(ne) Fericirea când ești însărcinată sau deja mamă

Femeie#provocarea100SethNașterePost-partumSarcina

Azi, 20 martie, este Ziua Internațională a Fericirii.

Cred că fericirea are noi valențe atunci când ești însărcinată sau ești mamă. Și fericirea și nefericirea sunt pe noi culmi.

Vreau ca această postare să ne facă doar conștiente de ceea ce avem. Vreau să ne facă să ne bucurăm de fiecare mic moment. Să apreciem fiecare clipă. Dar și să ne facă mai conștiente că undeva, e cineva care trăiește exact starea opusă. Să trimitem toată iubirea către cele care trec prin momente foarte grele. Să arătăm mai multă empatie pentru cele care sunt de cealaltă parte a fericirii. Și chiar pentru noi înșine când trecem aceste stări.

Fericirea și nefericirea

Fericire este atunci când vezi două liniuțe pe care le așteptai de mult. Dar, aceeași situație, pentru cineva care nu își dorea (încă sau poate deloc) copii, poate fi o sursă de nefericire.

Fericire e atunci când te duci le ecograf și e totul bine, vezi bebele ce se dezvoltă, îi auzi inimioara bătând. Dar, dacă nu se întâmplă toate astea la ecograf e deja nefericire.

Fericire e când te duci la ecograf, la 12 săptămâni, și vezi că deja e conturat, are mâini, picioare, cap 🙂

Fericire e atunci când îl simți clar că mișcă primele dăți și de fiecare dată când mișcă. Dar nefericirea e atunci când nu mai mișcă.

Fericire e după fiecare consultație când știi că totul e bine. După fiecare analiză și test care ies bine. Dar nefericirea e după fiecare semn de întrebare. Chiar dacă e doar un semn de întrebare, te macină și te îngrijorează.

Fericirea în sarcină

Fericire e când îți ții copilul în brațe prima dată. Când îl simți cald și umed. Nefericirea atunci când îl vezi doar după 2 zile și nu mai poți de dorul lui.

Fericire e atunci îl alăptezi și simți că te îndrăgostești și mai tare de el sau când te uiți la el cum doarme liniștit. Nefericirea e atunci când alăptarea e un chin, copilul se zbate, plânge, tu simți că nu faci ce trebuie.

Fericire e atunci când îl vezi cum se dezvoltă frumos, treptat, cum se deschide ca o floare. Nefericirea e atunci când realizezi că parcă ceva nu e în regulă în evoluția lui sau când se îmbolnăvește.

Fericire e atunci când face singur primii pași și nu mai poți de mândrie. Nefericirea e atunci când nu ești de față pentru că a trebuit să muncești.

Fericire e atunci când gângurește primele cuvinte sau zice prima dată ”mama”, ”tata”. Nefericirea e când copilul tău nu zice nimic deși a trecut de vârsta la care ar cam trebui să zică.

Și multe multe alte exemple. Cu cât cresc, cu atât avem mai multe motive de bucurie și fericire.

Fericirea în momente

Numai că, de multe ori, suntem atât de prinși în micile drame zilnice și în alergătură, încât fie nu observăm toate aceste mici momente, fie nu le apreciem. Le considerăm cumva normale. Până când nu mai sunt. Nu apreciem neapărat sănătatea copilului nostru, până când nu se îmbolnăvește prima dată.

Nefericirea și fețele ei

Ceea ce îmi doresc este să conștientizăm că fericirea nu e un ideal la care să ajungem cândva, dacă se îndeplinesc anumite criterii. Fericirea e formată din micile momente din fiecare zi. Fericirea e suma momentelor precum cele descrise mai sus și multe altele. Numai să ne dăm voie să le remarcăm. Și să le contorizăm mental și sufletesc. Ajută!

Eu le și scriu seara (10 persoane sau lucruri pentru care sunt recunoscătoare în acea zi), dar fac asta și cu copiii: după povestea de seară, spunem motivele pentru care suntem recunoscători. Contează atât de mult să devii conștient de toate lucrurile bune de peste zi! Am mai scris despre recunoștință, dar cred că niciodată nu ar fi suficient.

Pentru a experimente fericirea avem nevoie să experimentăm nefericirea. În această lume avem nevoie de ambele. Dacă nu ai putea compara, nu ai ști ce e fericirea. Numai când copilul tău e bolnav îți dai seama ce bine era când era sănătos. Până atunci ți se pare firesc și poate nici măcar nu remarci. Nu e de blamat nefericirea. Până la urmă ne ajută să apreciem mai mult opusul ei. Însă e de dorit să ne concentrăm pe momentele de fericire.

Fericirea e o stare. Pe care o putem trăi în fiecare zi. În fiecare mic moment. Haideți să alegem să trăim fericirea!

Tu ce alegi azi?

#provocarea100Seth #ziua31

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu