Epiziotomia – 10 modalități de a o evita

#provocarea100SethFemeieNaștere

Ce este epiziotomia?

La nașterile naturale, în zona vaginului și a țesutului din jur, se pot produce fisuri. Unele ușoare și care se suturează singure în relativ puțin timp. Altele mai serioase și pot avea nevoie de cusătură.  Există 4 grade de severitate a rupturii (de la gradul I, cel mai ușor și care se vindecă de la sine, până la IV – cel mai grav). Pentru a evita rupturile severe, medicul poate decide ca, în timpul nașterii, să realizeze o incizie a perineului (zona dintre vagin și anus) astfel încât bebelușul să iasă mai ușor.

Și inciziile sunt de mai multe tipuri: mediană, medio-laterală, laterală și în forma de J.

Organizația Mondială a Sănătății recomanda epiziotomia DOAR în cazuri de urgență medicală întrucât tăietura este expusă

  • infecțiilor,
  • inflamațiilor,
  • hematoamelor
  • sau durerilor profunde.

Din păcate, în România, majoritatea doctorilor (aproximativ 80%)  încă fac epiziotomie de rutină (adică preventiv), ignorând cercetările, studiile și recomandările ultimilor 20-30 de ani.

Studiile au arătat că epiziotomia făcută de rutină (fără să fie neapărat un caz extrem) are mai multe efecte negative (în special, pe termen lung) decât pozitive asupra mamei și nici nu scade (așa cum se credea inițial) gradul de gravitate a rupturii.

Există, întradevăr și cazuri extreme, când epiziotomia poate salva bebelușul:

  • în caz de epuizare fetală, când bebelușului îi crește ritmul cardiac și nu mai primește suficient aer;
  • sau când copilul are o poziție anormală sau o greutate anormală și mama este extunuată și nu mai poate împinge.
  • Mai există o situație când se recomandă: dacă mama suferă de o boală de inimă care impune o naștere rapidă ori are o naștere pelviană (dar la noi se recomandă din start cezariană în astfel de cazuri și nu mai e necesară epiziotomia).

În afara acestor cazuri extreme, epiziotomia este doar o mutilare inutilă a organelor genitale feminine, care poate duce la multe urmări neplăcute.

10 modalități prin care poți evita epiziotomia:

1. Găsește echipa medicală care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine. Întreabă medicul în ce condiții folosește epiziotomia. Dacă face din oficiu, nu este medicul pe care îl cauți.

2. Fă masaj perineal și exercițiile Kegel pentru elasticitatea perineului.

3. Alege un sistem alimentar echilibrat – care te va ajuta atât la elasticitatea pielii, cât și la o greutate optimă a ta și a copilului.

4. Fii calmă și odihnește-te în primele faze ale travaliului.

5. Reamintește întregii echipe medicale că nu dorești epiziotomie în timpul nașterii.

6. Asigură-te că ai o persoană de suport (partener/ moașă/ doula) alături de tine în timpul nașterii, care îți cunoaște dorințele și le va reaminti echipei medicale cu tact, dacă este cazul.

7. Folosește compresele calde în zona vaginală pentru a ajuta țesuturile să se destindă.

8. Găsește o poziție de naștere care să folosească, pe cât posibil, forța gravitațională. Poziția culcată pe masă este cea mai puțin favorabilă. Dacă medicul nu acceptă alte poziții de naștere (pentru că majoritatea nu se simt confortabil să asiste la o naștere în altfel de poziție), rugați-i măcar să vă ridice masa cât mai la verticală posibil.

9. Ascultă-ți corpul. Lasă ca totul să se întâmple în ritmul corpului tău. Nu te grăbi să împingi. Relaxează-te și ascultă-ți instinctul de a împinge.

10. Evită epidurala. În travaliul activ, poți întâmpina probleme în a împinge eficient daca nu poți simți nevoile naturale și senzațiile corpului. De aceea, este indicat să eviți epidurala. Există alte metode de a gestiona durerea. Despre care vom vorbi în curând.

Înainte de toate, cel mai eficient mod să eviți epiziotomia este să fii informată și să ai încredere în corpul tău și în procesul firesc al nașterii.

Va urma un articol despre îngrijirea epiziotomiei, după naștere.

#provocarea100Seth #ziua57

Citește în continuare

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu