Cărțile – categoria 2 din Bucuria Ordinii

Diverse#provocarea100Seth

Când am făcut prima dată provocarea, anul trecut, cărțile au fost pentru mine ”călcâiul lui Ahile”. Cel mai greu mi-a fost să renunț la cărți.

Anul acesta mă așteptam să am aceleași provocări. Însă, surpriză lucrurile s-au desfășurat mult mai ușor decât prima dată și am reușit să renunț la destul de multe dintre ele. Tot mai am destule 🙂 dar nu mă mai atașez de ele.

Sugestiile lui Marie Kondo

”Dacă și tu crezi că unicul lucru de care nu te poți lipsi sunt cărțile și din acest motiv ai evitat să faci ordine în ele, află că e o mare pierdere. A face ordine în cărți este cea mai bună metodă de a-ți îmbunătăți reacția la bucurie, dar și capacitatea de a lua atitudine.”

Așa începe capitolul despre cărți. 🙂 În caz că se recunoaște cineva.

Marie spune că, de obicei, ne este greu să ne despărțim de cărți pentru că ne gândim că le vom reciti. Însă, adevărul este că ajungem extrem de rar să recitim vreo carte din bibliotecă. Poate sunt unele cărți de specialitate sau de dezvoltare persoanală peste care să ne uităm din nou. Dar beletristică, nu prea.

În ce privește cărțile citite pe jumătate sau nici măcar deschise, îndemnul ei este clar: scapă de ele. Am avut o perioadă în care mi-am cumpărat foarte multe cărți pe care nu am apucat să le citesc. Și le-am tot ținut în speranța că îmi voi face timp de ele. Realizez că sunt unele pe care nu le voi citi niciodată. Așa că am decis să le dau drumul spre cineva care chiar să le aprecieze.

Cărțile iubite, care fac parte din galeria personală sau de care ai nevoie sunt de păstrat cu încredere. De fapt, Marie spune chiar că atunci când rămâi doar cu cărțile pe care le iubești se schimbă calitatea informației care vine spre tine. Asta mi se pare fascinant. Și cred că este adevărat. Faci loc unor informații noi.

Cărțile – pașii pentru eliberarea lor 🙂

Pașii sunt aceeași ca și la haine:

  • scoți toate cărțile din rafturi și le aduni pe podea;
  • iei fiecare carte în mână;
  • le păstrezi doar pe acelea care îți aduc bucurie;
  • dacă sunt prea multe și ți-e greu să faci selecția dintr-odată sortează-le pe categorii și apoi fă testul bucuriei pentru fiecare categorie în parte.
  • orice ar fi, nu începe să citești din ele;
  • evită chiar să le deschizi, selectează-le doar atingându-le;

Pentru colecții (manga, benzi desenate sau altele) nu e nevoie neapărat să le iei fiecare în parte, verifică dacă îți aduc bucurie sau nu.

Reviste, broșuri, cărți de artă:

  • păstrează-le doar pe cele care îți aduc bucurie;
  • dacă ești abonat la o revistă/ziar și găsești exemplare peste tot în casă, stabilește-ți un număr maxim de exemplare pe care să le păstrezi;
  • dacă te atrag doar câteva fotografii din ele, le poți decupa și depozita într-o mapă de plastic.

Depozitarea

Marie Kondo îndeamnă să se păstreze cărțile într-o bibliotecă sau pe rafturi care nu se află la vedere. Asta încă nu am reușit să aplic, pentru că mi-e drag să mă uit la ele. Nu aș vrea să le am ascunse în dulap. Cel puțin, așa simt acum. Cine știe până la finalul procesului cum va fi. 🙂

Cert e că sunt destul de multe și după ce am dat din ele și uneori, într-adevăr simt că mă ”apasă”, că sunt prea multe și îmi dau senzația de ”prea mult”.

Alte reguli de depozitare:

  • se păstrează cărțile din aceeași categorie la un loc, chiar dacă, de exemplu, cărțile de bucate vor fi în bucătărie;
  • se așează pe verticală, nu una peste alta;

Dacă observi la sfârșit, așa cum am observat și eu, că totuși au rămas multe, nu e nici o problemă, încât poți oricând să revizuiești lista lor și să dai ceea ce nu îți aduce bucurie. Gândul ăsta mă liniștește.

Cum a fost pentru mine

Am scos aproape toate cărțile de pe rafturi. Recunosc că nu le-am scos pe cele de parenting, întrucât am creat o bibliotecă pe grupul local Mămici, pitici și burtici de Mediaș și am pus la dispoziția mămicilor din grup cărțile din colecția mea de parenting. Așadar, pe acestea le-am păstrat pe toate. Deși au fost câteva reacții entuziaste când am creat biblioteca, încă nu a venit nimeni să împrumute vreuna.

Am dat toate cărțile de beletristică. Și pe cele pe care le-am citit, pentru că sigur nu le voi reciti. Nu am recitit niciodată o carte de beletristică. Și pe cele pe care le am de câțiva ani, dar nu le-am citit. Pentru că sigur nu le voi mai citi. Și, dacă chiar vreau să citesc vreuna, o împrumut.

Cărțile - beletristica

Am dat și o parte din cărțile de dezvoltare personală, pe care le-am citit, dar care am simțit că și-au încheiat misiunea. Dar și pe cele pe care le-am început, însă nu am reușit să le termin.

Cărțile - dezvoltare personală

Am realizat că îmi creau o mare presiune cărțile începute și cele necitite.

Cărțile  - altele

Am păstrat cărțile de specialitate, cărțile de dezvoltare personală care îmi aduc bucurie și câteva pe care îmi doresc mult să le citesc.

Am păstrat și cărțile de business, pe cele legate de alimentația sănătoasă și sănătate, în general, dicționarele 🙂 și cărțile pe care și le-a cumpărat soțul meu.

De fapt, în timp ce scriu aceste rânduri realizez că voi mai scoate o tură de cărți și din cele rămase.

Am învățat ceva foarte important de când am început ”maratonul bucuriei” 🙂 : să nu mai cumpăr compulsiv, doar de dragul de a cumpăra. Mă gândesc de mai multe ori. Chiar vreau să citesc această carte? Am varianta de a o împrumuta, fie de la bibliotecă, fie de la altcineva? Cert e că nu am mai cumpărat cărți doar pentru a avea multe.

Cărțile pe care le-am scos din bibliotecă le-am postat pe Facebook și le-am dat primului care a scris 🙂 cu mențiunea că orice donație pentru proiectul Împreună pentru nou-născuții din Mediaș, în contul cărților, e bine venită.

Ar mai fi cărțile copiilor, muuule și împrăștiate peste tot, dar acolo vreau să fac câteva rafturi în camera lor pentru depozitare, pentru că cele pe care le aveam sunt neîncăpătoare.

Cum să devii persoana care să se potrivească cu cărțile pe care le-ai păstrat

Ultima parte din capitolul cu cărți mi se pare foarte faină. După ce ai făcut ordine în cărți, dă-te un pas în spate și vezi ce cuvinte ies în evidență din titluri. Și vezi în ce măsură se potrivesc cu ceea ce simți tu.  Energia din titlurile și conținutul cărților e foarte puternică.

Ce fel de cărți vrei pe rafturi, în așa fel încât să reflecte cine vrei să fii cu adevărat?

Alege cărțile pe care vrei să le păstrezi după acest criteriu! 🙂

PS: Urmează categoria hârtii.

#provocarea100Seth #ziua59

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu