10 Mituri despre alăptare

Alăptare#provocarea100SethPost-partum

Legat de sarcină, naștere, creșterea copiilor și alăptare există foarte multe mituri. Unele mai recente, altele mai vechi. Multe dintre ele se perpetuează atât de rapid și sunt atât de bine înfipte în conștiința colectivă, încât sunt foarte greu de înlăturat.

Sunt multe mămici care renunță la alăptat din motive care nu au legătură cu realitatea. Însă, uneori accesul prea facil la informație poate fi dăunător. Pentru că e ușor să dai peste informații neverificate și nefondate.

Mituri

Vreau să supun atenției câteva mituri cu care mă confrunt în discuțiile cu viitorii și proaspeții părinți:

1. Mama, sora, soacra mea nu au putut să alăpteze / nu au avut lapte. Înseamnă că nici eu nu voi putea alăpta / nu o să am lapte.

Fals. Femeile din generația mamelor noastre nu au alăptat pentru că au primit foarte multe sfaturi proaste. Pentru că se întorceau la serviciu la 3 luni după naștere și nu erau sprijinite în nici un fel să continue alăptarea.

98% dintre femeie au lapte și pot să alăpteze. Doar 2% dintre ele au probleme medicale care împiedică cu adevărat alăptarea.

Nu există nici o dovadă că lactația insuficientă este ereditară, nici măcar dacă mama se află în cele 2% cu probleme medicale.

2. Am sânii mici / mari deci nu voi avea suficient lapte.

Fals. Mărimea sânilor este prea puțin importantă în ecuația alăptării. Laptele se produse în sâni pe principiul cerere-ofertă. Dacă un copil ar sta ”non-stop” la sân (așa cum avem uneori impresia, deși nu e chiar așa), sânii ar produce ”non-stop” lapte. De aceea, orice cantitate de lapte praf, apă sau ceai pe care o primește un bebeluș nu va mai fi produsă de sânul mamei, iar asta, duce, în timp, la scăderea lactației. Eu am sânii mici și am alăptat 2 copii câte 2 ani fiecare. Cunosc femei care au sânii mari și au alăptat la fel de bine.

3. Nu mai știu ce să mănânc să nu îi produc copilului colici.

Multe mămici sunt complet bulversate în legătură cu ce ar trebui / ar fi în regulă pentru bebeluș să mănânce atunci când alăptează. Există mai multe alimente pe ”lista neagră”. Dar e doar un mit. Cum să fie sănătoasă și să producă suficient lapte o mamă ce mănâncă doar cartofi cu grătar? Unora le e frică să mănânce legume sau fructe crude. O parte din ceea ce mănâncă, bea, respiră mama trece și în laptele matern, însă acesta este un lucru bun, pentru că o dată cu această parte trec și anticorpi și celule  albe sensibile la acele proteine, ceea ce duce la diminuarea șanselor ca acel copil să devină intolerant la proteinele respective.

mituri alăptare - mancarea

Image by Jerzy Górecki from Pixabay

Poți mânca orice, preferabil cât mai echilibrat și în cantități relativ mici. Dacă observi că la anumite alimente copilul are vreo reacție, poți să reduci sau eviți consumul din alimentul respectiv pentru a vedea dacă într-adevăr a fost acel aliment. De exemplul, Alex al meu dădea afară în jet atunci când consumam eu lapte sau lactate. Așa că, o perioadă nu am mai consumat și a fost ok. După ce a mai crescut am reînceput să le introduc în alimentația mea și nu a mai avut probleme.

4. Aș vrea să merg la sport, dar mi-e frică să nu pierd laptele sau că ar putea fi nociv pentru bebeluș.

Studiile au arătat că acidul lactic rezultat în urma antrenamentelor nu afectează în nici un fel copilul. Gustul laptelui s-ar putea să fie puțin diferit, însă nu îl afectează pe bebeluș. Nu este cazul nici să renunți la alăptat, nici să arunci laptele după antrenamente. Și nici nu scade lactația. Cel mult ar putea să fie puțin incomod dacă sânii sunt mai plini cu lapte și vei avea nevoie de o bustieră care să țină bine. Pentru mine era puțin neplăcut la sărituri, la alergat, dar asta nu m-a împiedicat să fac mișcare. 🙂

mituri - miscarea in alaptare

Image by Tanja Shaw from Pixabay

5. Dacă alăptez peste 1 an copilul va deveni prea atașat și prea dependent de mine.

E adevărat că este atașat, dar asta e un lucru bun. Copiii sunt dependenți de persoanele care îi îngrijesc în primii ani de viață, chiar dacă nu sunt alăptați. Un copil care are un atașament sănătos și știe că are parte de conectare, afecțiune și atenție atunci când are nevoie, va fi mult încrezător să exploreze lumea din jur și să întoarcă la mamă atunci când are nevoie.

Și sincer, din propria experiență o spun, atât de repede trece această perioadă și apoi ajungi să îți fie dor de momentele de intimitate date de alăptare. E o senzație și o relație care nu mai pot fi reproduse. Iar după ce începi diversificarea poți să și lipsești câteva ore sau să îi lași lapte muls (dacă este cazul să fii mai mult timp plecată).

6. Dacă alăptez peste 1 an e apă chioară pentru bebeluș, dar îmi face mie rău, pentru că ”îmi scoate calciul din oase”.

Asta am auzit-o eu de mai multe ori. De la persoane care nu au alăptat, dar așa știu ele. Întrebare: dacă e apă chioară pentru copil, de ce mai scoate calciul din oasele mele? Ce să facă cu el? Unde se duce calciul când iese din oasele mamei, dar nu ajunge la copil? 🙂

Un sâmbure de adevăr este în această poveste; de fapt, sunt chiar 2 sâmburi:

  • după 1 an laptele matern nu mai este baza alimentației copilului, care deja mănâncă și altfel de alimente, însă asta nu îl face ”apă chioară”; Nu mai are aceleași proprietăți nutritive ca și în primul an de viață al copilului, însă are suficiente pentru a continua alăptarea. Cât timp? Organizația Mondială a Sănătății spune ”până la 2 ani și peste”, însă cred că cel mai corect este să spunem ”cât timp mama și copilul își doresc”.
  • dacă mama nu se alimentează corespunzător,  se vor prelua minerale și vitamine din corpul acesteia astfel încât laptele să fie perfect pentru bebeluș; deci, riscul ca mama să piardă calciu, dar și alte vitamine și minerale este doar dacă aceasta nu are o alimentație echilibrată. Iar acest lucru se poate întâmpla și înainte de 1 an și după 1 an.

7. Copilul meu este alăptat exclusiv, dar este foarte mare pentru vârsta lui. Ar trebui să îl pun la dietă sau să nu îi mai dau lapte matern la cerere?

Un copil alăptat exclusiv la sân nu poate fi supraalimentat. Copiii cresc foarte diferit. Spre deosebire, de cei care primesc lapte praf, copiii alăptați exclusiv la sân au tedința să slăbească după ce încep să se miște mai mult, să meargă, să alerge. Nu este nici un motiv de îngrijorare dacă este alăptat exclusiv.

Și nici nu ai avea cum să pui la dietă un bebeluș de câteva luni, care suge doar lapte matern la cerere. Își ce și cât are nevoie. Stai liniștită pentru că își va reveni o dată ce va începe să umble.

mituri - alaptare copil obez

Image by Esi Grünhagen from Pixabay

8. Am încercat să mă las de fumat, dar nu pot. Nu ar fi mai bine pentru copil să îi dau lapte praf?

Nu. Studiile arată că deși trece o cantitate mică de substanțe nocive, laptele matern rămâne mai bun pentru copil decât laptele praf. E important să te speli pe mâini și pe dinți după ce ai fumat și înainte să iei copilul în brațe sau pentru alăptare.

9. Vreau să alăptez, dar mi-e jenă să alăptez în public pentru că oamenii se simt ofensanți.

Cum se simt oamenii care văd o femeie că alăptează e fix problema lor. La început am avut și eu o problemă cu alăptarea în public. Numai că, într-o zi m-am trezit în centrul orașului, cu un bebeluș de câteva săptămâni, în wrap, flămând, destul de departe de casă. M-am așezat pe o bancă și i-am dat să sugă.

Nu e nevoie să o faci într-un mod ostentativ, de fapt, eu nu înurajez nimic ostentativ. Alăptarea se poate face foarte discret. Dacă cei din jur nu se holbează intenționat, nici nu se vede foarte mult.

mituri - alaptarea in public

Alăptare în tren

Poți fie să folosești haine speciale de alăptat (care au fie o deschidere muscată, fie un decolteu mai mare), fie bluze care se pot ridica și să ai un maieu/tricou pe dedesupt să nu rămâi cu burtica goală, fie tricouri/bluze/ rochițe mai decoltate, pe care să le poți lăsa în jos. Adevărul este că nu e foarte ușor de găsit haine cu care să poți alăpta. Și spun asta în cunoștință de cauză, timp de aproape 5 ani am alăptat 🙂

Iar alăptarea este un act fiziologic, perfect normal, nu are nici o conotație sexuală. Iar cine îi atribuie o astfel de conotație are o problemă.

10. Aștept gemeni sau tripleți, cel mai probabil nu o să am lapte suficient să îi pot alăpta pe toți.

Cel mai probabil o să ai lapte suficient dacă îi pui la sân. Dacă sunt gemeni, există poziții de alăptare care îți permit să îi alăptezi în același timp. Dar nici nu e nevoie neapărat să îi alăptezi în același timp. Sânul va produce cantitatea de lapte de care au nevoie copiii tăi, dacă sunt alăptați exclusiv.

Dacă este necesară totuși suplimentarea, se poate face cu sisteme de suplimentare, cu alternative la biberon. Vezi imaginea de mai jos:

Orice cantitate de lapte e importantă. Chiar dacă nu reușești să îi alăptezi exclusiv, alăptează cât poți. Îi va ajuta foarte mult.

Ce alte mituri ai mai auzit despre alăptare?

#provocarea100Seth #ziua60

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu