Grid

shows list of posts, pages, images, products and any custom post types!

Blog Posts

Ora victorioasă – Intervalul 3

#provocarea100Seth, Diverse
0
intervalul 3
Vă ziceam săptămânile trecute despre ora victorioasă (de la 5 la 6 dimineața propusă de Robin Sharma) și despre primele două intervale (de la 5.00 la 5.20 și de la 5.20 la 5.40). Azi vreau să scriu mai multe despre intervalul 3, de la 5.40 la 6.00, legat de dezvoltare. Aici…

Ora victorioasă – Intervalul 2

Diverse, #provocarea100Seth
0
Vă ziceam săptămâna trecută  despre ora victorioasă (de la 5 la 6 dimineața propusă de Robin Sharma) și despre primul interval (de la 5.00 la 5.20) de activitate fizică intensă. Intervalul 2 Azi vreau să dezvolt al doilea interval, de la 5.20 la 5.40, legat de a reflecta. Aici intră…

Ora victorioasă – Intervalul 1

#provocarea100Seth, Diverse
0
În cartea ”5 am Club”, Robin Sharma vorbește despre ”ora victorioasă”, între 5 și 6 dimineața. E foarte important ce a descoperit el că face ca această oră să fie maxim de eficientă și să seteze întreaga zi pentru succes: FORMULA 20 / 20 / 20. Această formulă presupune: Intervalul…

50 de modalități în care doula postpartum te poate ajuta

Post-partum
0
Nașterea unui copil, deși minunată, îți cam dă viața peste cap. Cuplul realizează brusc că au foarte multe nevoi și emoții noi, de cele mai multe ori, trecute cu vederea de către restul lumii. Și atunci intră în scenă doula postpartum. Așadar, ce face doula postpartum mai exact? Doula postpartum…

7 întrebări și răspunsuri despre alăptare

#provocarea100Seth, Alăptare
0
alăptare
”Vorbim” din nou despre alăptare. În fiecare an, în perioada 1-7 august, lumea întreagă sărbătorește Săptămâna Internațională a Alăptării. Aceasta se marchează și în România de câțiva ani, în marile orașe (în special, dar nu numai). De exemplu, în Mediaș am început să o sărbătorim din 2015. Am făcut o…

Galleries

Pages

Despre

Blog

Construction

Shape Divider

Grid Layout Templates

Interactive Banner

Home

Search Results Page

Home new

Portfolios

durerea - Educatia prenatala

Cum poate educația prenatală să reducă durerea la naștere

intervalul 3

Ora victorioasă – Intervalul 3

Ora victorioasă – Intervalul 2

Ora victorioasă – Intervalul 1

50 de modalități în care doula postpartum te poate ajuta

alăptare

7 întrebări și răspunsuri despre alăptare

Beneficiile alăptării

Beneficiile alăptării

Îngrijirea perineului după epiziotomie

Epiziotomia – 20 + de modalități de îngrijire a perineului după epiziotomie

legătura tată-nou-născut

10 modalități de a crea legătura tată – nou-născut

lumina albastră la naștere

Lumina albastră – de evitat la naștere

proaspătă mămică

Cum să faci față sfaturilor și părerilor tuturor când ești proaspătă mămică

de la 1 la 2 ani

Jocul și dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani

Testimonials

durerea - Educatia prenatala

Durerea la naștere este una dintre sperietoarele femeilor legate de a avea un copil. Multe dintre ele aleg cezariana programată, numai să nu simtă ”durerile facerii”, despre care au auzit că sunt insuportabile.

Adevărul este că există durere în procesul atât de complex și perfect al nașterii, însă ea este necesară pentru a ne indica să ne schimbăm poziția, să facem anumite ajustări, să ajutăm copilul să coboare.

Durerea vs suferința

E necesar să facem distincție între durere și suferință. Suferința este mult mai mult și, de obicei, implică și o componentă emoțională, în timp ce durerea poate fi ținută sub control, de multe ori în parametri suportabili.

Există multe metode de ținere sub control a durerii în timpul travaliului de care am mai amintit și pe care le voi dezvolta în articole viitoare.

Educația prenatală

Astăzi vreau să vorbesc despre educația prenatală ca modalitate de ținere sub control, mai exact despre cursurile prenatale.

Pentru mine, un curs prenatal în timpul primei sarcini a făcut diferența enormă în modul în care am perceput nașterea și creșterea copiilor și, probabil cel care a determinat decisiv modul în care am născut (în special, la prima sarcină).

Pentru că, în timpul acelui curs, am învățat o multitudine de alte modalități de ținere sub control a durerii în timpul travaliului, pe lângă toate informațiile despre ce se întâmplă în timpul travaliului care m-au liniștit și mi-au dat siguranța și încrederea că nașterea este un proces fiziologic, iar dacă este lăsat să evolueze în ritmul său, corpul știe exact ce are de făcut.

Înainte de a merge la curs îmi era foarte frică de naștere și mă gândeam că voi ajunge la cezariană pentru că nu știam exact cum se pregătește corpul pentru naștere și câte mecanisme minunate are pentru a face procesul cât mai firesc și ușor.

Și am avut două nașteri frumoase și împlinitoare, despre care poți citi aici și aici.

Scopurile cursurilor prenatale sunt:

 • creșterea încrederii în propriul corp;
 • ajutor în pregătirea pentru naștere;
 • pregătirea partenerului pentru a fi un real sprijin în timpul travaliului și după naștere;
 • pregătirea pentru creșterea copilului și alăptare;
 • crearea unei rețele sociale de suport, prin întâlnirea altor părinți care au interese comune;
durerea - educatia prenatala

Graviduțe la cursuri de educație prenatală.

Cercetătorii consideră că educația prenatală acționează ca ”analgezic” în timpul travaliului, reducând durerea, prin schimbarea modului în care viitoarea mamă percepe durerea. Reinterpretând durerea, aceasta este resimțită mult mai suportabilă de către creier.

Corpul nostru știe să nască

Corpul nostru știe să nască. Are această capacitate intrinsecă, fără de care nu ne-am fi perpetuat ca specia de atâtea mii de ani. Dacă ar fi lăsat în pace, corpul nostru, în tandem cu copilul, ar ști exact ce are de făcut. Nu ar avea nevoie de cursuri prenatale sau alte informații.

Numai că, în lumea informațională în care trăim, în care femeile au nevoie de informații, de cunoașterea rațională, mintea este cea care intervine peste partea instinctivă a nașterii. În momentul în care raționalul intervine, instinctivul este dat la o parte. Și atunci femeia are nevoie să știe, să aibă controlul.

Educația prenatală oferă un fel de ”bombonele pentru minte”, liniștind-o că știe despre ce e vorba, permițându-i instinctului să acționeze.

durerea - creier

Pentru a acționa cât mai eficient, cocktailul hormonal de la naștere (care este similar cu cel din timpul actului amoros) are nevoie ca mintea să fie ”pe pauză” 🙂

De aceea, femeile care nu au atât de multă ”carte”, nasc mult mai ușor decât cele școlite, pentru că nu se gândesc atât de mult, iar instinctul de mamifer poate acționa, facilitând un travaliu blând și rapid.

Educația prenatală în România

În România, a început să se dezvolte partea aceasta a educației prenatale, însă mai avem mult până când îi va fi deplin înțeles rolul. Mulți viitori părinți nu știu ce drepturi au, nu știu care sunt opțiunile din timpul travaliului, nașterii și post-partum, de multe ori, nici nu știu ce ”li s-a întâmplat”.

Un om informat are opțiuni. Dacă nu știi de ele, nu ai cum să alegi în cunoștință de cauză. Iar cursurile prenatale au la bază studii științifice în permanență actualizate și nu sunt ”după ureche”.

Ai urmat cursuri prenatale? Cum ai simțit că te-au ajutat?

#provocarea100Seth #ziua82

intervalul 3
Vă ziceam săptămânile trecute despre ora victorioasă (de la 5 la 6 dimineața propusă de Robin Sharma) și despre primele două intervale (de la 5.00 la 5.20 și de la 5.20 la 5.40).
Azi vreau să scriu mai multe despre intervalul 3, de la 5.40 la 6.00, legat de dezvoltare. Aici intră:
 • citit cărți,
 • ascultat audiobook-uri,
 • podcasturi,
 • studiu.
Mie mi se pare că cea mai importantă calitate/abilitate pe care o putem ”antrena” este capacitatea de a învăța mereu pentru că doar asta ne poate ajuta să ne adaptăm în lumea aflată într-un ritm atât de alert de schimbare, precum cea în care trăim în prezent și care pare că își va accelera ritmul în viitor.
Legat de acest interval, Robin Sharma mai introduce o noțiune ”modul de gândire 2x3x”: pentru a-ți dubla venitul și impactul, triplează-ți investițiile în două zone principale: măiestria personală și competența profesională.

Ce puteți face în acest interval (și nu numai atunci  ):

 • citește – studiază viața oamenilor extraordinari, citește-le biografiile și autobiografiile;
 • învață despre psihologie și ultimele descoperiri în domeniu;
 • devorează opere despre inovații, comunicare, productivitate, leardership, prosperitate, istorie;
 • uită-te la documentare despre cum fac experții și cum au devenit ceea ce sunt;
 • ascultă audiobook-uri/podcasturi/videouri despre măiestrie personală, creativitate, dezvoltarea afacerilor;
 • ascultă conferințe sau webinarii;
Despre învățare și perfecționare până la nivelul de expert voi scrie mai multe într-o altă postare.

Modele

Bill Gates

M-a impresionat urmărind documentarul despre viața lui Bill Gates (”În mintea lui Bill Gates” – pe Netflix, în 3 părți) că citește zilnic foarte mult, din diverse domenii și astfel reușește să facă multe conexiuni inedite și să găsească soluții noi. De asemenea, are periodic câte o săptămână în care se retrage la o căsuță din pădure, cu o plasă de cărți și doar studiază și își notează idei noi.

Warren Buffet

De asemenea, Warren Buffet, unul dintre cei mai mari miliardari din lume, prieten cu Bill Gates (care se pare că trece din nou pe primul loc în topul celor mai bogați oameni din lume) citește câte 6 ore pe zi.
Așadar, dacă ne acordăm zilnic măcar 20 de minute pentru dezvoltarea noastră, intervalul 3 al orei victorioase, vom avea un mare avantaj față de cei care sunt prea ocupați pentru asta.
Tu îți aloci timp pentru dezvoltarea ta? Ar fi super dacă ne-ai putea face o recomandare
 Eu vă recomand din suflet documentarul despre viața lui Bill Gates – pe mine m-a fascinat.

Vă ziceam săptămâna trecută  despre ora victorioasă (de la 5 la 6 dimineața propusă de Robin Sharma) și despre primul interval (de la 5.00 la 5.20) de activitate fizică intensă.

Intervalul 2

Azi vreau să dezvolt al doilea interval, de la 5.20 la 5.40, legat de a reflecta.
Aici intră diverse activități precum:
 • scris în jurnal,
 • meditație,
 • rugăciune,
 • contemplare
 • sau orice vă ajută să stați senini, în liniște (un mare dar în lumea agitată de azi).
Este foarte util să vă acordați timp (minim 10 minute) pentru a vă schița ziua ideală care urmează (Robin Sharma o numește ”Schița pre-performanță”).
Un alt obicei neprețuit este scrisul în jurnal. Am auzit de această tehnică de la toți oamenii de succes, iar de mai bine de o lună o experimentez și eu zilnic și este într-adevăr miraculoasă.
Iată beneficiile acestui obicei:
 • sporește claritatea și conștientizarea;
 • activează recunoștința intenționată;
 • consolidează învățarea zilnică;
 • înregistrează unde câștigi;
 • procesează emoțiile sărace în energie pentru a le elibera, nu a le reprima (extrem de important!);
 • oferă un loc în care să lucrezi atunci când ești confuz;
 • permite planificarea și stabilirea de obiective astfel încât se îmbunătățește execuția;
 • captează cele mai bune experiențe din viața ta;
 • îți permite să trăiești din nou momentele pline de bucurie;
 • îți stimulează creativitatea care, transpusă în productivitate, duce la măiestrie;
Secretul este să scrieți pur și simplu. Nu vă gândiți prea mult. Pentru mine a fost incredibil câtă claritatea mi-a adus și cât de multe conștientizări. Notați acolo tot ce simțiți, atât lucrurile bune, întrebările, gândurile, cât și frustrările, frământările, dezamăgirile, întrucât este un loc sigur în care să vă eliberați de emoțiile toxice, nu să le refulați.
Am să scriu săptămâna viitoare și de meditație.
Vă las o poză cu cel mai recent jurnal al meu. L-am ales pentru mesajul de care am simțit că am nevoie zilnic
Mi-ar plăcea să îmi scrieți dacă aveți acest obicei al jurnalului sau dacă îl implementați acum, cum vă simțiți cu el
În cartea ”5 am Club”, Robin Sharma vorbește despre ”ora victorioasă”, între 5 și 6 dimineața. E foarte important ce a descoperit el că face ca această oră să fie maxim de eficientă și să seteze întreaga zi pentru succes: FORMULA 20 / 20 / 20.
Această formulă presupune:
 1. Intervalul 1

primele 20 de minute (de la 5 la 5.20) să faci o activitate fizică intensă, în care să transpiri.
Beneficii:
 • scade semnificativ nivelul de cortizol (hormonul fricii, care obosește suprarenalele si care e demonstrat științific că e în cantitate mai mare dimineața în corp);
 • transpirația după un antrenament eficient eliberează BDNF – factorul neurotrofic derivat din creier – care repară celulele creierului distruse de stres și accelerează formarea conexiunilor neuronale;
 • crește nivelul dopaminei și al serotoninei (hormonii ”fericirii”)
 • se intensifică metabolismul și arderile
 • mai multă concentrare și productivitate;
 • crește nivelul de energie;
 • scade nivelul de stres = trăiești mai mult
2. Intervalul 2 – de la 5:20 la 5:40 să reflectezi (scris în jurnal, meditație, rugăciune, contemplare) – am scris despre el aici.
3. Intervalul 3 – de la 5:40 la 6 să te dezvolți (citești cărți, asculți audiobook-uri, podcasturi, studiu) – am să revin cu detalii.
Legat de primul interval vă propun o serie de exerciții intense numai bune de făcut în primele minute din zi:
Să-mi spuneți dacă l-ați testat, cum a fost

#provocarea100Seth #ziua79

Nașterea unui copil, deși minunată, îți cam dă viața peste cap. Cuplul realizează brusc că au foarte multe nevoi și emoții noi, de cele mai multe ori, trecute cu vederea de către restul lumii.

Și atunci intră în scenă doula postpartum.

Așadar, ce face doula postpartum mai exact?

Doula postpartum este o persoană calificată, specializată în îngrijirea și susținerea familiei în noua formulă, după nașterea bebelușului / bebelușilor. Asta înseamnă că suntem în prima linie a nopților nedormite, scutecelor depășite de situație, întrebărilor necontenite despre nou-născuți, lacrimilor datorate alăptării și tot ce este între ele.

Unii ar spune că suntem un fel de zâne magice după naștere 🙂 Lăsând gluma la o parte, nu este nimic ușor în a aduce un nou-născut acasă, dar dacă părinții sunt susținuți în acele prime zile, se vor descurca foarte bine.

Iată o listă cu 50 de moduri în care o doula postpartum sprijină noua familie:

Doula postpartum:

 1. Doula postpartum îngrijește mama. Pentru că doula știe că atunci când mama este bine, hrănită fizic și emoțional, atunci se poate ocupa cel mai bine de copilul ei. Așadar, doula o ajută să se simtă cel mai bine posibil, pentru ca ea să poată să aibă grijă cel mai bine posibil de puiul ei.
 2. Doula postpartum sprijină partenerul. Cu cât tatăl se simte mai bine și este mai implicat, cu atât poate fi un real sprijin pentru mama și bebe. Majoritatea nu se gândesc deloc la tată. Noi îi vedem și îi încurajăm.
 3. Reduce anxietatea și frica. Când aduci bebelușul acasă sunt atât de multe emoții implicate, încât nici nu știi prea bine ce simți. Doula postpartum, prin prezența ei calmă și prin informațiile pe care le oferă, ajută la liniștirea părinților, care nu se mai simt singuri.
 4. Oferă informații bazate pe studii despre aspectele principale: îngrijirea nou-născutului, îngrijirea mamei, hrănire, somn etc. După ce rămâi însărcinată începi să primești foarte multe informații, multe dintre ele contradictorii. Dacă te apuci să cauți pe Internet, o iei razna la câte poți să citești. E important să ai o persoană pregătită, ce are informații din studii actuale, dar și experiență, pe care te poți baza.
 5. Poate fi un umăr pe care să te descarci. Doula postpartum îți poate oferi un spațiu de siguranță în care să te descarci, fără să fii judecată și să știi că ceea ce spui rămâne doar între voi. Suntem acolo să vă ascultăm și vă înțelegem, fără nici un fel de judecăți sau prejudecăți.
 6. Îți oferă trucuri și 2 mâini în plus  când ai gemeni sau tripleți.
 7. Curăță! Da, dacă de asta ai nevoie, te poate ajuta și cu partea de curățenie (ceea ce nu înseamnă că ar trebui chemată în loc de ”femeie de serviciu”, dar dacă acesta este un aspect de care nu te poți ocupa, te poate ajuta cu vasele sau hainele 🙂 ).
 8. Poate cumpăra scutece sau ce mai ai nevoie în drumul spre casa ta.
 9. Poate să gătească și poate să țină bebelușul cât timp mănânci o masă caldă 🙂
 10. Te ajută chiar și atunci când bunica sau mătușa bebelușului sunt prin zonă 🙂 Lucrăm împreună ca o echipă.
 11. Îți oferă informații despre purtarea sănătoasă a bebelușului și te poate ajuta să folosești sistemele de purtare. Citește mai multe despre cum alegem sistemele de purtare aici.
 12. Aduce uleiuri esențiale și îți face masaj la picioare 🙂 Da, chiar vrem să îți masăm picioarele și să te facem cu ojă dacă asta îți face plăcere! O meriți! 🙂
 13. Ține bebelușul (bebelușii), cât mama și partenerul trag un pui de somn sau fac  un duș/baie.
 14. Schimbă scutece, face sticluța (dacă este cazul) sau orice ai nevoie în acele momente. Unii părinți au pur și simplu nevoie să ia o pauză de la bebe și să facă altceva.
 15. Te poate ajuta să ai parte de binemeritatul și mult doritul SOMN! 🙂
 16. Te liniștește că ceea ce experimentezi e normal. Da, este greu! Da, e normal să transpiri, să ai stări emoționale ciudate, să fii bosumflată, să fii obosită. Nu, nu ești nebună! Și da, poți să faci asta și deja o faci!
 17. Te ajută să găsești un ritm flexibil pe măsură ce bebelușul crește și se schimbă. Anticiparea etapelor, a puseelor de creștere și altele te pot liniști.
 18. Rămâne neutră și nu judecă. Toată lumea pare să aibă o idee despre cum ar trebui să faci lucrurile. Noi nu! În timp ce prietenii și familia sunt bine intenționați, doulele cred în puterea ta înnăscută de a ști exact ce funcționează pentru tine și bebele tău. Îți susținem deciziile și avem încredere în instinctele tale!
 19. Oferă ghidaj în pompare sau hrănirea cu biberonul. Te poate sprijini să îți faci un plan pentru reîntoarcerea la serviciu, dacă este cazul.
 20. Îți oferă recomandări dacă ai nevoie de ajutor în afara ariei sale de competență (consilieri, medici etc).
 21. Urmărește dacă apar semnele melancoliei după naștere (baby-blues) și ale depresiei postpartum. Melancolia după naștere apare la aproximativ 80% dintre proaspetele mame, iar studiile arată că prezența unei doule postpartum scade riscul dezvoltării depresiei postpartum și ușurează adaptarea mamei la noua realitate.
 22. Îți oferă sugestii pentru bebelușii care nu dorm sau confundă noaptea cu ziua.
 23. Te poate ajuta să procesezi experiența nașterii. Deși, în România, acest concept este încă relativ nou, femeile dintotdeauna au simțit nevoia să povestească și vindece (dacă este cazul) experiența nașterii. Noi suntem aici să te ascultăm!
 24. Îți aduce apă, ceai sau un smoothie în timp ce ești ținută în pat cu alăptarea.
 25. Se asigură că mănânci de-a lungul zilei. Mama are nevoie de energie, iar noi suntem acolo să îți aducem gustări, altfel uiți să mănânci.
 26. Are grijă de bebe, cât mama și tata își iau timp pentru ei. doula postpartum
 27. E acolo să îți arate (dacă este cazul) cum să îi faci baie, tăierea unghiilor, înfășare … orice ai nevoie.
 28. Este o cutie cu unelte profesionale 🙂 Dacă nu știm chiar atunci răspunsul la ceva, cu siguranță îl găsim.
 29. Te ajută să faci liste cu ce ai nevoie și să delegi sprijinul familiei și prietenilor.
 30. Poate să te însoțească la programarea medicală.
 31. Îți poate face ea cumpărăturile.
 32. Are foarte bune abilități de organizare. Fie că te ajută să îți organizezi lucrurile pentru bebe sau să curețe o parte anume, doula postpartum e mereu dornică să te sprijine cu ce ai nevoie.
 33. Se asigură că îți satisfaci nevoile de bază – întrucât mamele cam uită aceste aspecte. Îți poate reumple paharul cu apă, aduce mâncare, se asigură că te odihnești. Grija de sine ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare mamă și nu din egoism, ci pur și simplu, pentru că dacă ea nu e bine, nu poate avea grijă nici de copil.
 34. Își ia timpul să se conecteze cu tine personal și să te cunoască pe tine și nevoile tale cât mai bine.
 35. Te ajută cu tehnicile de bază în alăptare – atașare, poziții, sugestii. Dacă e nevoie de mai mult sprijin pe această parte, îți poate recomanda un consultant în alăptare (poate fi și ea consultant, dar nu e obligatoriu).
 36. Stă alături de tine în timp ce alăptezi, dacă îți face plăcere. Unora dintre mămici le place să povestească în acest timp.
 37. Poate avea grijă de bebeluș ca să poți dormi o noapte întreagă! O da, sună minunat, nu-i așa? O noapte întreagă de somn poate face minuni!
 38. Îți poate face sugestii de produse naturale de îngrijire și recuperare după naștere.
 39. Poate duce copilul mai mare în parc sau îi poate citi o carte cât timp de odihnești sau alăptezi sau orice altceva ai nevoie.doula postpartum
 40. Poate sta cu bebelușul cât timp te conectezi cu copilul mai mare.
 41. Poate plimba bebelușul ca să ai timpul tău cu tine.
 42. Este o prezență calmă care te ajută să te liniștești doar pentru că e acolo. Știe când să facă o glumă sau când să tacă.
 43. Respectă valorile voastre culturale și familiale.
 44. Curăță pompa de sân.
 45. Îți dă informații despre stocarea laptelui, dacă este cazul.
 46. Vrea să înțelegi că nu ești gazda, ci o mamă ce are nevoie de multă grijă în timp ce trece prin această transformare.
 47. Îți dă idei despre cum să gestionezi momentele mai dificile cu copilul (colici, plâns etc).
 48. Te poate ajuta să faci grafice de somn, caca, mâncat pentru bebe, dacă acest stil funcționează pentru tine.
 49. Atunci când partenerul se întoarce la serviciu, te poți simți singură, iar doula postpartum e acolo să normalizeze această trecere.
 50. Te ajută să găsești un grup local de mămici care să te sprijine și cu care să te consulți. Cu toatele avem nevoie de această conectare!
 51. E acolo să îți dea încredere: ”DA! Te descurci minunat! Poți să faci asta! Bebelușul este foarte norocos să te aibă! Faci o treabă excelentă! Te poți descurca perfect și singură!”

Acestea sunt câteva din aspectele pe care le poate acoperi o doula postpartum. Într-o lume în care totul se întâmplă în foarte mare viteză și simți presiune de peste tot, doula postpartum te poate ajuta să reduci ritmul și să te liniștești.

Meriți ca cineva să aibă grijă de tine! Perioada de după naștere nu este potrivită să te simți singură și copleșită, pentru că există persoane care să te sprijine și să fie alături de tine! 

Călătoria ta ca mamă contează! Ai parte de grija pe care o meriți și de care ai nevoie!

Dacă ești din Mediaș sau împrejurimi, scrie-mi și vin cu drag să ne întâlnim. Dacă ești mai departe, pe site-ul www.doula.ro este o listă cu doulele pregătite de Asociația Doula România (atât la naștere, cât și postpartum).

Sau dacă simți chemare către această zonă, Nora Niculescu organizează cursuri de pregătire profesională – poți afla mai multe detalii pe site-ul ei https://noraniculescu.ro/.

Articol adaptat de aici.

#provocarea100Seth #ziua78

alăptare

”Vorbim” din nou despre alăptare. În fiecare an, în perioada 1-7 august, lumea întreagă sărbătorește Săptămâna Internațională a Alăptării. Aceasta se marchează și în România de câțiva ani, în marile orașe (în special, dar nu numai). De exemplu, în Mediaș am început să o sărbătorim din 2015.

Am făcut o serie de 7 întrebări și răspunsuri, câte una pentru fiecare zi din această săptămână, pe care îmi doresc să le pun împreună și aici:

Întrebările sunt:

   1. La ce să fiu atentă la începutul alăptării?
   2. Cât de des alăptez?
   3. Cât ar trebui să dureze un supt?
   4. Cum îmi dau seama că am suficient lapte/copilul se satură?
   5. De ce mă doare?
   6. Ce am voie să mănânc când alăptez?
   7. Cât timp ar trebui să alăptez? și Cum procedez cu înțărcarea?

Întrebarea 1:
La ce să fiu atentă la începutul alăptării?

Răspuns:

🤱 Atașarea să fie cât mai corectă. Vezi și filmulețul:

 

🤱Găsește o poziție comodă pentru tine, dar care să îți permită să ajuți capul copilului pentru atașare.

🤱Este ideal ca urechea, umerii și soldul să fie într-o linie dreaptă, paralelă cu corpul mamei și să se atingă pe o suprafață cât mai mare.

🤱După ce atingi buzele copilului cu mamelonul, așteaptă ca acesta să deschidă larg gura, apoi apropie copilul de sân (deși tendința noastră este de a apropia sânul de copil, nu te ajută să obții cea mai bună atașare) și introdu sânul cât mai mult în guriță astfel încât buza inferioară să fie răsfrântă, iar areola să fie în mare parte în gurița copilului.

🤱Dacă te doare, atașarea nu e corectă și e nevoie să fie corectată cât mai repede. (vom avea o întrebare despre ce e de făcut dacă doare  )

Întrebarea 2:
Cât de des alăptez?

Răspuns:

🤱 Alăptarea se face întotdeauna ”la cerere”, adică ori de câte ori dorește copilul. Cum ne dăm seama că vrea să sugă? Vezi imaginea atașată cu semnele de foame ale bebelușului.

🤱 De obicei, în primele luni de viață bebelușii pot să sugă și de 10-12 ori pe zi, ceea ce uneori poate părea că sug non-stop.

🤱 Ai încredere în bebelușul tău! El știe exact cât are nevoie. Dacă simți că nu mai ai atât de mult lapte, soluția este să-l pui mai des la sân. Alăptatul stimulează cel mai bine secreția de lapte.

🤱 La începutul unui supt, laptele este mai apos și îi ține loc de sete, apoi el devine din ce în ce mai consistent.

🤱 În primele luni e util să îl lăsăm 20 de minute la un sân, apoi să i-l oferim pe celălalt, dacă mai dorește. Dar în aceste 20 de minute e important ca bebelușul să sugă, nu doar să stea. Poți face compresia sânului sau să-l stimulezi dacă este cazul și dă semne că adoarme.

🤱 Uită de ceas atunci când alăptezi. Nu face decât să te streseze.

🤱 Amintește-ți că al tău copil nu suge doar de foame sau sete. Suptul în sine îi oferă, în același timp, și o senzație de confort, de siguranță, de afecțiune.

Întrebarea 3:
Cât ar trebui să dureze un supt?

Răspuns:

Depinde. La început, majoritatea bebelușilor consumă cam 80% din cantitatea de lapte necesară în primele 10 minute.

Dar lasă copilul la sân cât are nevoie pentru a-și satisface nevoia de supt.

În primele luni, alăptatul poate dura și o oră, iar apoi timpul se reduce treptat la 20-30 de minute sau chiar mai puțin, uneori.

Nu-l lăsa totuși dacă nu suge, să stea doar la sân prea mult sau chiar să doarmă cu sânul în gură, pentru că îți poate crea răni, mai ales că nici atașarea nu prea mai are cum să fie corectă. Stimulează-l sau fă compresie dacă dă semne că nu mai vrea și apoi scoate-i ușor, folosindu-te de degetul mic, sânul dintre gingii.

Întrebarea 4:
Cum îmi dau seama că am suficient lapte/copilul se satură?

Răspuns:
🤱Copilul este mulțumit și doarme liniștit.
sau
🤱Este vioi, are stare bună, tonus muscular ferm, ochii îi strălucesc și pielea este catifelată.

🤱Copilul ia în greutate constant sau măcar stagnează, dar nu scade în greutate (atenție la graficele de creștere – care sunt făcute, în general, pe copii alimentați cu lapte praf).

🤱Udă 5-6 scutece pe zi (în primele zile mai multe).

🤱Are 3-4 scaune pe zi (la început pot să aibă după fiecare supt, dar e la fel de posibil ca un copil alăptat exclusiv să aibă scaun doar la câteva zile – acesta singur nu este un indicator).

PS: Laptele se formează pe principiul ”cerere-ofertă”. Adică: se va produce atâta lapte cât a supt copilul în ziua anterioară. Orice cantitate de lapte praf, ceai sau apă nu este percepută de corp, ceea ce înseamnă că acesta va produce tot mai puțin lapte, în loc să producă mai mult (întrucât și necesitățile nutriționale și stomacul copilului cresc).

Alăptează la cerere (uită de program și/sau ceas)! Pune bebele la sân de câte ori are nevoie, chiar dacă ai impresia că e toată ziua la sân. Atenție totuși să sugă la sân, nu doar să stea!

Întrebarea 5:
De ce mă doare?

Răspuns:
Copilul nu este corect atașat la sân. La început, e normal să existe o oarecare senzație de disconfort la nivelul mameloanelor, însă aceasta e diferită de durere.

Dacă doare, e necesar să se îmbunătățească, cât mai repede, atașarea (modul în care copilul prinde sânul și suge).

Când atașarea nu e corectă, pot să apară ragade (răni la nivelul sânilor), care sunt destul de dureroase la fiecare supt.

Ce poți să faci?

🤱Îmbunătățește, cât mai repede, atașarea; apelează la un consultant în alăptare (dacă ai în zonă și, din fericire, sunt tot mai multe persoane pregătite special pentru a asigura sprijinul în zona aceasta a alăptării);

🤱 continuă alăptarea, chiar dacă e relativ dureros aceste răni vor trece;

🤱 spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de fiecare alăptare, dar pe sâni doar cu apă, întrucât săpunul poate deshidrata pielea;

🤱începe alăptarea cu sânul mai puțin dureros;

🤱după alăptare, lasă sânii cât mai mult timp liberi, la aer; poți folosi lapte matern pus pe sâni sau diverse creme și unguente;

🤱când îi scoți sânul din gură, întotdeauna folosește degetul tău mic pentru a îndepărta mamelonul dintre gingiile lui.

Întrebarea 6:
Ce am voie să mănânc când alăptez?

Răspuns:
În principiu, orice cu măsură 

Alimentația echilibrată și sănătoasă a mamei este importantă atât pentru starea ei de bine și energie, cât și pentru bebeluș.

Dar, alimentele pe care le consumă mama în timpul alăptării nu au efectul pe care îl consideră majoritatea oamenilor asupra bebelușului.

Când alăptezi nu este momentul pentru diete sau regimuri drastice, dar nici pentru exagerări.

O femeie care alăptează are nevoie cam cu 500 de calorii mai mult decât dacă nu ar alăpta.

Poți mânca orice îți cade bine, în cantități moderate.

Alege alimentele cât mai sănătoase, variate, bogate în vitamine, minerale și substanțe nutritive, în cantități mici.

Testează și vezi care e reacția copilului. Unii bebeluși sunt mai sensibili decât alții. De aceea, mânâncă în cantități mici și observă eventualele reacții.

Laptele primește gustul alimentelor pe care le consumi, ceea ce poate ajuta copilul să accepte mai ușor o gamă vairată de gusturi o dată cu începerea diversificării (după 6 luni). Dar e posibil și ca anumite gusturi să nu fie foarte pe placul micuțului. Testează și reconfigurează traseul, dacă este nevoie 

Întrebarea 7:
Cât timp ar trebui să alăptez? și Cum procedez cu înțărcarea?

Răspuns:
Alăptatul ar trebui să dureze atâta timp cât mama și copilul se simt confortabil. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptare exclusivă (fără ceai, apă sau alte alimente) până la 6 luni și alăptare până la 2 ani și peste, cât timp mama și copilul se simt ok cu asta.

De obicei, mama este cea care nu se mai simte la un moment dat ok, fie cu trezirile nocturne foarte dese, fie cu trasul de bluză oriunde și oricând, fie cu faptul că nu poate lipsi mai mult de câteva ore de lângă copil, fie pur și simplu nu îi mai face plăcere sau nu mai vrea.

Se recomandă oprirea treptată a alăptării și nu se încurajează deloc metodele ”plecat de acasă o săptămână”, ”lăsat copilul la bunici o săptămână” etc. Acestea pot crea traume copilului și pot duce la angorjări sau chiar mastită pentru mamă.

Scoate treptat din supturile de peste zi. Se recomandă să se înceapă cu cea mai puțin importantă pentru copil, care este, în general, după-amiaza și apoi se renunță treptat la toate supturile de peste zi.

Iar abia la urmă se renunță la suptul de noapte (deși poate acesta ne deranjează cel mai tare).

Mie mi se pare important să îi spui adevărul copilului și să fii într-o permanentă comunicare cu el.

Cert este că înțărcarea se va produce doar atunci când mama este atât de hotărâtă încât să nu dea înapoi la primele plânsete.

Există chiar și consilieri specializați pe înțărcare 

#provocarea100Seth #ziua77

Beneficiile alăptării

Alăptarea este un proces natural. Laptele de mamă este nu numai o sursă de hrană, ci și o sursă de bucurie atât pentru copil, cât și pentru mamă. Îi oferă bebelușului siguranță și confort și mamei sentimente minunate de liniște, calm și conectare cu bebelușul.

Am auzit cu toții că

LAPTELE MATERN ESTE CEL MAI NATURAL ȘI CEL MAI HRĂNITOR ALIMENT PENTRU BEBELUȘUL TĂU.

Însă poate nu știm exact care sunt beneficiile alăptării pentru copil, mamă, familie și chiar societate.

Vreau să fac doar o trecere în revistă a acestora pe categorii:

Beneficiile alăptării pentru copil

 • laptele matern este nutriția ideală pentru copil, întrucât conține cantitățile și substanțele perfect adaptate pentru nevoile sale;
 • contribuie la o creștere și dezvoltare fizică și psihică armonioase;
 • sugarul alimentat la cerere se va hrăni atunci când îi este foame și se va opri din supt când este sătul;
 • contribuie la funcționarea optimă a a aparatelor și sistemelor din organismul copilului și viitorului adult;
 • copilul născut la termen este încă imatur din punct de vedere neurologic și digestiv (chiar dacă ele s-au format complet), laptele matern fiind perfect adaptat gradului de dezvoltare a acestora;
 • face mai rar colici;
 • îmbunătățește imunitatea copilului; sistemul imunitar este și el imatur, dezvoltarea lui completă realizându-se undeva în  jurul vârstei de 4 ani; laptele matern conține anticorpi ce protejează copilul de unele infecții virale, bacteriene sau micotice sau reduce severitatea acestora; în același timp, substanțele din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imun al copilului;
 • laptele matern este ușor de folosit 🙂 ;
 • Laptele matern:
  • nu necesită pregătire sau procesare,
  • este steril,
  • mereu la temperatura potrivită (indiferent de vremea de afară),
  • disponibil oricând,
  • în cantitatea potrivită;
  • este astfel conceput încât satisface atât foamea, cât și setea, dar și nevoia de afecțiune a copilului:
  • este digerat cu ușurință;
 • Scade riscul obezității, diabetului, astmului și al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala hodgkin, diabet zaharat, hiper-coresterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului;
 • reduce riscul morții subite;
 • crește coeficientul de inteligență;
 • la prematuri scade riscul enterocolitei ulcero-necrotice și al retinopatiei;
 • gustul poate fi influențat de alimentația mamei, obișnuind sugarul cu gusturi diferite din alimentația familiei;
 • musculatura feței și obrajilor, dentiția se dezvoltă armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii;
 • copiii alăptați fac mai puține infecții ale urechii, boli respiratorii și episoade de diaree;
beneficiile alăptării

Image by seeseehundhund from Pixabay

Beneficiile alăptării pentru mamă:

 • prin supt, uterul revine  mai rapid la dimensiunea dinainte de concepție și previne astfel sângerările post-partum;
 • scade riscul depresiei post-partum;
 • protejează împotriva cancerului de sân și ovarian;
 • reduce riscul osteoporozei;
 • ajută la scăderea în greutate, scade riscul obezității mamei;
 • scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet tip I;
 • reduce avansarea endometriozei;
 • somnul mamei, deși fragmentat, de supturile nocturne, este mai relaxat și mai odihnitor decât în cazul alimentației artificiale;
 • alăptarea este mai comodă;
 • mama își va cunoaște mai bine copilul, va reuși să îi satisfacă mai ușor nevoile, crescându-i astfel încrederea în forțele proprii;
 • dacă nou-născutul este pus pe burta mamei imediat după naștere, prin mișcările realizate în căutarea sânului și/sau supt ajută la eliminarea placentei;

Beneficiile alăptării pentru familie:

 • economice; laptele matern este gratuit;
 • bebelușul este portabil;
 • în cazul în care există frați mai mari ce merg în colectivitate, riscul transmiterii către sugar a unor boli contagioase este mai mic;

Beneficiile alăptării pentru societate:

 • economice – nu se cheltuiesc bani pentru lapte praf, biberoane, sterilizatoare în maternități;
 • îmbolnăviri și spitalizări mai puține ale sugarilor;
 • ecologic;
 • populație, per total, mai sănătoasă și aptă;

Alăptarea – o decizie personală

Vreau totuși să amintesc că decizia de a alăpta este una strict personală. Suntem acum într-o perioadă în care româncele reîncep să descopere beneficiile alăptării (ceea ce e foarte bine), dar, în același timp sunt arătate cu degetul sau blamate cele care aleg să nu alăpteze. Și mie mi-a fost greu la început să accept că este o alegere personală (la fel cum este cu a avea sau nu copii). Însă am învățat să respect că fiecare dintre noi suntem unici și avem dreptul și capacitatea să alegem.

Da, cred în puterea informației (unele mame nu știu care sunt beneficiile alăptării și poate renunță prea ușor). Și, da, cred în puterea sprijinului: dacă mama beneficiază de sprijinul celor din jur, de la cadrele medicale din maternitatea unde a născut, până la familie, prieteni și consultanți în alăptare, cred că tot procesul e mult mai lin și natural. E interesant că avem nevoie de atâtea condiții (uneori) pentru a realiza ceva firesc, dar care a fost foarte denaturat de condițiile sociale ale ultimilor zeci de ani.

beneficiile alăptării

Image by Efes Kitap from Pixabay

Care sunt pentru tine cele mai importante beneficii?

#provocarea100Seth #ziua76

Îngrijirea perineului după epiziotomie

Epiziotomia – ce este?

Epiziotomia este o mică incizie făcută mamei pe peretele vaginal și pe mușchii perineului, cu câteva momente înainte de faza expulzivă.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă epiziotomia DOAR în cazuri de urgență medicală întrucât tăietura este expusă:

 • infecțiilor,
 • inflamațiilor,
 • hematoamelor
 • sau durerilor profunde.

Din păcate, în România, majoritatea doctorilor (aproximativ 80%)  încă fac epiziotomie de rutină (adică preventiv), ignorând cercetările, studiile și recomandările ultimilor 20-30 de ani.

Studiile au arătat că epiziotomia făcută de rutină (fără să fie neapărat un caz extrem) are mai multe efecte negative (în special, pe termen lung) decât pozitive asupra mamei și nici nu scade (așa cum se credea inițial) gradul de gravitate a rupturii.

Există, întradevăr și cazuri extreme, când epiziotomia poate salva bebelușul:

 • în caz de epuizare fetală, când bebelușului îi crește ritmul cardiac și nu mai primește suficient aer;
 • sau când copilul are o poziție anormală sau o greutate anormală și mama este extunuată și nu mai poate împinge.
 • Mai există o situație când se recomandă: dacă mama suferă de o boală de inimă care impune o naștere rapidă ori are o naștere pelviană (dar la noi se recomandă din start cezariană în astfel de cazuri și nu mai e necesară epiziotomia).

În afara acestor cazuri extreme, epiziotomia este doar o mutilare inutilă a organelor genitale feminine, care poate duce la multe urmări neplăcute.

Despre modalitățile prin care putem evita epiziotomia am scris deja.

În prima săptămână după naștere, cicatrizarea după epiziotomie ar putea fi destul de dureroasă, cu dificultăți posturale: durerea se simte, de exemplu, atunci când mama stă jos. Punctele și cicatricea cauzează durere, care nu va trece atât de repede, deci este bine ca mama să se înarmeze cu multă răbdare. Durata vindecării este, de fapt, foarte subiectivă și este dificil să se indice momentul precis.

Ce se întâmplă dacă totuși ai parte de o epiziotomie?

Cum îngrijești perineul după epiziotomie?

Sunt întrebări legitime la care răspund în rândurile de mai jos. Modalitățile principale de îngrijire a perineului după epiziotomie sunt:

 1. Aplicarea unei pungi cu gheață pe perineu cât mai repede posibil după naștere și după aceea. Această tehnică se folosește doar în cultura occidentală, întrucât în cultura orientală nimic ce are legătură cu frigul nu se folosește în preajma proaspetelor mămici, dimpotrivă, se folosește tot ce este cald și se insistă ca mamei să îi fie cât mai bine din punct de vedere termic. Dar, mămicile care au experimentat pungi cu gheață puse într-un prosop și ținute maxim 15 minute pe perineu, au confirmat că le-a ajutat.
 2. Folosirea unui amestec de uleiuri esențiale – atenție la calitatea uleiurilor esențiale folosite. Eu le folosesc pe cele de la Young Living și sunt foarte încântată de ele. În cartea Gentle Babies de Debra Raybern se precizează că se poate folosi spray-ul LavaDerm Cooling Mist, Melrose (în diluție 1:10 cu un ulei vegetal) sau un amestec din 2 picături de Cypress (chiparos) cu 3 picături de Lavandă într-o jumătate de lingură de sare și se pun împreună în apă pentru băi de șezut.
 3. Efectuarea de exerciții Kegel – sunt utile încă din perioada sarcinii, dar și acum, după naștere, te pot ajuta să îți revii mai repede în zona perineală;
 4. Efectuarea de gimnastică perineală – din păcate, nu am foarte multe informații despre modul concret în care se realizează aceasta, dar îmi doresc ca pe viitor să particip la cursuri de pregătire pentru a putea preda gimnastica perineală; până când vă pot oferi eu mai multe detalii, puteți citi despre ea aici;
 5. Curățarea cu apă călduță a perineului după urinare – se poate face cu o sticlă, dinspre vagin spre anus; atenția ca sticla să fie foarte curată și dezinfectată;
 6. Uscarea cu atenție a cusăturilor – fie prin tamponare, fie cu un uscător de păr cu aer călduț;
 7. Evitarea tampoanelor interne înainte de primele 6 săptămâni – de fapt, studiile arată că tampoanele interne sunt dăunătoare, în general; oricum, evită-le până după controlul ginecologic de 6 săptămâni; folosește doar absorbantele externe speciale pentru perioada de lăuzie; apoi, îți recomand să încerci și cupele menstruale;
 8. Schimbarea absorbantelor la 2-4 ore – este recomandată pentru a evita infectarea zonei și pentru a o menține cât mai curată și uscată posibil;
 9. Expunerea zonei perineului la aer – tocmai pentru că nu este o zonă care să aibă prea mult contact cu aerul, vindecarea este mai dificilă;  de aceea, cât și cum poți, permite-i să stea la aer;
 10. Evitarea spălăturilor vaginale sau a aplicării directe a dușului;
 11. Ștergerea/tamponarea întotdeauna din față în spate – pentru a evita infecțiile și ajungerea bacteriilor anale în vagin;
 12. Preparate prescrise de medic pentru perineu și/sau pentru durere – există diverse spray-uri și creme locale pe care ți le poate recomanda medicul ginecolog; de asemenea, dacă ai nevoie poți folosi și medicamente pentru a face față durerii; atenție doar să fie compatibile cu alăptarea (dacă alăptezi);
 13. Baia de șezut – poate fi cu apă călduță (crește circulația și se poate simți foarte bine) sau mai rece (ajută la vindecarea mai rapidă a zonei), depinde cum se simte confortabil pentru tine. O poți face zilnic sau de câte ori simți nevoia. Pui apa într-un recipient (lighean, de exemplu) și te relaxezi pentru aproximativ 20 de minute.
 14. Colac de plastic / prosop rulat – deși multă vreme a fost recomandat colacul special pentru epiziotomie, se pare că nu este întotdeauna cea mai bună variantă, întrucât depărtează capetele inciziei, ceea ce poate fi și dureros și poate produce și desfaceri ale cusăturii. Varianta optimă ar fi rularea unui prosop și punerea lui în formă de potcoavă, înainte de a ne așeza; sau statul pe o parte a corpului, nu direct în fund;
 15. Statul pe o suprafață tare – deși pare contraproductiv, să stai așezată pe o suprafață mai tare reduce durerea și posibilitatea de a se mișca zona afectată;
 16. Stai culcată și odihnește-te cât mai mult în primele 2 săptămâni
 17. Evitarea constipației – despre cum putem combate constipația în sarcină am scris aici, iar regulile de bază se aplică și după naștere;
 18. Pune presiune pe cusături atunci când defechezi – cu un absorbant (poate fi unul din acelea de uz zilnic) susține zona perineului la defecare. E important să folosești mereu un absorbant curat și să te speli pe mâni înainte și după (de fapt, regula cu spălatul foarte bine pe mâini e valabilă cu tot ce ține de îngrijirea perineului);
 19. Evitarea aplecărilor și ridicării de obiecte grele – măcar primele săptămâni abține-te din a ridica obiecte foarte grele. Lasă pe altcineva să se ocupe din aceste aspecte.
 20. Viața sexuală după naștere – majoritatea medicilor recomandă reluarea activității sexuale doar după ce au efectuat controlul ginecologic de șase săptămâni, pentru a fi siguri că totul e perfect în ordine. E foarte posibil ca zona perineală să fie afectată, poate chiar să nu o simți foarte bine. Așadar sexul va fi diferit decât înainte. Ia-o încet, cu multă răbdare și considerație. Experimentați și dați-vă răgaz. Dacă doare, opriți-vă sau schimbați modul de abordare. E posibil să fie nevoie de lubrefiere, chiar dacă înainte nu ați folosit. Vorbește cu partenerul și luați lucrurile ușor și cu muuultă răbdare și grijă.
Îngrijirea perineului după epiziotomia

Sursa foto: http://exoticafrique.com/2018/09/24/vagina-health-keeping-lady-south-happy-healthy/

Completări – soluții primite de la voi:

 • Pansament steril cu tinctura de galbenele – eventual pus în prealabil la congelator și apoi pe absorbant. (sugestie primită de la Simona Petroaie)
 • Ulei Solvarome – francez – se poate comanda online. (sugestie primită de la Simona Petroaie)
 • Totul folosit după ce făceam bidet cu ulei special pregătit de moașa mea (ulei de gălbenele+ulei de floarea soarelui+ulei de migdale + uleiuri esențiale lavanda, tea tree, geraniu, ylang ylang). (sugestie primită de la Simona Petroaie)

Când ar trebui să consulți un medic?

 • dacă durerea în zona epiziotomiei persistă sau crește în intensitate, în loc să scadă;
 • dacă ai scurgeri cu miros neplăcut;
 • dacă sunt prezente semne ale infecției:
  • umflarea zonei
  • puroi
  • stare de rău
  • deschiderea cusăturilor
  • temperatură
  • vomă

Tu ce alte metode ai folosit, cu succes, după naștere, pentru îngrijirea perineului?

#provocarea100Seth #ziua75

legătura tată-nou-născut

În timpul sarcinii, toată lumea se concentrează pe graviduță. Partenerul este, de obicei, scos din ecuație. După naștere, majoritatea oamenilor se concentrează pe nou-născut și, eventual, pe proaspăta mamă. Însă, și acum sau poate cu atât mai mult acum, tatăl este, de multe ori, dat la o parte.

Legătura tată – nou-născut este una foarte importantă pentru toată lumea. De aceea, e util să știm cum se poate ea crea și consolida încă din primele zile de după naștere.

În mod tradițional, în România, implicarea taților în creșterea copiilor nu este foarte mare. Însă noile generații de tătici sunt tot mai implicate și asta ne bucură.

În special, în primele săptămâni de după naștere, tatăl se poate simți lăsat pe din afară, întrucât mama este foarte concentrată pe copil, pe alăptat, pe recuperarea fizică și psihică după naștere 🙂

De aceea, vă propunem 10 modalități prin care puteți crea și menține legătura tată – nou-născut încă de la început:

1. Interacțiune cât mai devreme după naștere

Dacă este posibil, e recomandată interacțiunea tatălui cu nou-născut în primele ore de după naștere. S-a dovedit că jocul tatălui cu bebelușul, contactul vizual din primele ore de după naștere duc la implicarea mult mai mare în primele 3 luni de viață, decât tații care nu au parte de această interacțiune precoce 🙂

legătura tată-nou-născut

Image by Jeff Allen from Pixabay

2. Interacțiunea piele-pe-piele

Acest tip de interacțiune (”skin-to-skin” în engleză) este cunoscut și recomandat pentru nenumăratele sale beneficii, precum:

 • reglarea temperaturii nou-născutului;
 • reducerea stresului;
 • stabilizarea glicemiei din sânge;
 • eliberarea de oxitocină (hormonul dragostei);
 • confort;
 • siguranță; etc.

Am povestit și aici despre beneficiile ”Orei magice”, care cuprinde și partea de contact piele-pe-piele:

Dacă mama nu poate beneficia de contactul piele-pe-piele imediat după naștere, ar fi ideal ca tatăl să fie cel care ține copilul direct pe pielea sa. În România, deodamdată acest lucru este permis în câteva maternități private, dar sperăm spre extinderea practicii.

Și dacă mama beneficiază de ora magică, este minunat dacă tatăl poate să aibă și el parte de contact direct piele pe piele cu bebelușul cât mai repede posibil. Poate mediul din maternitate nu este întotdeauna cel mai favorabil pentru acest lucru, însă acasă e mult mai confortabil și ușor de realizat.

Tot ce are nevoie să facă tatăl este să se așeze pe un scaun/fotoliu/canapea confortabil, fără tricou/cămașă, să pună bebelușul (îmbrăcat doar în scutec) direct pe pieptul său și să învelească cu o pătură călduroasă (dacă e mai rece) sau răcoroasă (dacă e cald în casă). Astfel, și tatăl și bebelușul vor avea parte de eliberarea de oxitocină. Pentru că, nu-i așa: nu există nimic mai minunat decât mirosul și atingerea unui nou-născut! Cu atât mai mult al tău!

3. Cântece adresate bebelușului

Penny Simkin, renumit specialist Lamaze și doula, vorbește des despre beneficiile de a-i cânta bebelușului cât acesta se găsește încă în burtică. Dintre acestea putem aminti:

 • bebelușii recunosc vocea părinților imediat după naștere;
 • o melodie sau poveste repetate în timpul sarcinii vor fi imediat recunoscute de bebeluș după naștere;
 • bebelușii se calmează sau devin mai alerți (în funcție de tipul de muzică)
 • bebelușii prematuri se liniștesc la muzică de relaxare;
 • nou-născuții și copiii se liniștesc când aud muzica familiară;
 • legătura dintre copil și părinți este mult mai puternică;
 • bebelușii preferă vocea propriilor părinți în detrimentul oricui altcuiva încă din burtică.

Iată ce puteți face pentru a vă crea și întări legătura cu bebelușul vostru încă din burtică, dar și după naștere:

 1. Alegeți o melodie ce vă place și care vă e ușor să o cântați (poate fi un cântec de copii/de leagăn, dar nu neapărat, orice melodie vă place vouă).
 2. Cântați-o în fiecare zi, atât împreună, cât și separat.
 3.  Imediat după naștere, cântați-i melodia pentru a-l liniști.
 4. Continuați să o cântați în fiecare zi, în special, când e agitat
 5. O puteți cânta când îi faceți baie, la schimbatul scutecului sau la culcare.
 6. Sau când e supărat și nu îl puteți lua în brațe (de exemplu, în mașină) sau la doctor.

4. Fă o baie cu bebelușul

Bebelușilor le place foarte mult să facă baie în brațele confortabile și sigure ale părinților săi. Deși nu au nevoie de băi foarte frecvente, o baie la temperatura corpului, cu bebelușul cuibărit pe pieptul său poate fi o modalitate foarte relaxantă de interacțiune a tatălui cu bebelușul.

Bebelușul se simte în siguranță și confortabil, iar părintele se bucură de o baie relaxantă, în timp ce se concentrează pe bucuria de a petrece timp cu nou-născutul.

Ca regulă de siguranță, e important să fie mereu un alt adult în preajmă, care să poată lua bebelușul la intrarea și ieșirea din baie, pentru că pot fi foarte alunecoși când sunt uzi 🙂

legătura tată - nou-născut

Image by Jan Steiner from Pixabay

5. Concediul de îngrijire a copilului

În România, concediul de îngrijire a copilului poate fi prelungit până la 1 an și 11 luni ale copilului. Concediul poate fi luat de mamă sau de tată. Chiar cunosc cazuri în care și-au luat și tăticii o parte din concediu. Iar alții au profitat de luna de la sfârșitul perioadei, dedicată taților.

6. Cititul de cărți

Acesta poate deveni un ritual zilnic. Deși, la început, bebelușul nu pare să înțeleagă mare lucru, ei sunt fascinați de vocea umană și este cea mai potrivită pentru a învăța cuvinte, limbajul, inflexiunile limbajului, dragul de cărți și citit. Cititul încă din burtică are multiple beneficii pentru dezvolarea creierului bebelușului. Așadar, faceți-vă un obicei din a-i citi zilnic, chiar dacă pare că e în zadar. Vă asigur că nu e!

După ce mai cresc puțin vor fi interesați de cărțile cu imagini și nu vor mai avea prea multă răbdare să le citiți texte. Adaptați-vă situației, dar nu abandonați obiceiul. Undeva în jur de doi  ani veți începe să vedeți rezultatele.

legătura tată - nou-născut

Image by StockSnap from Pixabay

7. Purtarea bebelușului

Este o ocazie excelentă pentru crearea unei legături minunate și de conectare a tatălului cu bebelușul. Cei mai mulți bebeluși sunt încântați să fie purtați. Iar beneficiile sunt majore atât pentru purtător, cât și pentru bebe.

legătura tată-nou-născut

Image by https://www.goldcoastdoulas.com/podcast-episode-45-babywearing/ 

Am scris mai multe despre purtarea sănătoasă a bebelușilor, tipuri de sisteme sănătoase, cum le recunoaștem și alegem aici.

8. Exercițiile fizice

Pentru ambii părinți exercițiile fizice sunt importante și pot fi momente de conectare cu bebelușul. Când sunt foarte mici îi puteți purta în sistem și să faceți plimbări sau chiar drumeții. Eu participat la un maraton montan (de doar 4 km) cu Alex având 5 luni în sistem, nu am alergat, dar am mers în ritm susținut și a fost foarte bine și pentru el și pentru mine.

Când mai cresc și stau bine în funduleț, îl poți pune într-un scaun de bicicletă sau un cărurior special pentru jogging sau bicicletă.

Întotdeauna țineți cont de regulile de siguranță, indiferent de mijlocul folosit.

Mai sunt și exerciții fizice pe care le puteți face împreună cu bebelușul acasă, folosiți-l în loc de ”greutăți” și distrați-vă la maxim! Veți vedea ce mult le place și lor și este o modalitate grozavă de a vă conecta și a-i transmite încă de foarte mic această valoare importantă: să ai grijă de corpul tău.

9. Ritualuri de ”bun venit acasă”

După o zi lungă la serviciu poate fi destul de dificil să te desprinzi total de agitația de la job. Însă este foarte important să inspiri profund, să te deconectezi de ceea ce ai făcut peste zi și să fii 100% acolo pentru copilul tău.

Crează-ți propriul ritual de conectare cu al tău copil după serviciu. Fie că vă strângeți în brațe, vă creați un ritual unic special de salut, jucați un joc anume. Orice vă ajută să vă reconectați câteva minute.

legătura tată-nou-născut

Image by Heather Kemp from Pixabay

10. Tradiții părinte-copil

Mulți părinți își doresc să continue tradiții pe care le-au avut ei cu părinții lor pe vremea când erau copii. Sau poate vor să creeze tradiții noi. Găsiți-vă tradiții care funcționează pentru voi. Iată câteva idei:

 • să mergeți duminica/în orice zi doriți voi la înghețată/prajitură/suc etc;
 • să jucați un joc doar al vostru;
 • să faceți seara de film – o dată pe săptămână (preferabil, în aceeași zi);
 • să participați la anumite activități din comunitate, culturale, sportive sau religioase (după caz);
 • timp special cu fiecare copil în parte (5-10 minute în care părintele este cu unul dintre copii, total implicat, fac împreună ceea ce își dorește copilul, fără a se lăsa distras de nimic altceva); etc

Care dintre aceste modalități te atrage cel mai mult și de ce?

Articol inspirat dintr-un articol al Lamaze International.

#provocarea100Seth #ziua74

Products

Meniu