Cum se multiplică iubirea când ai doi copii

Creșterea copiilor#provocarea100SethNaștereSarcina

Întrebări înainte de a avea doi copii

Când mă apropiam de termen cu a doua sarcină au început să apară tot felul de gânduri:

 • Cum o să ne descurcăm cu doi copii?
 • Cum o să îmi împart atenția la doi copii?
 • Cum o să o pot iubi pe Ema la fel de mult cum îl iubesc pe Alex?
 • Cum o să reacționeze Alex la ea și la toată situația?
 • Oare pentru ei chiar e ca și cum ar veni soțul cu amanta acasă și ar zice că de azi locuiește cu noi? (citisem asta într-o carte 🙂 )

Dacă ești mămică de doi copii sau urmează să fii sunt sigură că ți-au trecut și ție prin cap aceste întrebări.

Cum aș putea să o iubesc la fel de mult?

Eu stăteam, mă uitam la Alex și mă gândeam cât de mult îl iubesc. Și nu puteam să îmi imaginez că aș putea să mai iubesc pe cineva la fel de mult. Mi se părea imposibil. Și mă gândeam deja cu groază că voi fi genul de mamă care își tratează diferit copiii pentru că îi iubește în mod diferit. Ce naivă eram!

Da, categoric îi iubești în mod diferit, însă nu se ia iubirea pe care o aveai pentru primul copil și se împarte între cei doi. Nici vorbă! Se multiplică. Pe testate. Mie îmi venea greu să cred că asta. Auzisem de la alte mămici, dar nu reușeam să mi-o reprezint în minte. De fapt, mintea nu are nimic de-a face. De aceea, nu îmi ieșea nimic mental.

Nu are sens să compari iubirea pentru ei. Că nu e nimic de comparat. De aceea, cred că e important ca și ei să știe asta. Nu îl iubești pe unul mai mult sau mai puțin. Poți să rezonezi mai bine cu unul dintre ei, dar asta nu înseamnă că îl iubești mai mult. Tot așa cum era întrebarea (când eram noi mici, acum nu am mai prea auzit-o): Pe cine iubești mai mult: pe mama sau pe tata? Ce ar putea să își răspundă un copil la întrebarea asta?!

Cert este că din prima clipă în care am văzut-o m-am îndrăgostit! Era perfectă! Caldă, puțin alunecoasă (pentru că mi-au dat-o imediat ce a ieșit), mirosea a lichid amiotic și era atât de calmă! Ca un înger!

Abia atunci am înțeles cum venea treaba cu multiplicarea. Pur și simplu am descoperit o comoară care era deja acolo, dar despre care nu aveam habar. Cred că avem rezerve nelimitate de iubire. Numai că nu avem încă acces la ele. Iar faptul că terminasem studii economice, unde prima și cea mai de bază regulă este că resursele sunt finite, nu m-a prea ajutat pe partea asta emoțională.

De fapt, încă am dificultăți și să accept că abundența este infinită și ni se cuvine tuturor. Dar asta e altă discuție.

Iubirea da, atenția și timpul ba

Numai că după ce am ajuns acasă am realizat că dacă iubirea s-a multiplicat, capacitea mea de a acorda atenție și a le satisface nevoile nu s-a multiplicat. Am început să mă simt vinovată față de ambii copii:

 • față de Alex că nu mai reușeam să fiu acolo 100% când avea nevoie; și mă gândesc că nu i-a fost ușor să accepte acest fapt; pentru că îl obișnuisem să îi acord toată atenția mea când avea nevoie; din acest punct de vedere, se poate spune că l-am răsfățat; dar mis e părea firesc să îi îndeplinesc nevoile;
 • față de Ema pentru că nu reușeam să îi acord atenția pe care i-o acordasem lui Alex mereu;

Era tare frustrant! La un moment dat mă gândeam chiar dacă a fost bine pentru Alex să mai aibă o soră. Că poate l-am traumatizat. Dar am realizat ulterior că a fost foarte bine,

 • pentru că altfel l-aș fi răsfățat;
 • abia după ce a apărut Ema am învățat efectiv cum să pun limite, pentru că înainte limitele mele erau atât de largi, încât păreau că nu există;
 • a învățat să aștepte;
 • a învățat să împartă, inclusiv atenția și pe mine.

Propria experiență ca sora mai mare

Eu aveam temeri fiind eu însămi sora mai mare. Și când am început să lucrez cu mine, am descoperit că nașterea surorii mele a fost una dintre cele mai mari traume din viața mea. Nu mi-aș fi imaginat niciodată, dar am lucrat multe ședințe pe asta (și cu thetahealing si cu EFT).

M-a afectat foarte tare pentru că sora mea a fost bolnăvicioasă, nu creștea în greutate și asta atrăgea toată atenția și grija părinților. Iar eu m-am simțit invizibilă și neiubită. Dacă te gândești rațional nu are nici un sens, dar copilul de 3 ani nu avea partea logică dezvoltată și interpreta totul diferit decât era. Sunt convinsă că părinții mei nu au realizat asta și nu s-au gândit niciodată cât de mult m-ar fi putut afecta asta.

Iar nașterea Emei a reactivat în mine toate acele trăiri ale copilului meu interior. A fost ocazia perfectă să le lucrez și vindec.

De aceea, am încercat să fiu cât mai atentă cu emoțiile și stările lui Alex. Nu am idee cât am reușit. Mă bucur când văd că se înțeleg bine. Și se iubesc. Și au grijă unul de celălalt. Doar timpul va arăta în ce fel și în ce măsură l-a afectat pe Alex.

Fiecare copil e diferit

Un alt aspect foarte important pe care l-am învățat după ce s-a născut și Ema a fost că fiecare copil e atât de diferit. Evident că știam asta la nivel mental. Părea logic. Însă, după nașterea ei, am și simțit asta. Ceea ce m-a dus și mai tare la concluzia că nu poți da sfaturi de creșterea copiilor nimănui.

Fiecare copil e diferit, fiecare părinte e diferit, chiar și situațiile sunt altele. Și dacă pare exact aceeași conjunctură, cu siguranță nu e. Și atunci clar să ce a funcționat pentru tine e foarte probabil să nu funcționeze pentru altcineva. Da, sunt câteva principii de bază. Da, poți să spui experiența ta, dar celălat trebuie să experimenteze și să vadă ce funcționează în familia și situația lor.

Ce a funcționat la Alex, în general, nu a funcționat la Ema. Sunt atât de diferiți! Și asta e atât de frumos! Deși nu întotdeauna comod pentru noi 🙂

Vroiam să mai scriu despre vorba aceea ”Sunt atât de diferiți, deși crescuți de aceași părinți”. Sincer, mi se pare că nu e adevărat că sunt crescuți de aceeași părinți. Pentru că noi evoluăm și creștem atât de mult ca oameni și ca părinți. Nici nu se poate compara cum eram în primele luni ale lui Alex cu cea care am fost în primele luni ale Emei sau cu cea care sunt acum sau voi fi mâine.

Cum e la voi cu multiplicarea iubirii?

#provocarea100Seth #ziua42

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu