Oboseala este un simptom al dezechilibrului energetic provocat de numeroși factori. Astfel:
- munca în exces;
- odihna insuficientă;
- lipsa de condiție fizică;
- stresul zilnic;
toate pot duce la starea de oboseală.
După ce apare copilul, oboseala devine noua stare de fapt. Într-o primă fază e destul de greu de gestionat, dar ajungi, în timp, să te obișnuiești și să ți se pară parte din peisaj.
După cele 3 zile în care au fost activi hormonii de la nașterea lui Alex și nu am putut dormi deloc, m-a lovit din plin oboseala acumulată. Eram atât de obosită, încât nici nu puteam dormi. Soțul meu nu înțelege cum vine asta, dar sunt sigură că mai sunt persoane care au trecut prin astfel de stări.
Lipsa de somn are efecte atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
Oboseala e mai mult decât lipsa de somn
Dar oboseala specifică părinților este mai mult decât doar lipsa de somn acumulată în timp. Este și presiunea să faci treaba din casă, curățenie, mâncare, spălat-întins-împachetat-pus în dulapuri haine. Poate ai și un loc de muncă (fie că te deplasezi, fie că lucrezi de acasă). Mai mergi și cu copiii la diverse activități. Poate ai propriile tale activități.
Cert este că te simți copleșit/ă de prea multe activități și prea puțin timp să le faci pe toate.
Iată câteva idei despre cum putem să reducem oboseala
1. Fă o listă cu tot ceea ce faci și ai de făcut (to-do list)
Deși pare că știi exact ce faci într-o zi, te asigur că atunci când te pui să scrii pe o foaie sau pe telefon exact tot ce faci și ai de făcut, te vei speria. Eu nu știam de ce am mereu senzația că nu-mi ajunge timpul. Că vreau să fac, dar nu reușesc. Eram conștientă de o parte din sarcini, dar după ce le-am scris toate pe hârtie, mi-a ieșit o listă mult mai lungă decât îmi imaginam. Toate aceste sarcini erau acolo, îmi stăteau în minte, chiar dacă nu eram mereu conștientă de ele.
După ce le-am scris am început să le prioritizez. Acesta este un aspect la care unii dintre noi mai avem de lucrat. Eu mă simt cu musca pe căciulă. Nu e obligatoriu să le facem pe toate într-o zi. De fapt, cred că ne stabilim prea multe de făcut, realizăm că nu reușim să le facem și ne descurajăm sau învinovățim pentru asta.
Pe mine m-a ajutat să fac lista cu sarcini și apoi să împart pe categorii și pe zile. La început, împărțeala pe zile a fost complet nerealistă. Îmi propuneam să fac mult prea multe. Și apoi mă mustram că nu am făcut ce mi-am propus. Dar am învățat să îmi setez corect sarcinile și să fiu mai blândă cu mine. Poate că ne și supraestimăm.
Oricum e nevoie să lăsăm și loc de neprevăzut, întrucât viața cu copii e plină de neprevăzute. 🙂
2. Schimbă-ți obiceiurile
Adevărul este că mulți dintre noi avem obiceiuri mai puțin sănătoase, de care poate nici nu suntem conștienți.
- Pune-te la culcare mai devreme. Somnul cel mai odihnitor este între orele 22 și 24. De multe ori, avem tendința să ne culcăm în jur de ora 24 sau chiar după această oră. Pe testate, somnul între 22 și 24 e mult mai odihnitor. Când reușeam să adorm la ora 22 mă trezeam fără ceas și foarte odihnită la ora 5 dimineața pentru că îmi erau suficiente orele de somn. Nu înseamnă că și tu ar trebui să te trezești la 5 am 🙂 Era doar un exemplu. De asemenea, ajută să te culci și să te trezești cam la aceleași ore în fiecare zi. Ajută corpul să își creeze un anumit ritm. Dacă ești acasă cu copilul, care se trezește destul de des noaptea, fă astfel încât să îți atingi numărul de ore de somn optim pentru tine, chiar dacă din mai multe reprize.
- Menține interiorul uscat, aerisit și cu cât mai puțin mobilier și obiecte (în special în dormitor).
- Elimină electronicele din dormitor. Acestea produc câmpuri electromagnetice care produc stări oboseală, în timp.
- Evită să te uiți la ecrane cu minim 1 oră înainte de culcare.
- Fă mișcare în fiecare zi – minim 30 de minute, chiar dacă e doar o plimbare pe jos în ritm mai alert.
- Mănâncă alimente cât mai puțin procesate, cât mai vii și mai curate. Evită zahărul, E-urile, alimentele supra-procesate cu foarte multe ingrediente.
- Limitează-ți numărul de ore de muncă și fă activități care îți fac plăcere și te încarcă în fiecare zi (chiar dacă sunt doar câteva minute).
- Petrece timp în aer liber în fiecare zi.
- Bea suficientă apă – minim 8 pahare (de 250 ml) pe zi.
- Redu cofeina – întrucât stimulează excesiv organismul. Bea doar 1 ceașcă pe zi sau înclouiește-o cu apă cădulță cu lămâie 🙂
3. Mănâncă alimente energizante
Alimentația joacă un rol cheie în capacitatea de refacere a organismului. Organismul e ca un motor care are nevoie de combustibil de calitate (substanțe nutritive) pentru a funcționa. De aceea, e necesar să adoptăm un regim alimentar echilibrat și bogat în substanțe nutritive.
Dacă e nevoie fă-ți și analizele de sânge pentru a vedea dacă e necesar să suplimentezi anumite elemente.
Asigură-te că ai în alimentația ta surse de:
- Zinc: miere, strii proaspete, ghimbir, fructe uscate, carne roșie, porumb.
- Fier: Miere, ficat, carne, drojdie de bere, cereale integrale, leguminoase și fructe uscate, pește, spanac, ouă, conopidă.
- B1: drojdie de bere, pâine și cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, leguminoase, germeni de grâu, anghinare, țelină, usturoi, alte legume.
- B2: ficat, carne, ouă, pește, lactate, migdale, soia, legume cu frunze verzi (broccoli etc), drojdie de bere.
- B3: cereale integrale, pește, ouă, curmale, arahide, migdale, dorjdie de bere, unele legume și lactate.
- B5: lactate, ouă, arahide, nuci, avocado, linte.
- B6: semințe de floarea-soarelui, fructe uscate, banane, germeni de grâu, drojdie de bere, cereale integrale, carne, pește și ouă.
- B12: carne și derivate, ficat, stridii, somon, lactate și ouă, spirulină, alge albastre-verzi, drojdie de bere.
- Vitamina C: măceșe, coacăze, kiwi, guave, citrice, broccoli, caise, ardei, cartofi.
- Calciu: lactate, oțet de mere, sardele, legume cu frunze verzi, leguminoase uscate, cereale integrale, semințe de susan.
- Fosfor: miere, pește, drojdie de bere, lactate, cereale, nuci, smochine, ciuperci, ceapă, conopidă.
- Magneziu: carne, nuci, lapte, porumb, susan, castane, broccoli, migdale, struguri.
- Potasiu: banane, pere, struguri, oțet de mere, carne, pește, unele legume.
4. Fă exerciții fizice și sport / yoga în mod regulat
Un program regulat de exerciții fizice ajută la menținerea stării de sănătate și a condiției fizice, creează starea de bine și ne ajută să evităm oboseala provocată de un stil de viață sedentar. E important să adaptăm exercițiile fizice la vârsta, sexul, condiția fizică și eventualele probleme de sănătate (dacă există).
Studiile arată că mișcarea crește speranța de viață și starea de sănătate, precum și încrederea în forțele proprii, metabolismul și nivelul de energie al corpului.
Pentru a avea o bună condiție fizică, necesară menținerii sănătății și desfășurării activităților zilnice, nu trebuie să alergi la maraton, ci să faci mișcare în limite normale, fiziologice. Începe ușor și crește progresiv durata și intensitatea lor. Sunt multe forme de mișcare disponibile. Le poți face acasă sau poți să mergi la o sală specializată.
Acum găsești programe și gratuite și plătite pe care le poți face de acasă. Dacă ești genul care are nevoie de încurajarea și suportul celorlalți poate e mai util să te orientezi spre o activitate organizată.
Multă vreme am considerat, după ce am născut, că nu am nevoie neapărat de un program de exerciții, întrucât mă mișcam destul de mult cu și după copii. Însă am realizat ulterior, că nu este deloc același lucru.
De câteva luni am început să practic și yoga, care mă ajută foarte mult să-mi echilibrez corpul, mintea și partea emoțională.
Vezi ce funcționează pentru tine și situația ta. Dar acționează! 🙂 Cu pași mici, dar începe! Chiar azi!
5. Folosește metode de ținere sub control a stresului
- respirația relaxantă
- meditația
- terapiile complementare – despre care discut mai jos
6. Folosește terapiile complementare care ți se potrivesc:
-
-
-
- Masaj – poate fi făcut acasă de un membru al familiei sau la un maseur profesionist /automasaj relaxant – pe care îl poți efectua tu acasă ori de câte ori simți nevoia; punctele care înlătură oboseala sunt la nivelul picioarelor, umerilor și încheieturilor.
- Exerciții energetice Qi gong / Medicina energetică – găsești pe Youtube exemple de practici care te ajută să înlături oboseala.
- Reflexoterapia – are la bază principiul că pe corp (în special, la nivelul mâinii și labei piciorului) există zone reflexogene, care corespund diferitelor organe și glande. Stimularea lor, prin exercitarea de presiune, echivalează cu masarea întregului corp.
- Cromoterapia (terapia prin culoare). Toate culorile au proprietăți terapeutice. Cunoscând proprietățile culorilor, le putem folosi în viața de zi cu zi. Iată câteva exemple:
- pereți pictați;
- haine și accesorii;
- lămpi cu lumină colorată;
- obiecte și ornamente cu pietre și cristale colorate;
- alimente alese în funcție de culoare.
-
-
Culorile și semnificațiile lor:
-
- roșu – ideal pentru combaterea stărilor de oboseală și lipsă de energie.
- portocaliu – util în situațiile de epuizare nervoasă; aduce o stare de bună dispoziție și de optimism, chiar de euforie;
- galben – relaxează fixic și psihic, când ești stresat;
- verde – ajută la regenerarea țesuturilor, regenerează musculatur și înlătură oboseala vizuală; reduce stările de încordare și de agresivitate și crește nivelul de optimism;
- albastru – relaxant și odihnitor, reduce anxietatea;
- violet -detosifică organismul, îmbunătățește aprovizionarea cu oxigen a țeusturilor și stimulează activitatea cerebrală;
- alb – întărește sistemul imunitar, crește energia și aduce o stare de bună dispoziție.
5. Hidroterapia – folosește apa, la diferite temperaturi pentru a reface, menține și îmbunătăți starea de sănătate
6. Aromoterapia – folosirea uleiurilor esențiale pentru a crește nivelul de energie și a combate oboseala. Eu le folosesc de 4 ani pe cele de la Young Living și sunt foarte încântată de ele:
-
-
-
-
- uleiuri esențiale de citrice: Portocală, Lămâie, Citrus Fresh, Grapefruit
- uleiuri esențiale mentolate: Mentă (Peppermint, Spearmint), Eucalipt
- uleiuri esențiale aromatice: Rozmarin, Busuioc (Basil), cimbru (Thyme)
- uleiuri esențiale ”condimente”: Ghimbir, Scorțișoară, Piper Negru, Tămâie
- uleiuri esențiale florale: Lavandă, Pin, Cedru
- amestecuri: En-R-Gee.
-
-
-
7. Fitoterapia – infuzii, tincturi și ceaiuri revigorante.
Metode de combatere și reducere a oboselii sunt multe. Provocarea noastră, ca părinție este să le și aplicăm înainte de a ne îmbolnăvi sau a fi prea extenuați.
Ce metode te ajută pe tine?
#provocarea100Seth #ziua43