Bucuria ordinii – ideea

#provocarea100SethDiverse

Ideea

Am citit săptămânile trecute un articol despre metoda lui Marie Kondo ”Bucuria ordinii”. Eu am citit și aplicat (parțial, e adevărat) conceptele din prima ei carte ”Magia ordinii”. Însă, pentru că nu am dus-o până la final, nu am obținut chiar rezultatul așteptat. De fapt, am obținut exact cât am parcurs din proces. 🙂

Dar citind din nou de metodă, mi-am comandat noua carte, Bucuria ordinii, și am decis împreună cu prietena mea, Monica, de la Mama Praf, să aplicăm strategia din carte, fiecare pentru ea, dar cumva susținându-ne reciproc. Am observat că la mine funcționează să am un ”partener de dat raportul” 🙂

Am citit în prima săptămână prima parte a cărții, cu principiile și explicațiile generale. Pentru mine e important să înțeleg care e ideea.

Iată cele 6 reguli de bază ale ordinii, din cartea lui Marie Kondo:

  1. Dedică-te făcutului ordinii – dacă ai luat decizia, ține-te de treabă! 🙂
  2. Imaginează-ți modul de viață ideal – poți să faci o schiță, să decupezi poze sau să scrii într-un caiet cum vrei să arate casa și viața ta.
  3. Termină de aruncat mai întâi – abia după ce ai stabilit ce păstrezi și ce arunci vei putea face planul pentru depozitarea lucrurilor.
  4. Ordonează pe categorii, nu pe locuri – să faci ordine în toate lucrurile din aceeași categorie într-o singură secvență –  asta mi se pare genial la metoda asta.
  5. Urmărește ordinea corectă:
    • haine
    • cărți
    • hârtii
    • komono (alte obiecte)
    • obiecte cu valoare sentimentală
  6. Întreabă-te ce îți aduce bucurie – e important să atingi fiecare obiect în parte și să stabilești dacă îți aduce sau nu bucurie; și, la fel de important, când arunci ce nu îți aduce bucurie să mulțumești obiectului respectiv!

Alte aspecte interesante care mi-au atras atenția în prima parte a cărții:

Diferența dintre ordine și curățenie

Ce? Nu e același lucru? Așa credeam și eu. Dar se pare că nu.

De e importantă diferența? Pentru că un maraton de ordine se face o singură dată. În timp ce curățenia se face în mod regulat.

Maratonul de ordine este tocmai procesul de care vorbește în carte: stabilești ce lucruri păstrezi și ce arunci, iar apoi decizi exact unde și cum vor fi depozite lucrurile păstrate. Treci o singură dată temeinic prin acest proces, apoi doar pui la loc fiecare obiect după ce l-ai folosit.

Cum ne dăm seama ce ne aduce bucurie?

Luând fiecare obiect, pe rând, în mână. Dacă e nevoie poți încerca hainele la care ai dubii și vezi cum te simți. Și poți începe cu hainele care îți plac. Ca să îți dai seama care e sentimentul pe care îl cauți.

Lucrurile de care avem nevoie, dar nu ne aduc neapărat bucurie, le păstrăm și le tratăm ca și cum ne-ar aduce bucurie, întrucât ele ne sunt de folos. De exemplu: aspiratorul, șurubelnița etc.

Învățăm să apreciem și să fim recunoscători pentru lucrurile pe care le avem, fără însă a ne atașa de ele. E o mare diferență!

Ce faci când îți vine să renunți

  • privește imaginea de ansamblu; fă-ți o ideea asupra spațiilor de depozitare; fă schițe, dacă de ajută;
  • fă poze cum arăta înainte de a începe, dar și din timpul procesului; când o să vezi pozele te vei motiva să continui;
  • oricât de mare e dezordinea nu te opri, nu te lăsa, pentru că oricât de multe lucruri ai avea, numărul lor este unul finit (chiar dacă ție ți se pare infinit în acel moment);

”O casă plină cu bucurie este ca un muzeu de artă personalizat!” Mi-a plăcut mult fraza asta. Și ideea de a avea o casă în care să te simți încojurat de bucurie și culoare.

Despre depozitare

Important de reținut că în timp ce faci ordine, depozitarea e temporară, abia după ce ai terminat tot procesul de sortare, depozitarea capătă sens la final.

Depozitează în funcție de material. Marie a indentificat 3 tipuri:

  • pânză
  • hârtie
  • electrice

Aranjează sertarele ca o cutie bento.

sursa imagini: pinterest.com

Cele 4 principii ale depozitării:

  1. împăturește – orice lucru care e moale și poate fi pliat (nu doar haine)
  2. ridică în picioare
  3. depozitează într-un singur loc
    • depozitează toate obiectele din aceeași categorie în același loc; pare foarte logic, însă când m-am uitat în casă mi-am dat seama că nu prea respectam regula asta; lucrurile erau așezate după funcționalitate, ceea ce însemna că puteam să am aceleași tipuri de obiecte în 3-4 locuri diferite;
    • dacă locuiești cu familia sortează astfel:
      • după proprietar
      • în funcție de categorie
      • după material
  4. împarte spațiul de depozitare în compartimente pătrate (nu rotunde)

Sunt foarte multe indicații prețioase în carte. Oricum vă recomand cu drag să o citiți integral. Îți schimbă complet perspectiva asupra vieții, în general, nu doar asupra casei și obiectelor tale și ale familiei.

Și un aspect important: faci acest proces pentru lucrurile tale, eventual ale copiilor, dacă nu sunt suficient de mari să hotărască ei. Nu arunca lucrurile partenerului sau părinților pentru că nu îi ajuți deloc. Dimpotrivă. Eu am făcut prima dată procesul anul trecut, pentru mine, iar după câteva luni soțul meu a vrut să facă și el pentru lucrurile lui, fără să îi impun sau sugerez eu nimic. Pur și simplu a văzut beneficiile și a vrut și el.

Te tentează bucuria ordinii? Pe mine m-a convins când a spus Marie că nici unul dintre cei care au dus procesul până la capăt, întocmai cum indică ea, nu s-au mai întors la dulapuri haotice și dezordine. Asta sună tare bine pentru mine!

#provocarea100Seth #ziua4

Citește în continuare

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu