13 criterii importante când alegi medicul ce-ți urmărește sarcina

SarcinaNaștere

Începutul

Primul lucru pe care îl faci, când te gândești că ai putea fi însărcinată, este să-ți faci un test de sarcină și apoi să mergi la medic să îți confirme și apoi urmărească sarcina.

Cel mai probabil, ai deja un ginecolog la care ai fost până acum. Dacă este unul în care ai încredere și cu care ai o relație bună, atunci situație e clară. Numai că e nevoie ca acel ginecolog să fie și obstetrician, întrucât doar cu această specializare te poate asista și la naștere. Deci ai nevoie de un ginecolog-obstetrician.

Cel mai la îndemână pentru toată lumea este să ceară recomandări de la prietene, poate chiar pe grupurile de mămici de pe Facebook. Însă, înainte de a cere recomandări, cred că e important să stabilești ce îți dorești tu de la un medic. Pentru că se poate ca un medic să fie minunat pentru colegele de serviciu (cum a fost cazul meu), însă ele vroiau cezariană, iar eu naștere naturală.

Aspecte importante

Am trecut mai jos câteva aspecte importante de luat în calcul atunci când alegi medicul (o să scriu la masculin, dar mă refer în aceeași măsură la medici de sex feminin) care să îți urmărească sarcina și nașterea:

  • e important să poți să ai încredere că ceea ce îți spune e adevărat și complet; inclusiv faptul că la naștere nu îți va spune că e copilul în stres fetal doar pentru că iese din tură;
  • să aibă o atitudine pozitivă și când pleci de la el să fii liniștită, împăcată și cu o stare pozitivă, nu stresată, îngrijorată și cu întrebări; să nu arunce cu diagnostice doar din presupuneri;
  • să vorbească frumos și să simți că îi pasă de tine, nu ești doar încă o pacientă; nu știu cum ești tu, dar pentru mine asta contează mult și, mai ales, la naștere e foarte important;
  • să îți răspundă la întrebări sau să te direcționeze astfel încât să afli răspunsurile;
  • să fie un bun profesionist;
  • să susțină real nașterea naturală (nu doar cu vorba); și asta poți să îți dai seama după numărul de nașteri naturale versus numărul de cezariene la care asistă și după recomandările pe care ți le face pe parcurs;
  • să vă potriviți emoțional; dacă simți că deși are toate calitățile din lume, nu poți rezona cu persoana respectivă, mai bine caută pe altcineva cu care să rezonezi;
  • să folosească intervențiile medicale doar atunci când e neapărat nevoie, nu de rutină;
  • să colaboreze cu maternitatea la care îți dorești tu să naști; sau, dacă ești dispusă să te duci tu oriunde ar lucra medicul este și aceasta o variantă; eu, de exemplu, m-am dus până la Brașov (de la Mediaș – 150 km) pentru că acolo era clinica unde acceptau să mă lase să nasc fără intervenții;
  • dacă e important pentru tine să fie bărbat sau femeie; eu am realizat abia după naștere că, deși înainte de sarcină am fost mai mult la ginecologi bărbați, pentru mine a contat faptul că la naștere era totuși femeie; dar nu m-am gândit conștient la asta înainte; doar după naștere; de aceea, nu cred că e neapărat un criteriu, ci poate fi o preferință, dacă așa simți; competența nu ține, cu siguranță, de sexul medicului, însă să te simți tu confortabil, poate ține;
  • disponibilitatea medicului; unii medici sunt foarte ocupați și ajungi greu la ei; alții nu vin la nașteri decât dacă sunt chiar de gardă atunci; alții vin oricând și poți să îi suni pe telefonul personal cu orice nelămurire; depinde foarte mult de limitele pe care le stabilește medicul și ce nevoi ai tu;
  • locația cabinetului sau maternității; la începutul sarcinii nu contează foarte mult, însă pe final nu va mai fi atât de ușor să te deplasezi; dacă cumva e în alt oraș, gândește-te cum poți să ajungi în travaliu sau ultimele luni de sarcină;
  • costurile – dacă alegi să mergi la privat sau la stat; unii medici lucrează atât la privat, cât și la stat, alții doar la stat, iar alții doar la privat; în funcție de cât e bugetul tău poți să alegi și medicul.

Povestea mea – prima sarcină

La prima sarcină nu aveam neapărat un medic ginecolog la care să merg mereu. Am cerut referințe de la câteva colege de la serviciu. Am primit mai multe recomandări ale unui medic din Târgu Mureș care colabora cu maternitatea privată, pentru că îmi doream, în principiu, să nasc la privat întrucât am mai multă încredere în condițiile igienico-sanitare și amabilitatea și disponibilitatea personalului (chiar dacă asta a presupus să economisim câteva luni).

Am fost la el lună de lună de la început și până în săptămâna 34. Mergeam împreună cu soțul meu. Ne plăcea că nu așteptam înainte de consultație, medicul ne ținea câte 40 de minute, era meticulos. Dar nu prea ne explica ce era pe acolo și uneori mai zicea ceva și nu eram niciodată sigură dacă e de bine sau de rău. Mereu trebuia să cer clarificări și parcă mă simțeam aiurea că îl tot întreb. Era cam rece și distant pentru gustul meu. Dar m-am gândit că așa sunt ei.

La controlul din săptămâna 34, după ce fusesem la cursul prenatal și eram foarte încântați de nașterea naturală și cât de minunat e corpul femeii conceput pentru asta, soțul meu l-a întrebat pe medic: ”Având în vedere că sarcina a fost fără probleme, analizele sunt perfecte, totul a decurs bine, ce credeți, va putea soția mea să nască natural?”

Iar răspunsul medicului ne-a uluit: ”Există femei care știu de la început că vor cezariană și femei care se conving pe parcurs.” Atât. Ne-am uitat unul la altul și am știut că aceea era ultima consultație cu el.

În săptămâna 36 ne-am dus la dna dr Mușetescu, la Brașov și atunci mi-am dat seama ce diferență mare era între cei doi medici. De cum am intrat în cabinet m-a întâmpinat cu un zâmbet mare și mi-a zis ”Vai ce burtică frumoasă! Hai să vedem ce face bebelușul!”

Medicul anterior nu se adresase niciodată cu ”bebelușul” doar cu ”făt”, ”cap fetal”, ”mâna fetală” etc. Mi-a făcut un ecograf scurt, ca să nu bruieze prea mult bebele; am discutat planul de naștere și mi-a spus să o sun după 40 de săptămâni, dacă nu nasc până atunci sau oricând mi se rupe apa sau am contracții. La 40 de săptămâni am sunat-o și m-a îndemnat să merg la un consult la Mediaș, doar să văd dacă totul e în regulă. Nu avea sens, din punctul ei de vedere, să vin 150 km doar să mă vadă dânsa și să îmi confirme că totul e ok. Restul poveștii o poți citi în ”Povestea nașterii lui Alexandru”.

Povestea mea – a doua sarcină

La a doua naștere, la Brașov nu se mai practicau ”nașteri cu blândețe” (așa se numise programul când l-am născut pe Alexandru). Așa că m-am orientat spre Sibiu, spre dna dr. Adriana Radu; despre care știam de la mai multe mămici că susține nașterea naturală; fără intervenții de rutină (doar dacă sunt necesare) și este la spital privat. Cu Ema am efectuat doar 3 ecografii  toată sarcina, câte unul pe trimestru. Am discutat planul de naștere cu dna dr și restul poveștii îl poți citi în  ”Povestea nașterii Emei”.

Așa că:

  • fă-ți o lista cu ce e important pentru tine;
  • cere referințe care să se potrivească acestor aspecte;
  • și du-te la o discuție/consultație cu fiecare dintre cei care corespund priorităților tale;
  • vezi cu care rezonezi mai bine și te potrivești;
  • nu este nici o problemă dacă schimbi medicul până îl găsești pe cel cu care să te potrivești. Pentru că la naștere contează mult și acest aspect. În alte țări unde se naște mai mult cu moașa nu e atât de important, dar la noi este.

Scrie-mi ce alte aspecte sunt sau au fost importante pentru tine în alegerea medicului și dacă ești sau ai fost mulțumită de medicul tău!

Citește în continuare

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu