Cordonul ombilical – De ce e important când e clampat

Naștere#provocarea100Seth

Cordonul ombilical

Cordonul ombilical este un fel de tub care leagă bebelușul de placentă. Face parte din sistemele de suport ale bebelușului pe perioada intrauterină, împreună cu placenta și sacul amniotic.

Lungimea lui medie este de 50-60 cm, dar există și cordoane care pot ajunge la 100 cm.

Se formează în săptămâna a cincea a dezvoltării fetale și are rolul foarte important de a aduce nutrienți și oxigen din sângele mamei la bebeluș; respectiv de a elimina reziduurile și dioxidul de carbon din sângele bebelușului în sângele mamei prin placentă. Ceea ce este foarte interesant este faptul că sângele mamei și cel al bebelușului nu se amestecă niciodată. Schimburile se fac la nivelul placentei prin niște vilozități.

Cordonul ombilical este format din:

  • o venă – prin care trec substanțele nutritive și oxigenul din placentă în bebeluș;
  • două artere – prin care se elimină de la bebeluș în placentă reziduurile și dioxidul de carbon
  • înconjurate de un gel care le protejează, numit Wharton, după cel care l-a descoperit; care protejează vasele de sânge din cordon și nu îi permite să se stranguleze atât de ușor;
  • o membrană groasă peste gelul Wharton.
Compozitia cordonului ombilical

Compoziția cordonului ombilical

 

Pe perioada sarcinii bebelușul nu își folosește plămânii sau orice altă parte a sistemului respirator pentru respirație, ci aceasta are loc prin cordonul ombilical. De asemenea, în burtică bebelușul nu își folosește nici stomacul sau intestinele, schimburile realizându-se tot prin cordon. De aceea, după naștere unii bebeluși au nevoie de o perioadă de acomodare la noul sistem de alimentare și pot să apară durerile și crampele abdominale.

Între placentă și bebeluș circulă în permanență o cantitate de sânge.

Ce este clamparea cordonului ombilical?

După naștere cordonul este secționat. Se folosesc două pense una mai aproape de bebeluș și una mai sus puțin pentru a opri aportul de sânge. Apoi, după ce nu mai există sânge pe porțiunea strangulată de pense, se taie cordonul ombilical între cele 2 pense. Clamparea reprezintă tăierea cordonului ombilical.

Prin anii 1950-1960 a început să se taie cordonul ombilical imediat după naștere, considerându-se că astfel se evitau hemoragiile.

Însă studiile din ultimii 20 de ani au arătat în repetate rânduri că e important și util pentru bebeluș ca acesta să fie lăsat până când nu mai pulsează. Unele studii spun de menținerea cordonului ombilical minim 5 minute, în timp ce altele merg până la 20 de minute.

Din păcate, deși mai multe asociații ale ginecologilor din lume și Organizația Mondială a Sănătății recomandă întârzierea clampării cordonului ombilical, în țara noastră (dar nu numai) procedura standard este tăierea cordonului ombilical imediat după nașterea bebelușului.

Există maternități (în general, private) care permit întârzierea clampării cordonului ombilical, însă, nu sunt foarte multe în țara noastră.

Momentul clampării contează

Așa cum spuneam mai sus, între copil și placentă circulă mereu o cantitate de sânge. Această cantitate este undeva la 30% din cantitatea totală de sânge a bebelușului. Așadar, dacă se taie cordonul ombilical imediat după naștere, bebelușul este privat de cantitatea de sânge ce se află în cordon și placentă. În schimb, dacă se așteaptă măcar câteva minute, această cantitate de sânge se întoarce la bebeluș.

La modul ideal cordonul ar trebui lăsat până când nu mai pulsează, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de minute.

Cordonul ombilical imediat după naștere și după 15 minute – sursa foto: Nurturing Hearts Birth Service

Un alt mare beneficiu al lăsării cordonului ombilical măcar câteva minute este faptul că prin acesta el însă primește oxigen, prin urmare, primele guri de aer vor fi mai ușor de suportat. La naștere plămânii sunt turtiți pentru că nu au aer în ei. Prima inspirație a bebelușului începe să umfle plămânii cu aer. Iar în acest timp bebelușul încă mai primește oxigen prin cordon, ușurându-i trecerea la acest sistem de respirație.

Mai jos este o demonstrație făcută de Penny Simkin despre întârzierea clampării și cantitatea de sânge:

Cordonul ombilical – Beneficiile clampării întârziate

Conform studiilor beneficiile asociate clampării întârziate sunt:

  • volum cu 50% mai mare de celule roșii, sânge, protecția contra anemiei;
  • cantități crescute de celule sangvine albe și anticorpi, care ajută bebelușul să lupte contra infecțiilor;
  • număr crescut de trombocite, cu rol important în coagularea sângelui;
  • o mai bună circulație sangvină în primele ore după naștere;
  • menținerea mai facilă a unei temperaturi normale;
  • bebelușul își primește propriile celule stem, benefice pentru starea de bine și sănătate în moduri pe care încă nu le înțelegem complet.

Cordonul ombilical – Riscuri asociate clampării timpurii

  • hipotensiune (presiune sangvină scăzută);
  • hipovolemie (volum sangvin scăzut);
  • anemie (nivel sangvin scăzut al hemoglobinei/fierului);
  • hipoglicemie (nivel sangvin scăzut al zahărului);
  • sindrom de detresă respiratorie;
  • hipotermie (temperatură scăzută a corpului);
  • incidență crescută de murmur cardiac în primele 14 zile de viață;
  • risc crescut de enterită la bebelușii prematuri;
  • leziuni cerebrale, inclusiv posibilă paralizie cerebrală și autism, dacă bebelușul este asfixiat.

Ce putem face pentru a schimba protocoalele din România?

Să cerem, să cerem, să cerem întârzierea clampării. Și atunci, dacă suntem suficient de multe care cerem vor fi nevoiți să reconsidere protocoalele și să accepte că ceea ce au învățat este într-un continuu progres în funcție de noutățile care apar din studiile efectuate. Prin urmare, și procedurile se cer actualizate în funcție de aceste rezultate.

La Alex acesta a fost singurul regret că nu i-a fost lăsat cordonul ombilical până când nu mai pulsa. Deși aceasta a fost înțelegerea, la naștere, dna dr. a constatat că avea dublă circulară de cordon și că e necesar să îl taie înainte de a ieși cu totul.

La Ema, în schimb l-au lăsat câteva minute. Nu cred că mai mult de 2-3 minute, dar tot a fost mai bine decât să îl taie imediat.

Partea interesantă este că acesta e suficient de lung încât mama să-și poată ține bebelușul la piept cu cordonul încă atașat de placenta care nu a ieșit încă. Natura a luat în considerare și acest aspect. Doar noi ne grăbim.

#provocarea100Seth #ziua37

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu