce am făcut diferit după nașteri a fost că am descoperit cupa menstruală, absorbantele textile și, mai recent, chiloții menstruali (pe care îi folosesc împreună cu cupa menstruală sau în ultimele zile). De asemenea, am început să citesc mai mult despre menstruație, conexiunea cu ciclul lunii și modalități de a trece mai conștientă prin acest proces.
Dacă la primele sarcini m-am bucurat că nu am avut menstruație atâtea luni, la a treia m-am bucurat când mi-a revenit, pentru că deja mă raportez altfel la ea și la utilitatea ei pentru corpul nostru.
Vă recomand cartea Adelei Haru ”Magia ciclului feminin” și Agenda Luna Lila pentru a deveni mai conștiente de ciclul feminin și cum să ne respectăm ritmul propriului corp.
Mi-ar plăcea mult să-mi scrieți cum a fost pentru voi revenirea menstruației sau cum vă raportați voi la ea.
1 comentariu. Leave new
Excelent articol!