Cum poate educația prenatală să reducă durerea la naștere

#provocarea100SethNaștere

Durerea la naștere este una dintre sperietoarele femeilor legate de a avea un copil. Multe dintre ele aleg cezariana programată, numai să nu simtă ”durerile facerii”, despre care au auzit că sunt insuportabile.

Adevărul este că există durere în procesul atât de complex și perfect al nașterii, însă ea este necesară pentru a ne indica să ne schimbăm poziția, să facem anumite ajustări, să ajutăm copilul să coboare.

Durerea vs suferința

E necesar să facem distincție între durere și suferință. Suferința este mult mai mult și, de obicei, implică și o componentă emoțională, în timp ce durerea poate fi ținută sub control, de multe ori în parametri suportabili.

Există multe metode de ținere sub control a durerii în timpul travaliului de care am mai amintit și pe care le voi dezvolta în articole viitoare.

Educația prenatală

Astăzi vreau să vorbesc despre educația prenatală ca modalitate de ținere sub control, mai exact despre cursurile prenatale.

Pentru mine, un curs prenatal în timpul primei sarcini a făcut diferența enormă în modul în care am perceput nașterea și creșterea copiilor și, probabil cel care a determinat decisiv modul în care am născut (în special, la prima sarcină).

Pentru că, în timpul acelui curs, am învățat o multitudine de alte modalități de ținere sub control a durerii în timpul travaliului, pe lângă toate informațiile despre ce se întâmplă în timpul travaliului care m-au liniștit și mi-au dat siguranța și încrederea că nașterea este un proces fiziologic, iar dacă este lăsat să evolueze în ritmul său, corpul știe exact ce are de făcut.

Înainte de a merge la curs îmi era foarte frică de naștere și mă gândeam că voi ajunge la cezariană pentru că nu știam exact cum se pregătește corpul pentru naștere și câte mecanisme minunate are pentru a face procesul cât mai firesc și ușor.

Și am avut două nașteri frumoase și împlinitoare, despre care poți citi aici și aici.

Scopurile cursurilor prenatale sunt:

  • creșterea încrederii în propriul corp;
  • ajutor în pregătirea pentru naștere;
  • pregătirea partenerului pentru a fi un real sprijin în timpul travaliului și după naștere;
  • pregătirea pentru creșterea copilului și alăptare;
  • crearea unei rețele sociale de suport, prin întâlnirea altor părinți care au interese comune;
durerea - educatia prenatala

Graviduțe la cursuri de educație prenatală.

Cercetătorii consideră că educația prenatală acționează ca ”analgezic” în timpul travaliului, reducând durerea, prin schimbarea modului în care viitoarea mamă percepe durerea. Reinterpretând durerea, aceasta este resimțită mult mai suportabilă de către creier.

Corpul nostru știe să nască

Corpul nostru știe să nască. Are această capacitate intrinsecă, fără de care nu ne-am fi perpetuat ca specia de atâtea mii de ani. Dacă ar fi lăsat în pace, corpul nostru, în tandem cu copilul, ar ști exact ce are de făcut. Nu ar avea nevoie de cursuri prenatale sau alte informații.

Numai că, în lumea informațională în care trăim, în care femeile au nevoie de informații, de cunoașterea rațională, mintea este cea care intervine peste partea instinctivă a nașterii. În momentul în care raționalul intervine, instinctivul este dat la o parte. Și atunci femeia are nevoie să știe, să aibă controlul.

Educația prenatală oferă un fel de ”bombonele pentru minte”, liniștind-o că știe despre ce e vorba, permițându-i instinctului să acționeze.

durerea - creier

Pentru a acționa cât mai eficient, cocktailul hormonal de la naștere (care este similar cu cel din timpul actului amoros) are nevoie ca mintea să fie ”pe pauză” 🙂

De aceea, femeile care nu au atât de multă ”carte”, nasc mult mai ușor decât cele școlite, pentru că nu se gândesc atât de mult, iar instinctul de mamifer poate acționa, facilitând un travaliu blând și rapid.

Educația prenatală în România

În România, a început să se dezvolte partea aceasta a educației prenatale, însă mai avem mult până când îi va fi deplin înțeles rolul. Mulți viitori părinți nu știu ce drepturi au, nu știu care sunt opțiunile din timpul travaliului, nașterii și post-partum, de multe ori, nici nu știu ce ”li s-a întâmplat”.

Un om informat are opțiuni. Dacă nu știi de ele, nu ai cum să alegi în cunoștință de cauză. Iar cursurile prenatale au la bază studii științifice în permanență actualizate și nu sunt ”după ureche”.

Ai urmat cursuri prenatale? Cum ai simțit că te-au ajutat?

#provocarea100Seth #ziua82

Tags: , , , , ,

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu