Creează-ți mediul pentru o naștere frumoasă în 5 pași

#provocarea100SethNaștere

Am vorbit ieri, la Sibiu, despre importanța mediului în care naștem. Și am constatat că multe viitoare mămici nu erau conștiente de importanța acestui aspect.

Adevărul este că nici nu știam înainte cât de mult ne poate influența. Uneori poate face diferența dintre o naștere naturală și frumoasă și o cezariană nedorită.

Hormonii implicați la naștere sunt aceeși cu hormonii implicați în actul amoros. Practic, din punct de vedere hormonal, nașterea ar putea fi cel mai mare orgasm trăit de femeie. Unele chiar îl trăiesc astfel, este vorba de nașterea orgasmică (orgasmic birth).

Principii

De unde rezultă că și locul în care naștem ar trebui să aibă aceleași principii ca și locul în care facem dragoste:

  • să ne simțim în siguranță;
  • să avem intimitate;
  • să fie un mediu în care ne face plăcere să fim;
  • eventual să fie întuneric (am să scriu o postare separată despre studiile recente ale lui Michel Odent referitor la subiectul lumină și melatonină la naștere);
  • să nu ne simțim observate.

Ori aproape nici unul dintre aceste principii nu poate fi respect într-o maternitate. Pentru că pur și simplu sunt alte condiții. De aceea, nașterile acasă erau, din acest punct de vedere, mai favorabile unor experiențe mai satisfăcătoare ale nașterii. Însă nașterea acasă nu este o opțiune prea des folosită, în România (pentru că în Olanda 80% dintre nașteri au loc acasă), pentru că nu există cadru legal și nici infrastructura necesară.

Ce se întâmplă?

În momentul în care ne simțim în siguranță și suntem relaxate, corpul nostru secretă oxitocina – hormonul iubirii – responsabil cu producerea contracțiilor. Dar atunci când simțim orice fel de amenințare, corpul intră în modul de supraviețuire și blochează orice altă activitate care nu are legătură cu supraviețuirea. Se secretă catecolamine – hormonii stresului – și cel mai cunoscut e adrenalina. Iar corpul are trei opțiuni: luptă, fugi sau îngheață pentru supraviețuire.

Nașterea trece în plan secund. Travaliul se blochează. Oxitocina nu mai pulsează și nu mai produce contracții.  Acum e mai important ca mama să trăiescă.

Sistemul era foarte eficient pe vremea când trăiam în peșteri și eram amenințați de un prădător. Însă corpul nostru nu face diferența între un leu și o persoană care nu e prea drăguță și îți spune cine știe ce în travaliu. Factorii care pot determina apariția adrenalinei sunt extrem de diverși:

  • fizici
  • emoționali (ți se pare că cineva se uită nu știu cum la tine sau ți-a zis ceva care te-a afectat etc)
  • mentali (îți aduci aminte o istorisire mai traumatică despre naștere și ți se face frică etc).

Cert este că travaliul se blochează. Și uneori nici nu știi de ce.

Am povestit experiența din timpul nașterii Emei și cum mi s-a blocat travaliul la dilatație maximă. Și eram perfect conștientă de ceea ce se întâmpla. Bine că am reușit să ies din acea stare și să nasc frumos și ușor.

Dar multe femei nu sunt conștiente de acești factori și de aceste blocaje. Și nu știu cum să facă să treacă peste acele momente.

Cum poți să îți asiguri un mediu cât mai potrivit pentru naștere?

1. Alege cu grijă medicul și maternitatea

Am scris aici despre criteriile de care ar trebui să ținem cont când ne alegem medicul. E important să avem încredere în acesta pentru a crea siguranța de care avem atâta nevoie în travaliu.

Legat de maternitate:

  • e bine să poți să mergi să o vizitezi înainte (ca să știi la ce să te aștepti)
  • să întrebi care sunt protocoalele standard
  • să vezi în ce măsură se respectă ceea ce îți dorești
  • să vezi cum te simți acolo
  • dacă medicul cu care dorești să naști colaborează cu maternitatea respectivă
  • cât de departe e de tine
  • care sunt costurile

2. Stai acasă cât de mult poți în travaliu

Acasă te simți cel mai confortabil. Acolo e cuibul tău. Și te simți relaxată și în siguranță.

Petrece cât mai mult timp posibil acasă. Calculează exact cât faci de acasă până la maternitate la orice oră (fie că e de vârf, oră cu trafic normal sau noaptea) ca să știi când ar trebui să te deplasezi spre maternitate.

Dacă locuiești într-un oraș foarte mare sau alegi să naști în alt oraș, va trebui să iei în calcul această diferență de timp.

3. Personalizează-ți spațiul

Folosește orice te relaxază și îți creează starea de siguranță:

  • muzica ta preferată (în căști dacă ești în rezervă cu mai multe persoane);
  • uleiuri esențiale – dacă îți plac și le folosești / bețișoare parfumate – dacă folosești așa ceva;
  • obiecte care să îți amintească de un mediu mai familiar (pernuțe, pătura, un pluș etc);
  • stinge, pe cât posibil, din lumini
  • orice altceva îți creează ție starea de bine.

4. Ține aproape o persoană de sprijin

Pentru a ne simți în siguranță avem nevoie de o persoană de încredere care să ne sprijine pe toată durata travaliului. Această persoană poate fi:

  • partenerul
  • doula
  • o prietenă
  • mama
  • sora etc

Conform legii pacientului (Legea 46/2003) toți pacienții au drept la însoțitor. Însă reglementările anumitor maternități nu permit prezența însoțitorilor în travaliu. Vorbește cu personalul medical și vezi în ce măsură acceptă o persoană de sprijin. S-ar putea să nu accepte bărbați (pentru că sunt camere de travaliu comune, iar prezența unui bărbat ar putea inhiba o altă graviduță), dar poate acceptă o femeie.

Dacă nu se acceptă deloc:

  • poți să stai cât mai mult acasă, unde poți avea orice persoană de sprijin îți dorești sau oricâte îți dorești;
  • sau poți găsi o moașă/asistentă cu care să vorbești dinainte pentru suport și susținere în timpul petrecut la maternitate.

5. Intimitate

Oamenii sunt la fel de mamifere precum pisicile, de exemplu. Știi ce face o pisică atunci când vrea să nască? Își caută un culcuș, ferit de privirile oricui, la întuneric.

Și noi avem nevoie de intimitate. Vorbește cu personalul medical să îți poată oferi această intimitate de care ai nevoie, în limita regulamentelor și protocoalelor lor. De asemenea, e important să se vorbească în șoaptă și cu respect în timpul travaliului.

Cum a fost mediul tău de naștere? Ai reușit să ți-l creezi așa cum ți l-ai dorit?

Dacă nu ai născut încă îți propun un exercițiu: scrie sau desenează mediul ideal în care vezi nașterea ta și împărtășește cu noi cum te-ai simțit făcându-l!

#provocarea100Seth #ziua11

Citește în continuare

1 comentariu. Leave new

  • […] Este normală creșterea treptată a nivelului de catecolamine în timpul travaliului, valoarea maximă fiind atinsă în faza de împingere a travaliului. Într-o naștere neperturbată, femeile pot simți un aflux puternic de catecolamine (denumit reflex de ejecție fetală) în timpul împingerii, care le ajută să își nască bebelușii mai repede. Totuși, dacă nivelele de catecolamine sunt prea ridicate și cresc prea rapid, nivelele de oxitocină vor scădea, iar travaliul poate încetini sau se poate chiar opri. De aceea, e important să vă creați un mediu în care să vă simțiți în siguranță. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu