Lipsa de somn este un factor major pentru multe dintre stările cu care ne confruntăm în primii ani de viață ai copilului.
Este printre primele lucruri pe care le remarcă un proaspăt părinte și, în special, proaspetele mămici.
Ca adulți, suntem obișnuiți să dormim câteva ore legate peste noapte. Însă, copiii dorm în reprize, de cele mai multe ori nu mai mult de 2-3-4 ore legate, zi și noapte. Majoritatea se trezesc noaptea până undeva în jurul vârstei de 2 ani și peste. Mai sunt și copii care se dorm toată noaptea, unii de la început, alții pe parcurs. Însă aceștia sunt excepția.
De fapt, dacă ne gândim că stomăcelul lor e mic și nu poate înmagazina o cantitate foarte mare de hrană, e normal să se trezească destul de des.
Laptele matern de noapte este foarte hrănitor și are proprietăți minunate pentru copil. Deci, mămicile care alăptează și noaptea ar trebui să se bucure.
Numai că, la un moment dat, nu prea te mai bucuri. Pentru că ești prea obosită.
Lipsa de somn devine din ce în ce mai mare și ne dă stări din cele mai ciudate.
Lipsa de somn – efecte
Dintre efectele pe care le are lipsa de somn asupra oamenilor, in cercetările realizate, se pot aminti:
- alterează capacitatea de atenție și concentrare;
- scade capacitatea sistemului imunitar de a te proteja de boli și infecții;
- afectează memoria de scurtă și lungă durată;
- duce la stări emoționale oscilante, indispoziție, lipsă de răbdare;
- poate conduce la depresie și stări de anxietate;
- afectează producția de insulină și poate duce la diabet;
- scade apetitul sexual;
- duce la îmbătrânirea pielii;
- poate duce la îngrășare, întrucât toxinele din corp nu sunt eficient eliminate;
- crează premise pentru boli precum: boli cardiace, hipertensiune, atacuri cerebrale,
- afectează echilibrul și te predispune la accidente;
- afectează capacitatea de a lua decizii și creativitatea;
- afectează producția hormonală;
- poate conduce la accidente de mașină, dacă persoana afectată de lipsă de somn conduce;
- persoana se poate simți fără sens, fără putere, are o stimă de sine scăzută, relațiile cu ceilalți se pot deteriora.
Cum ajungi la lipsa acută de somn
La început această lipsă de somn este îngrozitoare. Îmi aduc aminte după ce l-am născut pe Alex că nu dormisem de 3 zile pentru că eram sub efectul hormonilor și nu puteam dormi de încântare, mă uitam doar la el. Dar în a treia zi, după ce a trecut efectul hormonilor, am simțit că mă prăbușesc. Nu mai eram în stare de nimic. Alex se trezea din oră în oră, zi și noapte și nu mai puteam.
Se liniștea doar cu mine. Sau, cel puțin așa credeam noi, eu și soțul meu, deci eram eu de serviciu mereu. Acum, după ce am trecut de creșterea a doi copii aș gestiona diferit situația, dar atunci așa am știut și putut.
La 2 sau 3 săptămâni, îmi aduc aminte că a venit nașa noastră pe la noi și am izbucnit automat în plâns. Fără un motiv aparent. Eram foarte foarte obosită. A stat cu el, dar nu m-am putut odihni.
Cert este că am început apoi să mă obișnuiesc și devenise noua realitate. După ce l-am înțărcat pe Alex, la 2 ani, a început să se trezească doar o dată sau de 2 ori pe noapte, dar adormea repede înapoi. Numai că eu eram deja însărcinată cu Ema și mă trezeam să merg la baie și nu mai reușeam să adorm. Problema era că nu reușeam să dorm nici peste zi.
Și cel mai tare mă enerva sfatul foarte bine intenționat al oamenilor ”Dormi când doarme copilul”. Numai că eu nu puteam. Și dacă reușeam să ațipesc, până reușeam eu asta, el se trezea deja.
Apoi s-a născut Ema. Ea dormea la început 3-4 ore legate, ceea ce pentru mine era o încântare să dorm atâtea ore legate. Eram deja mult mai bine. Dar, după 1 an a început să se trezească mult mai des noaptea. Iar asta a fost catastrofal pentru starea mea emoțională Nu mai aveam răbdare cu nici unul. Eram foarte agitată. Avusesem și criza de rinichi, deci nici cu sănătatea nu eram prea grozav.
Am avut mai multe tentative de a o înțărca, însă doar pe la 1 an și 10 luni m-am hotărât că nu mai pot și că e mai bine pentru toată lumea să o înțarc, să nu îi mai dau să sugă nici noaptea, pentru că peste zi rărise mult supturile. Numai că timp de 2 săptămâni plângea în fiecare noapte cam la aceleași ore la care sugea, aproape din oră în oră. A fost crunt. Dar, al un moment dat, a încetat și a început să doarmă, cu 1-2 treziri pe noapte.
Și așa am revenit aproape la normal cu somnul. Numai că după 4 ani de nedormit noaptea nu mai reaușeam eu să dorm. Mă trezeam cel puțin o dată pe noapte și aveam dificultăți să adorm din nou. Până când am făcut cura de detoxifiere Oshawa. Apoi mi s-a reglat somnul.
Acum de exemplu, sunt iar într-o fază în care mă trezesc noaptea pe la 1-2 și nu reușesc să readorm timp de 2-3 ore. Ceea ce e destul de obositor.
Variante la somnul neîntrerupt
Părerile sunt împărțite despre cât am avea nevoie să dormim și dacă avem nevoie să dormim 6-7-8 ore legate sau e ok să dormim în reprize.
Am încercat și varianta să mă trezesc când simțeam, de exemplu, noaptea pe la 1 și să lucrez 2-3 ore, cât mă simțeam ok. Dar deoarece lucram pe calculator, îmi sărea somnul și îmi era apoi greu să readorm. Ceea ce ducea la oboseală, somnonlență și lipsă de concentrare peste zi. Dacă aș fi putut să dorm atunci când îmi era somn și peste zi, cred că ar fi mers această variantă.
Iată câte ore spun specialiștii de la National Sleep Foundation (NSF) că ne-ar fi necesare în funcție de vârstă:
Soluții la lipsa de somn
Și totuși ce poți să faci? Că de trezit, copiii oricum se trezesc. Iată câteva variante. Vezi care ți se potrivește ție cel mai bine:
- tehnici de relaxare:
- relaxarea progresivă a mușchilor corpului. Încearcă relaxarea mea când îți dorești să dormi și spune-mi cum a fost pentru tine:
- meditația;
- exerciții de mindfulness;
- exerciții de respirație;
- imagerie ghidată;
- muzică audio specială pentru somn și relaxare.
- controlul stimulilor – se referă la mediul și activitățile dinainte de culcare. De exemplu, ar fi de dorit să nu ne expunem ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare (de nici un fel, nici televizor, nici laptop, nici tabletă, nici telefon). Sau ai putea să stai în pat doar când dormi pentru a asocia patul cu somnul și atât.
- crearea unor obiceiuri sănătoase înainte de culcare:
- să mergi la culcare când ți-e somn, nu aștepta să treacă acea etapă;
- să ai o rutină de seară și una dimineață și ore clare pe care să le respecți în fiecare zi;
- evită să mănânci cu 2-3 ore înainte de culcare;
- dacă nu reușești să adormi după 20 de minute de încercări, du-te în altă cameră și citește până ți se face somn; (citește o carte care nu te pasionează neapărat, că poate te prinde și nu mai dormi 🙂 – din proprie experiență spun 🙂 );
- fă-ți un program regulat de mișcare fizică peste zi;
- menține dormitorul liniștit, întunecos și la o temperatură confortabilă (nici prea rece, nici prea cald – depinde de tine cum te simți tu cel mai bine);
- oprește dispozitivele electronice când mergi la culcare; de fapt, ideal ar fi să nu ai dispozitive electronice în dormitor și să menții telefonul cât mai departe de tine pe perioada somnului.
Dacă ai restanțe la somn și dacă ai copii mici sigur le ai, poți încerca cele de mai sus, plus:
- dormitul în reprize mici când apuci;
- vorbește cu partenerul, părinții, prietenele să plimbe bebelușul 2 ore și să dormi în acel timp;
- noaptea, dacă micuțul/micuța se trezește, nu aprinde lumina, nu te juca cu el/ea, ca să învețe că noaptea e pentru dormit;
- vezi cum e mai confortabil: să dormi cu bebelușul în pat sau acesta să fie într-un pătuț din apropierea patului tău; vezi ce funcționează pentru voi pentru că eu cunosc părinți din ambele categorii;
- dacă cel mai bine doarme pe tine, folosește sisteme sănătoase de purtare și trage și tu un pui de somn când doarme bebe.
Scrie-mi ce altceva a funcționat pentru tine pentru a recupera din somn.
#provocarea100Seth #ziua36
1 comentariu. Leave new
[…] Lipsa de somn are efecte atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. […]