7 idei despre cum să supraviețuiești de sărbători cu un bebeluș

#provocarea100SethCreșterea copiilorPost-partum

Uneori de sărbători e dificil și dacă nu ai un bebeluș. Cu atât mai mult când tu ești în perioada de acomodare la noua formulă.

Multe dintre noi avem tendința ca de sărbători, să facem curățenie, mâncare, prăjituri, să fie toate la punct pentru musafiri. Ceea ce este destul de obositor și fără să ai un copil mic. Ei bine, când ești cu bebe mic, nu prea mai poți să faci așa cum făceai înainte. Și atunci fie ai pe cineva să te ajute și asta îți poate crea frustrări pentru că nimeni nu o să facă precum faci tu; fie nu le faci deloc și atunci ești frustrată că nu le-ai făcut.

Așa că e important să îți setezi corect așteptările. Cel puțin, primele sărbători cu copilul vor fi diferite decât tot ce ați trăit până acum. Din toate punctele de vedere.

Iată câteva idei care să te ajute să te pregătești, în general, pentru sărbători cu un nou-născut sau bebeluș. Mare parte dintre acestea se pot adapta și ulterior, când copilul este mai mare. Însă prima dată este cea mai mare provocare în orice. 🙂 Un articol excelent a scris colega mea, Adina, despre cum să nu-ți pierzi mințile (nici) Paștele acesta. 🙂 (e despre Paște, dar se potrivește la toate sărbătorile 🙂 )

1. Evită să organizezi tu mesele festive sau întâlnirile

Chiar dacă înainte tu erai cea care strângea familia sau prietenii în jurul ei, acum nu e cel mai potrivit moment pentru asta. Te mai poți gândi că bebelușul e la el acasă și îți va fi mai ușor, însă să fii tu gazda implică multe pregătiri și îți va solicita mult din atenție. Plus că nu poți să pleci când ai obosit. Probabil va fi gălăgie și multă agitație pentru bebe. Iar copiii mici se suprastimulează relativ ușor. Așadar, anul acesta, cel puțin, orientează-te să mergeți voi la cineva.

sărbători in familie

2. Pregătește-te emoțional înainte de întâlniri

Toată lumea are sfaturi pentru viitorii și proaspeții părinți. Așa că fii pregătită să răspunzi la întrebări, să ți se ceară explicații sau să primești sfaturi.

Oricum ar fi, nu scapi. Iar alegerile pe care le-ați făcut voi sau pe care vă gândiți să le faceți, cel mai probabil, vor fi diferite de ale celorlalți. De multe ori, apar discuții în contradictoriu sau te  simți ”atacată”. Nu lăsa să te afecteze. Nu te implica în contra-argumentări. Că nu rezolvi nimic. Dacă simți că poți să îți expui opțiunile, fă-o, dar fără să te cerți sau superi.

Aceasta este perspectiva ta în acel moment. E posibil să ți-o schimbi o dată cu trecerea timpului. Acceptă că și ceilalți au propriile lor perspective. Și e ok să fie diferite de ale tale.

Dacă primești sfaturi, zâmbește, mulțumește și ia doar dacă e ceva cu care rezonezi. Altfel, să îți intre pe o ureche și să îți iasă pe alta, dar fără să te enervezi.

De ce să nu te enervezi? Pentru că bebelușii preiau foarte mult din stările emoționale ale părinților și nu cred că vrei un copil supărat și agitat chiar atunci. 🙂

3. Folosește sistemele de purtare

Atunci când știi că vor fi mulți oameni și nu vrei ca fiecare să ia bebelușul tău în brațe sau îl pupe peste tot, poți să folosești sistemele de purtare. Se va simți și copilul mai în siguranță și va fi mai liniștit și vei evita și lucruri pe care nu ți le dorești. Asta, dacă nu îți dorești ca toți să îl ia în brațe. 🙂 Că poate vrei să te mai relaxezi și tu 🙂

Pe mine m-au salvat cu brio de fiecare dată sistemele de purtare, la orice evenimente am fost.

sărbători in wrap

Cu Alex la un botez 🙂

4. Folosește hrănirea bebelușului ca prilej de relaxare

Dacă nu ești confortabil cu a alăptatul în public sau, pur și simplu, îți dorești câteva momente de liniște, poți profita de alăptare pentru a te retrage într-o altă cameră. Alex al meu s-a născut cu 2 săptămâni înainte de Crăciun. Deci de sărbători avea 2 săptămâni. Încă nu eram în cea mai bună formă și nu am avut foarte mulți vizitatori, dar îmi aduc aminte că la început mă jenam să alăptez în fața lor, chiar dacă erau apropiați. Și nici ei nu se simțeau prea în largul lor, mai ales dacă erau bărbați.

Apoi am început încet-încet să mă simt tot mai ok cu alăptatul în public și ei mai confortabil cu ideea de a avea o femeie care alăptează lângă ei. Fără expuneri prostești. De fapt, în cele mai multe cazuri, nici nu se vede nimic din sânul mamei.

Dar vezi cum ești tu cu partea asta. Și fă cum e mai bine pentru tine.

5. Ia-ți mai puține angajamente

Dacă aveți o familie numeroasă sau mulți prieteni, e posibil să aveți mai multe locuri în care să mergeți sau multe persoane care să vină în vizită. Lasă-ți spațiu și timp. Încă nu știi exact nici cum va reacționa copilul, nici tu. Așa că e mai bine să promiți mai puțin și să te adaptezi din mers, în funcție de cum vă simțiți cu toții.

6. Adaptează tradițiile

Dacă înainte aveați tradiții foarte complicate, care te solicitau mult, adaptează-te, cel puțin, pentru acest an. Vei vedea apoi ce ajustări se vor mai impune. Dar fii blândă cu tine! Nu te epuiza de dragul tradițiilor, pentru că e mai important să fii bine pentru copil.

7. Planifică-ți și puțin timp pentru tine

Chiar și dacă este doar să mergi să-ți faci unghiile sau să te aranjezi puțin. Sau să faci o baie. Sau orice altceva îți face ție plăcere și te încarcă. Vorbește cu partenerul, cu bunicii, cu prietenii, cu cine știi tu și rezolvă câteva minute doar pentru tine. Da, sărbătorile sunt despre familie, însă și menținea sănătății mentale a mamei e esențială pentru o familie fericită 🙂

baie de sărbători

Cum au fost primele sărbători cu bebelușul pentru tine? Cum ai făcut să treceți mai ușor și poate chiar să vă bucurați de aceste momente?

#provocarea100Seth #ziua63

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu