Diabetul zaharat în sarcină și diabetul gestațional

Sarcina#provocarea100Seth

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boală caracterizată prin nivele ridicate ale glucozei în sânge (hiperglicemie), care apare fie atunci când pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină, fie atunci când, datorită obezității, insulina nu este eficient utilizată în organism. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are rolul de a face ca celulele din organism să preia glucoza din sânge, pentru a o putea folosi în producerea de energie pentru organism.

Există două forme de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip 1 și 2.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt, în general, copii sau tineri, al căror pancreas nu produce deloc sau produce foarte puțină insulină. Din acest motiv, pacienții au nevoie de injecții de insulină zilnic – încă de la depistarea bolii – pentru a supraviețui.

Diabetul zaharat de tip 2 este forma cea mai des întâlnită de boală, apare frecvent la adulți, frecvent obezi, pentru care inițial schimbarea stilului de viață și regimului alimentar poate fi, o vreme, suficient pentru controlul adecvat al valorilor glicemice. Deoarece diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică evolutivă, în timp, devine necesar un tratament medicamentos, iar în stadii mai avansate, chiar și insulina. În stadiul inițial, ce poate dura câțiva ani, boala nu se manifestă prin nici un simptom.

Insulina este un hormon care provine din glanda situată în spatele și sub stomac (pancreas). Pancreasul secretă insulina în sânge. Insulina circulă, permițând zahărului să intre în celule, scăzând cantitatea de zahăr din sânge.

Glucoza – un zahăr – este o sursă principală de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi. Zahărul este absorbit în sânge, unde intră în celule cu ajutorul insulinei. Ficatul dvs. stochează și produce glucoza. Atunci când nivelurile de glucoză sunt scăzute, cum ar fi atunci când nu ați mâncat într-un timp, ficatul sparge glicogenul stocat în glucoză pentru a vă menține nivelul de glucoză într-un interval normal. În cazul diabetului de tip 2, acest proces nu funcționează bine. În loc să fie mutat în celule, zahărul se acumulează în sânge.

Factori de risc

Factori care măresc riscul apariției diabetului de tip 2 pot fi:

  • Greutatea;
  • Lipsa activității fizice;
  • Cazuri de diabeți tip 2 în familie;
  • Vârsta, riscul crescând odată cu îmbătrânirea.

Diabetul de tip 2 poate fi ușor de ignorat, mai ales în primele etape când nu se manifestă simptome. Dar diabetul afectează multe organe importante, inclusiv inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. Controlul nivelurilor de zahăr din sânge poate ajuta la prevenirea acestor complicații.

Simptome

Semnele și simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă adesea încet. De fapt, poți avea diabet de tip 2 de ani de zile și nu știi. Cele mai frecvente simptome pe care le poți experimenta sunt:

  • Creșterea setei și urinarea frecventă. Excesul de zahăr care se formează în sânge determină scoaterea fluidului din țesuturi. Acest lucru te poate lăsa însetată. Ca urmare, poți bea, și urina, mai mult decât de obicei;
  • Creșterea senzației de foame. Fără insulină suficientă pentru a muta zahărul în celulele tale, mușchii și organele tale acumulează prea multă energie. Acest lucru declanșează o senzație de foame intensă;
  • Pierdere în greutate. În ciuda faptului că mănânci mai mult decât de obicei pentru a ține senzația de foame sub control, există posibilitatea să piezi în greutate. Fără capacitatea de a metaboliza glucoza, organismul utilizează combustibili alternativi depozitați în mușchi și grăsimi. Calorii sunt pierdute deoarece excesul de glucoză este eliberat în urină.
  • Alte simptome ale diabetului de tip 2 sunt:
    • Oboseală;
    • Vedere neclară;
    • Infecții frecvente;
    • Zone de piele întunecată.

Tratament

Pentru a controla diabetul de tip 2 e nevoie să mănânci sănătos și să faci sport în mod regulat. Contrar percepției populare, nu există o dietă specifică diabetului. Cu toate acestea, este important să îți centrezi dieta pe alimente bogate în fibre, cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, va trebui să consumi mai puține produse de origine animală, carbohidrați rafinați și dulciuri. Uneori, sunt necesare medicamente sau administrarea de insulină. Este foarte important să îți monitorizezi zilnic nivelul zahărului din sânge.

Diabetul in sarcina - testare

Image by Tesa Robbins from Pixabay

Prevenție

Un stil de viață sănătos te poate ajuta să previi diabetul de tip 2. De aceea, este foarte important să ai un regim alimentar echilibrat și să faci mișcare. Dacă ești supraponderală, pierderea a 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.

Diabetul zaharat pregestațional

O femeie care suferă de diabet zaharat încă dinainte de sarcină are nevoie de îngrijiri unui specialist atunci când se gândește să rămână însărcinată. Pentru a menține sub control nivelul glucozei, poate fi nevoie de ajustarea orarului injecțiilor cu insulină sau chiar de inițierea administrării acesteia.

Femeia însărcinată trebuie să-și echilibreze doza de insulină cu:

  • alimentația
  • intensitatea activității sale fizice.

Îngrijirea din timpul sarcinii paote reduce riscul de probleme pentru bebeluș, precum:

  • macrosomia (un bebeluș foarte mare);
  • hipoglicemia (nivel scăzut de zahăr în sânge);
  • icter neonatal;
  • întârzierea dezvoltării pulmonare;
  • posibile malformații congenitale.

Important: Dacă ai diabet pregestațional și ai aflat că ești însărcinată, dar sarcina nu a fost planificată, e important să consulți cât mai repede medicul diabetolog!

Șansele de a naște un bebeluș sănătos sunt mai mari dacă viitoarea mamă ține strâns sub control nivelurile sanguine ale glucozei înainte și în timpul sarcinii.

Diabetul gestațional

Acest tip de diabet apare doar în timpul sarcinii. Asta înseamnă că ai nivele ridicate de zahăr în sânge, iar aceste niveluri erau normale înainte de sarcină.

Dacă ai acest tip de diabet poți în continuare să naști un bebeluș perfect sănătos cu ajutorul medicului și a ținerii sub control a glucozei din sânge.

În general, după nașterea bebelușului, diabetul gestațional dispare. Uneori, se poate transforma în diabet zahar de tip 2, dar nu e obligatoriu.

Cauze

În timpul sarcinii, datorită modificărilor hormonale normale, se reduce efectul insulinei, pentru a elibera mai multă glucoză necesară dezvoltării bebelușului. La unele femei, răspunsul corpului este exagerat și poate duce la niveluri sanguine excesiv de ridicate ale glucozei.

Factori de risc

Acest tip de diabet afectează între 2% și 10% dintre sarcini anual. Este mai probabil să dezvolți diabet gestațional dacă:

  • ai fost supraponderală înainte de sarcină;
  • ai, în general, niveluri ridicate de glucoză, dar în limita admisă, fără a fi suferit anterior de diabet;
  • ai istoric de diabet în familie;
  • ai mai avut diabet gestațional înainte, la sarcini anterioare;
  • ai tensiune arterială ridicată sau alte complicații medicale;
  • ai născut deja un bebeluș mare (peste 4 kg);
  • ai născut un bebeșul cu malformații congenitale.

Simptome

De obicei, femeile cu diabet gestațional nu au nici un fel de simptome. Majoritatea își dau seama că au această boală în timpul testelor de sarcină de rutină. Rar, când diabetul gestațional este scăpat de sub control, poți observa:

  • senzație de sete;
  • senzație de foame și nevoia de a mânca tot mai mult;
  • nevoia de a urina mai des;

Mod de diagnosticare

Detectarea precoce și tratamentul adecvat pot contribui la prevenirea posibilelor probleme, similare cu cele ale gravidelor cu diabet pregestațional.

Se pot face teste de depistare a glucozei sau corpilor cetonici în urină la începutul sarcinii. Însă acestea nu sunt atât de uzuale. Majoritatea femeilor efectuează un test de screening (arată doar posibilitea de a avea ceva, nu este un diagnostic clar) al nivelurilor de glucoză undeva între săptămânile 24 și 28 de sarcină.

Doar dacă aceste test de screening este pozitiv (adică gravida are niveluri ridicate de glucuză în sânge) se va face și un test de toleranță la glucoză (TTG).

Acesta este un test de sânge care evaluează capacitatea organismului de a face față cu succes unei doze mari de zahăr sau glucoză. Se recoltează sânge înainte ca mama să bea o băutură dulce, apoi din nou la oră, două ore și trei ore după aceea.

Unii autori recomandă ca viitoarea mamă să facă 2 astfel de testeTTG pentru a fi siguri și a nu diagnostica cu diabet gestațional când nu este cazul.

Tratament

Dacă ai diabet gestațional, tratamentul constă în:

  • regim alimentar special – de obicei, trasat de medic;
  • exerciții fizice regulate;
  • să-ți verifici zilnic nivelurile sanguine ale glucozei (de câteva ori pe zi);
  • să faci teste de urină;
  • medicul îți poate indica numărul de kilograme maxim pe care ar fi bine să îl iei pe parcursul sarcinii;
  • dacă este cazul, medicul îți poate prescrie insulină sau alte medicamente pentru diabet gestațional.
Diabetul si alimentatia sanatoasa

Image by silviarita from Pixabay

Nașterea în cazul femeilor cu diabet

Întotdeauna se va ține cont de contextul în care se află mama și de starea sa. În general, ea poate naște natural, dar e recomandat ca nașterea să aibă loc la spital, pentru a se putea interveni dacă este cazul.

Dacă mama suferă de tensiune arterială mare sau se prepune că bebelușul este foarte mare (peste 4 kg), i se va recomanda inducerea travaliului sau chiar cezariana electivă.

Pe toată durata travaliului și nașterii se va monitoriza și ține sub control nivelul glucozei.

#provocarea100Seth #ziua53

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu