Aș interzice botezurile tip nuntă

Post-partum#provocarea100Seth

Botezurile așa cum le înțelege majoritatea românilor mi se pare imposibil de gestionat pentru o proaspătă mămică.

Și mă refer aici la botezurile acelea tip ”nuntă” cu 100 de invitați.

Care e, de fapt, semnificația și rolul botezului? Creștinarea pruncului. Ceea ce se întâmplă în cadrul ceremoniei de la Biserică. La care participă o mână de oameni foarte apropiați.

Ce sunt acum botezurile?

Pentru mulți dintre români, botezul egal o mega-petrecere, cu invitații, închiriat sală, meniu de câteva feluri, muzică, aranjamente, fotografi, video, lumini, mărturii, decor specific, tort, ursitoare etc. La care copilul aflat în centrul atenției fie doarme (în cel mai bun caz), fie plânge.

Oricum, pregătirea unei astfel de petreceri este, de cele mai multe ori, responsabilitatea mamei. Uneori se mai implică și tăticii sau bunicii, dar mama este oricum foarte implicată. Și stresată. Adică cine a organizat o nuntă, știe despre ce vorbesc. De la găsirea sălii, alegerea meniului, hainelor, aranjamentelor, foto-video, muzică, mărturii, decor mama este implicată. Și, de cele mai multe ori, nu este deloc ușor.

Într-o perioadă, primele săptămâni după naștere, când mama ar trebui să fie liniștită, relaxată, să se preocupe de alăptat și de crearea relației cu copilul, ea este foarte agitată.

Și am văzut multe cazuri în care mama era atât de stresată, încât îi scădea producția de lapte. Sau, ca să nu ducă bebele după ea peste tot, îl lăsa acasă cu lapte praf.

Și ce să vezi? Când mama e agitată și copilul e agitat. Cum e și normal să se întâmple, întrucât bebelușii preiau foarte mult din stările emoționale ale mamei.

Și atunci care e ideea?

De ce se chinuie mamele?

Botezurile și presiunea socială

Din ce mi-au povestit, multe dintre ele nici măcar nu își doresc toată agitația asta. Dar … e presiunea socială. Dacă vecinul sau ruda nu știu care a făcut ditamai petrecerea, trebuie să faci și tu.

Plus că unii nu știu de unde să scoată banii pentru atâta tam-tam. Se împrumută și nu cer nimănui 🙂

Noi am făcut doar ceremonia religioasă și o masă în familie, cu nașii, bunicii și frații noștri. Și a fost tare frumos și relaxant!

Nu mi-am dorit un botez tip nuntă pentru că nu mă simțeam în stare să organizez așa ceva. Și știam că având mulți prieteni, s-ar fi ajuns la un număr destul de mare de persoane. Dar așa a fost minunat. Am fost cu toții liniștiți și împăcați.

Da, unii poate nu au înțeles alegerea noastră. Poate ne-au judecat. Dar asta nu mai e problema noastră. Dacă s-a supărat cineva, sunt sigură că le-a trecut. Dacă nu le-a trecut e alegerea lor.

Oricum cred că prietenii noștri s-au învățat deja că eu sunt ”mai altfel” 🙂

Nu vreau să se înțeleagă că sunt împotriva petrecerilor. Fiecare poate să facă absolut ce vrea, atâta vreme cât nu lezează drepturile și libertatea altor oameni.

Eu îmi doresc doar să nu mai fie așa un stres pentru femeile ce abia au născut și au nevoie de liniște.

Alegerea

Mi-ar plăcea să fie o alegere reală. Nu la presiunea familiei sau a prietenilor, a societății. Multe dintre mămicile cu care am vorbit ar fi ales o variantă mai liniștită și restrânsă a botezului. Și totuși nu au făcut-o.

Sunt absolut sigură că în unele cazuri, mămicile și-au dorit petrecere mare și s-au simțit foarte bine. E minunat. Atâta vreme cât e o alegere reală și asumată, totul e super.

Eu de asta le și zic viitoarelor mămici cu care intru în contact părerea mea. Nu toate rezonează, dar poate măcar una se va gândi la acest aspect și va face exact așa cum simte.

Sunt curioasă cum a fost pentru voi cu botezul? Cu presiunea? Cu alegerile?

#provocarea100Seth #ziua29

Citește în continuare

2 comentarii. Leave new

 • Claudia Cozma
  martie 30, 2019 8:09 pm

  Buna Ina, Si noi am ales un botez simplu cu membrii cei mai apropiati, tocmai pentru a nu ma stresa cu organizarea unei petreceri. Am mers la biserica, cateva poze acolo, apoi o masa la restaurant, din nou pentru ca nu aveam timp si nu imi doream sa ma stresez cu gatitul pentru 20 de persoane. Sunt de acord cu tine si consider ca botezul ar fi bine sa fie cat mai simplu si intim, si relaxant pentru mamica si bebelus.

  Răspunde
  • Multumesc pentru răspuns, Claudia! Mă bucur că ați avut parte de momente frumoase și intime așa cum v-ați dorit! 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu