Lumina albastră – de evitat la naștere

#provocarea100SethNaștereSarcina

Am ascultat un interviu realizat de Nicholas Olow cu renumitul dr. Michel Odent, în cadrul summitului online Better Birth 360, în legătură cu influența pe care o are lumina albastră în timpul travaliului și nașterii.

Este un subiect mai putin cunoscut, întrucât abia de curând s-a făcut această corelație, iar studiile sunt abia la început, însă dr. Odent atrage atenția că poate face o mare diferență în modul în care se desfășoară nașterile.

Melatonina – ”hormonul întunericului”  🙂

Pe lângă hormonii cunoscuți, în timpul travaliului mai activează un hormon, și anume, melatonina. Melatonina este hormonul eliminat de glanda pineală, responsabil cu reglarea ritmurilor circadiene, respectiv cu inhibarea activității conștiente a creierului, blocând capacitatea de concentrare și gândire. Ceea ce este perfect în timpul nașterii, întrucât e nevoie ca partea reptiliană a creierului să preia controlul, instinctele noastre de mamifer.

Din cercetările (încă incipiente) realizate până acum melatonina merge împreună cu oxitocina la nivelul receptorilor din uter și se transmite fătului, prin placentă, încă înainte de naștere.

Melatonina mai este considerată și colectoarea reziduurilor din organism, întrucât pătrunde în fiecare celulă a corpului și curăță radicalii liberi și celelalte toxine dăunătoare. Din acest motiv, hormonul este și un puternic antioxidant natural.

Înainte de începerea travaliului, corpul mamei se pregătește printr-o secreție mai mare de melatonină, care se va transmite și bebelușului. Melatonina găsită în corpul nou-născuților are rol protectiv și puternic antioxidant, prin urmare, este foarte benefică pentru mamă și copil.

Factori inhibatori ai melatoninei

Lumina albastră

Așa cum se știe deja, lumina, în special, cea prea puternică inhibă producția de melatonină sau hormonul întunericului. De asemenea, lumina din spectrul albastru inhibă mai mult decât cea din spectrul galben producția de melatonină.

Becurile cu LED (o sursă tot mai des folosită întrucât este mai ieftină, mai sigură și mai economică) sunt o sursă de lumină albastră.

Ar trebui ca femeia ce se pregătește să nască (în ultimele săptămâni de sarcină) să evite sursele puternice de lumină și, în special, sursele de lumină albastră. Trăim în medii în care se folosește tot mai mult lumina artificială și, din ce în ce mai mult, lumina albastră. Așadar nu e foarte ușor să protejăm viitoarele mame de aceasta.

Și dacă ne gândim la somnul nostru, se recomandă evitarea expunerii la lumina albastră (de exemplul, ecranele telefoanelor, laptopurilor, tabletelor, televizoarelor) cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Tocmai pentru a permite corpului să producă melatonină.

Cercetările în domeniu pentru a afla exact legătura din tipul de lumină artificială și implicațiile în balansul hormonal sunt încă la început, dar ar putea să aibă o influență mult mai mare decât ne-am putea imagina. În maternități deja încep să se folosească tot mai mult luminile albastre, dar și în propriile noastre case, ceea ce duce la o inhibare a melatoninei și la modificarea cocktailului hormonal.

Lipsa travaliului

Un alt aspect foarte interesant este faptul că melatonina a fost găsită doar la nou-născuții ale căror mame au trecut măcar parțial prin travaliu. La bebelușii născuți prin cezariană programată (adică ”la rece”), fără ca travaliul să fi pornit, nu s-a găsit deloc melatonină în corpul lor. Așa cum ziceam mai sus, melatonina are un puternic efect antioxidant și protector pentru bebeluș și ajută mama să aibă o naștere mai ușoară.

Michel Odent afirmă că cea mai corectă departajare a tipurilor de nașteri (din acest punct de vedere) este:

  • naștere (indiferent dacă e naturală sau cezariană) în urma travaliului:
  • naștere fără travaliu (la rece);

Copiii născuți prin cezariană la rece (fără ca travaliul să fi pornit) sunt cei mai diferiți dintre toți. Cu siguranță există cazuri medicale care necesită (fără drept de apel) intervenția programată, iar începerea travaliului ar putea produce rezultate dramatice (de exemplu, placenta praevia). Însă acestea nu sunt atât de numeroase și sunt, în general, cunoscute dinainte. Sunt periculoase programările de cezariană din considerente ce nu țin de condiții medicale.

Aportul de melatonină este una dintre modalitățile în care se pregătește creierul viitoarei mame pentru naștere. Practic, atunci când receptorii de oxitocină (hormonul responsabil cu contracțiile) lucrează împreună cu melatonina mama are o naștere mai ușoară.

lumina albastră - echilibru hormonal

Image by Arek Socha from Pixabay

Intervențiile în echilibrul hormonal sunt încă studiate, dar s-a putut observa rapid că orice perturbare a acestui echilibru stabilit perfect de natură duce la rezultate diferite în naștere. Inclusiv administrarea de oxitocină sintetică poate perturba acest echilibru, chiar dacă încă nu avem exact datele științifice care să ne arate în ce mod.

Cum se poate pregăti o viitoare mămică pentru naștere, crescându-și cantitatea de melatonină?

În interviul de care am amintit la început, precum și în cea mai recentă carte a sa, dr. Michel Odent propune câteva modalități prin care să ne pregătim:

  • graviduța să trăiască în liniște și pace ultimele luni de sarcină (ideal ar fi toată sarcina și după 🙂 )
  • să evite cititul în ultimele zile înainte de naștere;
  • să se ferească de luminile albastre;
  • să evite excitarea și suprautilizarea creierului;
  • chiar și faptul că uită diverse informații e un mod de pregătire a creierului pentru naștere 🙂
  • deconectarea de ceea ce înseamnă social media, muncă, agitație;
  • să își liniștească mintea;
  • să se asigure că în sala de travaliu e cât mai întuneric posibil; (și aici dr. Odent spune că ideal ar fi să nici nu fie nevoie să le cerem cadrelor medicale acest lucru, ar trebui ca ei să știe, însă, în realitate, e nevoie să cerem și uneori chiar să le explicăm de ce; s-au observat rezultate mult mai bune ale mămicilor care au născut sau au stat o bună parte din travaliu într-un mediu mai întunecat);
Lumina albastră - de evitat la naștere

Image by Free-Photos from Pixabay

Dacă stăm să ne gândim la modul în care nasc restul mamiferelor, poate cel mai la îndemână e exemplul pisicilor, are foarte mare sens ideea de a evita luminile prea puternice. Înainte de naștere, pisicile se retrag într-un loc întunecos și cald, protejate de ochii curioșilor și de alte animale care ar putea să le facă vreun rău.

Ideea este să învățăm de la animale și să redescoperim lucrurile simple. Un lucru nu tocmai simplu de făcut în societatea actuală.

#provocarea100Seth #ziua73

Citește în continuare

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu