În continuarea articolului despre sexualitate după naștere și alăptare, scriu azi despre metode contraceptive și alăptare.
E important de subliniat că după naștere proaspăta mămică poate rămâne foarte ușor însărcinată. În acest context, e bine să cunoaștem metodele prin care ne putem proteja de o nouă sarcină. Corpul are nevoie de aproximativ un an să-și revină după o sarcină și naștere. De aceea, ideal ar fi abia după un an să concepem din nou. Iar dacă este vorba de o naștere prin cezariană, indicațiile medicilor sunt să fie minim 2 ani pentru a-i da timp uterului să-și revină cât mai bine.
În contextul Săptămânii Internaționale a Alăptării vorbim de metode contraceptive ce sunt compatibile cu alăptarea, pentru că sunt și altele care pot influența negativ acest proces.
Tipuri de metode contraceptive recomandate când alăptezi
Vă propun o ierarhie stabilită de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), Federația Internațională a Planning-ului Familial și Grupul de Lucru de Ghidare Tehnică. Aceasta pornește de la 3 tipuri de opțiuni:
- prima alegere – metodele nonhormonale;
- a doua alegere – metode bazate pe progesteron;
- a treia alegere – metode bazate pe estrogen;
Cam aceasta ar fi ordinea în care să apelăm la ele atunci când alăptăm. Aproape orice metodă contraceptivă poate fi folosită și în timpul alăptării, dar contează perioada în care se introduce. Metodele bazate pe estrogen sunt de evitat pe cât posibil în timpul alăptării.
Pe lângă aceste metode este și metoda LAM (Lactational Amenorrhea Method). Această metodă presupune folosirea proactivă a infertilității determinată de amenoreea de lactație (lipsa menstruației), DAR are loc doar în anumite circumstanțe:
- femeia alăptează exclusiv (nu îi oferă nimic altceva în afară de laptele matern, nici apă, nici suplimentare, nici alte alimente);
- femeia nu a experiementat niciun fel de sângerare vaginală sau spotting (pete maronii) după încheierea lohiilor (orice sângerare înainte de ziua 56 postpartum se ignoră);
- bebelușul are sub 6 luni.
Așadar aceasta este o metodă naturală, dar temporară și e important să se respecte cele 3 condiții de mai sus. Altfel, mama nu este protejată. După ce nu mai are efect este necesară folosirea unei alte metode contraceptive.
Pentru metodele ireversibile (vasectomia și legarea trompelor uterine) este importantă consilierea cuplului și ca aceștia să fie 100% siguri că nu vor mai dori copii niciodată.
Informarea și luarea de decizii în cunoștință de cauză sunt extrem de importante în orice context.
Ce metode folosiți sau ați folosit voi?
#inalupu #saptamanaalaptarii2021 #sexualitatea #postpartum #alaptare #metodecontraceptive #LAM
#WBW2021 #WABA #ProtectBreastfeeding #SharedResponsibility #breastfeeding #SDGs #worldbreastfeedingweek2021 #ProtectBreastfeedingaSharedResponsibility #protectbreastfeedingtogether #buildingbackbetter #warmchain4breastfeeding #breastfeeding4publichealth