Cezariana – 10 modalități dovedite prin care să o eviți

#provocarea100SethFemeieNaștere

Cezariana versus nașterea naturală

Nașterea este la fel de sigură ca și viața însăși.

Asta înseamnă că nimic, indiferent pe ce ne bazăm, ori că ar fi tehnologia, ori că ar fi instinctul, nu poate garanta că nașterea va fi perfectă atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Nașterea are multe fațete.

Este misterioasă.

Este un miracol.

Nașterea este manifestarea unui instinct, este nașterea intuiției însăși, iar copiii noștri sunt creaturi instinctive, perfecte exact așa cum sunt.

Nașterea este un eveniment de o imensă intensitate emoțională și fizică și va încerca corpul fizic precum o face participarea la un maraton. 

Deși ne informăm, ne pregătim fizic și emoțional, uneori lucrurile pot să funcționeze altfel decât ne-am planificat sau imaginat. De aceea, e important să fim deschise la orice variantă de naștere am putea avea până la urmă.

Nașterea naturală este firească, însă, în unele cazuri, cezariana poate salva vieți. O naștere frumoasă, fără intervenții este o provocare în lumea medicalizată de azi. Multe femei aleg cezariana din frică sau insuficiente informații. Medicilor le este mai ușor și mai convenabil să efectueze cezariene și astfel ajungem la o rată foarte mare a acestor intervenții majore. O rată nejustificată.

Oamenii de știință au studiat modalitățile prin care se poate scădea această rată a cezarienelor și prin care se poate evita operația. Îți propun mai jos 10 modalități dovedite de studii:

1. Lasă travaliul să înceapă de la sine

Când e data nașterii copilului? Copilul hotărăște acest aspect. Întrucât ultimele care se dezvoltă complet sunt plămânii și creierul, bebelușul din burtică va da semnalul când e pregătit și poate începe travaliul. Bebelușul va elibera o prostaglandină care va declanșa travaliul mamei.

De aceea este foarte important să lăsăm travaliul să înceapă de la sine. O sarcină se consideră la termen până la 42 de săptămâni împlinite. Din păcate, mulți medici încep să pună presiuni pe mamă în jurul a 40 de săptămâni, chiar dacă nu este nici o problemă medicală ce ar impune inducerea.

Experții medicali avertizează că inducerea (declanșarea artificială a travaliului) crește riscul de cezariană, dacă nu este acordat suficient timp progresului travaliului. ACOG (Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor) recomandă până la 24 de ore sau mai mult pentru travaliu timpuriu latent (care stagnează) și cel puțin 12-18 ore de administrare de oxitocină după ruperea membranelor.

Inducția travaliului duce de multe ori și la alte intervenții precum monitorizarea continuă a batăilor inimii bebelușului.

2. Aplează la o doula sau o persoană de sprijin

Un raport , bazat pe mai multe studii, realizate pe mai mult de 15000 de femei și publicat în 2017 arată că mamele care beneficiază de suport continuu în timpul travaliului au avut rezultate mai bune în ceea ce privește nașterea:

  • au avut mai multe nașteri spontane vaginale;
  • au folosit mai puțină medicație și epidurala;
  • nu au avut sentimente negative legate de naștere
  • s-au folosit mai puțin instrumente precum vacuum sau forcebs;
  • au avut o rată mai mică a cezarienelor;
  • au avut travalii cu aproximativ 40 de minute mai scurte;
  • bebelușii au avut scoruri mai mari Apgar
  • după naștere, au fost mai puține cele care au avut depresie post-partum;
  • au rate mai mari de alăptare în primele 6 săptămâni după naștere;
  • au mai multă încredere în ele și mai puțină anxietate;

Nu există nici o dovată de consecințe negative în a avea parte de suport continuu în travaliu. Dimpotrivă, statistic vorbind, atât mama, cât și copilul au rezultate mai bune.

3. Stai acasă în prima parte a travaliului

Travaliul poat dura mai mult decât te-ai putea aștepta. În medie, la prima sarcină, travaliul durează 16 ore, însă el poate dura și peste 24 de ore. De aceea, e indicat să petreci prima parte a travaliului acasă, unde:

  • poți să te miști în voie;
  • te simți cel mai confortabil și în siguranță;
  • poți să faci o plimbare în parcul din apropiere sau să stai în curte;
  • să te relaxezi în cada de baie;
  • să mănânci mâncare ușoară, conform apetitului tău.

Experții recomandă internarea după începerea travaliului activ, după 6 cm.  Voi scrie în curând un articol despre cum îți dai seama de dilatație fără să controlul ginecologic. Până atunci, poți urmări Minutul de informație în care descriu fazele travaliului:

sau episodul despre Momentul optim la care să ne deplasăm spre maternitate:

4. Cere monitorizare intermitentă a bebelușului în locul monitorizării continue

Majoritatea maternităților au posibilitatea de a monitoriza bătăile inimii copilului în burtică. Există aparate care permit monitorizarea continuă sau intermitentă. În general, cele care monitorizează tot timpul bătăile inimii copilului presupun imobilizarea la pat, însă există și aparate care permit mișcarea. Sunt practic niște electrozi care se fixează pe burtica mamei cu centuri. Unii transmit fără cablu datele, ceea ce permite o oarecare mobilitate. Însă, din propria experiență, nu sunt foarte bine fixați și fie se mișcă, fie nu înregistrează corect datele.

Studiile au arătat că monitorizarea continuă a bătăilor fetale nu a avut rezultatele scontate și anume, ca bebelușii să fie în siguranță și să se știe exact când e nevoie să se intervină, dar, în schimb, a crescut mai mult rata cezarienelor. Pentru că au fost interpretate eronat variațiile în bătăile inimii copilului și s-a considerat stres fetal, când, de fapt, nu era cazul.

De aceea, se recomandă (la nivel internațional) ca monitorizarea să se realizeze periodic, la anumite intervale, pentru câteva minute, adică intermitent. De exemplu, se poate realiza o monitorizare de 20 de minute dintr-o oră, iar restul de 40 de minute mama să fie liberă să își schimbe poziția după cum simte sau să folosească măsurile de ameliorare a durerii pe care le consideră eficiente.

5. Cere să ți se permită să bei lichide pentru hidratare

Deși pare ireal, în anumite maternități nu ți se permite să mănânci sau bei în timpul travaliului. Această restricționare are la bază ideea că, în cazul în care ai avea nevoie de anestezie, se recomandă să nu fi consumat nimic cel puțin câteva ore.

Însă această recomandare se referea la anestezia totală folosită în anii 1950, la care putea exista riscul de a aspira în plămâni conținutul stomacului. Doar că anesteziile au evoluat foarte mult de atunci, iar anestezia generală este extrem de rar utilizată la naștere. Deși riscul real ca mama să aspire conținutul stomacului în plămâni în timpul anesteziei este extrem de redus, în multe maternități, restricționarea consumului de alimente și băutură este protocol.

O mamă care nu mănâncă și nu bea nimic în travaliu, nu va avea putere să continue, mai ales dacă travaliul este mai lung. O mamă deshidratată nu este de dorit. Și atunci, dacă nu i se permite mamei să mănânce și bea, se vor folosi fluide intravenoase, introduse printr-o branulă și o perfuzie intravenoasă, care să asigure mamei nutrienți și hidratare.

Numai că prin administrarea de fluide, în general, mama este ținută la pat. Există și perfuzii mobile, însă acestea sunt utilizate mai rar și mama nu este încurajată neapărat să se miște.

Așadar se vede foarte clar legătura dintre aceste intervenții și astfel poți înțelege de ce apare fenomenul de cascadă sau bulgăre de zăpadă, cum îmi place mie să-i spun. Practic pornești de la o mică intervenție și poți ajunge, relativ ușor, la cezariană.

Deși studiile din ultimii ani arată rezultate mai bune prin permiterea mamei să mănânce și să bea lichide în timpul travaliului, încă este o procedură destul de răspândită.

6. Schimbă poziția ori de câte ori simți nevoia

În maternitate, din diverse motive, uneori mamei îi poate fi îngrădit dreptul de a se mișca liberă în timpul travaliului. Unele sunt obligate să stea în pat. Ceea ce este contrar legilor firești. Durerea resimțită în timpul unei contracții este un semnal prin care să avertizeze corpul mamei că este necesară modificarea poziției corpului. În timpul travaliului, copilul efectuează o serie de rotiri și coborâri pentru a ajunge în etapa de expulzie. Mama poate ajuta copilul prin schimbarea pozițiilor corpului său, prin mișcare.

O mamă care e țintuită în pat nu va ajuta deloc copilul, iar contracțiile vor fi mai dureroase. În plus, poate apărea blocarea travaliului, inclusiv pentru că se poate bloca copilul pe undeva prin pelvis. În schimb, prin mișcare și diferite poziții, mama poate ajuta copilul să coboare mai repede și mai ușor, iar durerile să fie mult mai suportabile.

Schimbarea pozițiilor este posibilă chiar și atunci când se efectuează o epidurală. Mama poate primi ajutor pentru a-și modifica poziția din timp în timp.

Conform studiilor medicale plimbarea și pozițiile în picioare în travaliu reduc:

  • durata travaliului;
  • riscul de cezariană;
  • nevoie de epidurală.

7. Testează modalități naturale de ținere sub control a durerii. Evită / amână epidurala

Deși este un subiect controversat dacă epiduralele cresc riscul de cezariană sau nu, cu siguranță intervențiile necesare când ai parte de o epidurală:

  • monitorizarea continuă a bebelușului;
  • fluide intravenoase;
  • uneori, medicație de augmentare a travaliului; (pentru grăbirea travaliului);
  • cateter urinar;
  • ocazional, vacuum sau forcebs

duc la schimbarea modului în care se desfășoară nașterea și travaliul.

Dintre modalitățile naturale de ținere sub control am amintit deja relaxarea și voi continua seria de videouri săptămânile următoare:

8. Cere mai mult timp

Atâta timp cât tu și bebelușul sunteți bine, este în regulă ca travaliul să dureze timp mai îndelungat. Momentele de platou, când travaliul încetinește sau chiar se oprește pentru o scurtă perioadă, sunt considerate normale. Conform ACOG, poate fi firesc ca travaliul să progreseze mai încet înainte de a se ajunge la dilatație 6 cm. Uneori poate lua mai mult de 6 ore pentru ca cervixul să se dilate de la 4 la 5 cm și mai mult de 3 ore de la 5 cm la 6 cm. Aceste cifre sunt pur orientative, întrucât fiecare dintre noi suntem diferite. După atingerea celor 6 cm, de obicei, travaliul devine mai activ și lucrurile încep să se miște mai repede.

Conform acelorași recomandări, medicația pentru accelerarea travaliului nu ar trebui propuse înainte de travaliul activ, care începe la 6 cm dilatație.

9. Începe să împingi doar când simți nevoia

E important să împingi doar atunci când simți nevoia să o faci. Și dacă îți faci griji că nu vei recunoaște momentul, crede-mă pe cuvânt că nu ai cum să nu simți. Nevoia de a împinge e atât de mare și firească, încât nu vei mai avea nici un dubiu că atunci e momentul. Dacă împingi când nu simți există riscul să te obosești prea tare, iar împinsul să nu fie oricum eficient, ceea ce crește riscul de cezariană.

10. Ai încredere în procesul nașterii și în tine

Conform Organizației Mondiale a Sănătății majoritatea (între 85% și 90% dintre femei) pot și ar trebui să nască natural. Corpul te ajută în multe modalități. Vezi inclusiv hormonal cum te ajută și ce poți face tu pentru a optimiza cocktailul hormonal. Fă tot ceea ce ține de tine și ai încredere în corpul tău, copil și procesul nașterii.

Aceste 10 modalități de evitare a cezarienei sunt inspirate dintr-o publicație a  The Family Way.

Câte dintre aceste modalități ai folosit la naștere? Te-au ajutat?

#provocarea100Seth #ziua40

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu