De ce cred că nu avem nevoie de cursuri prenatale și totuși avem – 9 motive

#provocarea100SethNaștereSarcina

Avem nevoie de cusuri prenatale?

Știu că multă lume se întreabă:

”De ce aș avea nevoie de un curs care să mă pregătească pentru naștere?”

”Doar mama/bunica/vecina/sora nu au fost la cursuri și tot au reușit să nască”

Sau mai este varianta:

”Mi-e frică de naștere/eu nu vreau să mă chinui, vreau cezariană. De ce să mă mai duc la cursuri prenatale?”

Și vreau să vă zic părerea mea:

Corpul femeii știe perfect și să crească un copil în burtică și să îl nască. Indiferent de cât de multe știe sau nu mama, la nivel mental, conștient. Nașterea este un proces fiziologic. Ea poate avea loc chiar și în condițiile unei mame aflate în comă. Din acest punct de vedere e clar.

Însă, mintea e cea care are nevoie de argumente, de soluții. Are nevoie să bifeze. Să înțeleagă. Să simtă că e în control.

Iar cursurile prenatale asta fac: liniștesc mintea. Georgiana Spătaru, spunea că, în general, cursurile sunt ”bombonele pentru minte” 🙂 Mi-a plăcut expresia.

Ce mai fac cursurile prenatale?

  • Ordonează informațiile și le înșiruie într-o ordine logică.

Accesul la informație este acum de-a dreptul copleșitor. Dacă te pui să cauți ceva, orice, pe internet vei găsi tone de informație. Pe care ar trebui să o consumi, digeri și treci prin filtrul propriu. Dar oricine poate scrie orice vrea pe internet. Și atunci cum știu care e o informație verificată, corectă și care e doar o perspectivă a cuiva? Nu prea am cum să știu. Decât dacă citesc studii științifice. Și nu oricine poate citi informația sub această formă.

Așadar, cursurile prenatale vin să ofere informație esențială, dar selectată, prezentată într-o formă ușor de înțeles de către oricine și bazată pe studii recente.

  • Sunt interactive și practice

Aceste cursuri presupun implicarea cursanților prin participarea activă la activitățile propuse, astfel încât învățarea să fie distractivă și facilă.

În plus, conțin foarte multe aspecte practice, pe care le exersăm împreună (poziții la naștere, măsuri de confort în sarcină și travaliu, exerciții Spinning Babies, schimbarea bebelușului, îmbăierea etc).

  • Creează relații sociale și o comunitate

De obicei, se creează prietenii și relații frumoase între cuplurile participante la cursuri. Iar informațiile vin din toate părțile. Fiecare grup are propria dinamică și învățăm fiecare de la fiecare.

Cunoști oameni care au cam aceleași preocupări cu tine și cu care te poți consulta ulterior.

  • Primești referințe și recomandări

Poate fi un aspect important să primești recomandări de încredere de medici, clinici, maternități, doula, moașe, consultanți în alăptare.

  • Îți redau încrederea în corpul tău și procesul nașterii

Întrucât atunci când vezi în ce moduri minunate te susține corpul în tot acest proces, e imposibil să nu ai încredere în el.

cursuri prenatale

  • Te ajută să vezi opțiunile pe care le ai

Dacă nu îți cunoști drepturile și opțiunile e ca și cum nu le-ai avea. De multe ori, nu știm exact la ce avem dreptul. Nu știm ce proceduri ni se fac și li se fac copiilor noștri. Ai întreba medicul, dar poate nici nu știi de intervenția respectivă. De exemplu, avem dreptul să refuzăm orice procedură. Sau avem dreptul la însoțitor.

La cursuri obții mai mult claritate și astfel poți să îți formezi o imagine mai realistă despre ce va urma.

  • Întăresc relația de cuplu

Tăticii la cursuri sunt geniali! V-am spus asta? Pe bune, sunt atât de faini! Și implicați și un real sprijin pentru partenerelor lor (chiar dacă aleg să fie prezenți la naștere sau nu – în funcție de cum se simt ei confortabil). Sunt tătici implicați și care știu ce se întâmplă și cum o susțină mai bine pe mamă în tot procesul. Atât în sarcină, naștere, cât și după naștere, când sprijinul lor e esențial.

Cei doi învață să ”lucreze” ca o echipă pentru asta fac părinții toată viața.

cursuri prenatale

Image by Boris Gonzalez from Pixabay

  • Setează așteptările pentru naștere și post-partum

În mod real, așteptările noastre sunt mari de la noi în toată această perioadă. Uneori sunt cam nerealiste despre ce și cum ar trebui să se întâmple la naștere sau după naștere. Însă aceste cursuri îți oferă ocazia să vezi mai multe variante posibile și să realizezi că rezultatul ar putea fi diferit de ceea ce îți imaginezi tu.

Cuvântul cheie cred că e referitor la naștere și creșterea copiilor: FLEXIBILITATE. Și copiii ne învață din plin asta. Însă de când se nasc. 🙂

Ai participat la cursuri prentale? Daca da, de ce? Dacă nu, de ce?

#provocarea100Seth #ziua10

Citește în continuare

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu