Alimente și ceaiuri de evitat în sarcină

Sarcina#provocarea100Seth

Alimente de evitat în sarcină

Întrucât tot ce mâncăm sau bem ajunge, în scurt timp, la bebelușul din burtică prin placentă și cordonul ombilical, e preferat să evităm anumite alimente precum:

  • unii pești (rechinul, peștele-sabie, macroul rege) și fructe de mare – mai ales crude – pot fi contaminate cu Listeria sau conțin mult mercur;
  • carne crudă – poate fi contaminată cu trichinella, salmonella, toxoplasmoză sau chiar E. coli;
  • ouă crude și orice conține ouă crude – pot fi contaminate cu Sallmonela;
  • alimente nepasteurizate (nu manca brânzeturi moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco, decât dacă este clar menționat pe pachet că produsul este făcut din lapte pasteurizat);
  • mezeluri
  • preparate cu conservanți (E-uri) și îndulcitori artificiali;
  • fructe și legume nespălate;
  • ananas și papaya – în cantități foarte mari pot produce contracții uterine;
  • semințe de susan – produce induce travaliul;
  • cafeina – unele studii susțin că ar fi sigură o cantitate mică, însă altele spun că aceasta e dăunătoare în sarcină; dacă poți să renunți la ea, mai bine;
  • alcool – de evitat total;

Ceaiuri de evitat în sarcină

Există și o serie de ceaiuri și plante despre care se știe că e mai bine să fie evitate în timpul sarcinii:

  • Anasonul: stimulează contracțiile;
  • Busuiocul: stimulează contracțiile uterine și declanșează ciclul menstrual;
  • Ceaiul negru: conține cofeină și are efect diuretic. Conform studiilor, o cantitate de 200 mg de cofeină este capabilă să reducă fluxul de sânge placentar cu până la 25%, iar fătul este incapabil să metabolizeze cofeina care a ajuns la el. Așadar, dacă o ceșcuță mică de cafea pe zi este acceptată de către medicii obstetricieni, consumul de ceai negru este intens descurajat.
  • Ceaiul verde: conține cafeină, are efect diuretic și poate conduce la deshidratare; în plus, se crede că reduce absorția de acid folic;
  • Cimbrul: este stimulant uterin și declanșează ciclul menstrual; E în regulă să îl folosești ca și condiment în mâncare, dar nu să bei în fiecare zi ceai din această plantă. Aceleași indicații sunt valabile și pentru restul condimentelor.
  • Coada șoricelului: are acțiune emenagogă (care provoacă menstruația) și poate declanșa avortul spontan;
  • Ienupărul: conține ulei esențial și are  substanțe amare cu acțiune emenagogă;
  • Lemnul dulce: stimulează contracțiile uterine, este emenagog (declanșează ciclul menstrual);
  • Levănțică: declanșează menstruația. Acesta este contraindicat și în perioada de alăptare, deoarece scade secreția de lapte;
  • Pelinul: stimulează contracțiile uterine și declanșează ciclul menstrual;
  • Rostopască: declanșează ciclul menstrual și stimulează contracțiile uterine, provocând naștere înainte de termen;
  • Rozmarinul: este contraindicat în sarcină; deoarece provoacă gastroenterite manifestate prin inflamația mucoasei stomacului și a intestinului subțire.
  • Salvia: conține substanțe amare și este stimulant uterin datorită substanțelor estrogene pe care le conține. Este contraindicat și în perioada de alăptare, deoarece micșorează cantitatea de lapte;
  • Scorțișoară: stimulent uterin (poate fi folosit în doze mici ca și condiment);
  • Tătăneasa: conține substanțe toxice care pot ajunge cu ușurință la bebeluș.
  • Vascul: stimulează contracțiile uterine și declanșează ciclul menstrual în timpul sarcinii. Nu este indicat nici în perioada de alăptare, deoarece scade cantitatea de lapte;
  • Frunzele de zmeură sunt puțin mai speciale, întrucât ceaiul din acestea este contraindicat în prima parte a sarcinii, dar  recomandat în ultimul trimestru pentru a ușura travaliul și a grăbi nașterea.

Specialiștii nu s-au chiar pus de acord asupra tuturor acestor plante sau asupra cantității considerate sigure a fi consumată în timpul sarcinii. De aceea, e mai indicat să consumi cu moderație, o cană pe zi. Mai bine bea apă pentru hidratare, minim 8 pahare de 250 de ml zilnic.

Ceaiuri pe care le poți consuma în sarcină

Ceaiurile de fructe sunt, în general, acceptate. Atenție însă că ele pot fi combinate cu ceai negru sau verde. Cel mai indicat este să citești etichetele și să folosești, pe cât posibil, infuzii din plante și nu plicuri de ceai. Oricum se recomandă aceeași precauție, cam o cană de ceai pe zi.

Ceaiuri din plante considerate sigure:

  • mere;
  • pere;
  • gutui;
  • capsuni;
  • citrice;
  • mentă – aici e necesară precauție dacă știi că ei probleme cu constipația;
  • tei;
  • mușețel;
  • gălbenele;
  • măceșe;
  • coacăze;
  • lămâie;
  • urzică;
  • soc;
  • hibiscus;
  • cătină;
  • ghimbir;
  • fenicul;
  • anason;
  • rooibos.

Sincer, pentru că nu eram foarte sigură și nu vroiam să stau tot cu lista în față, în perioada sarcinii am cam evitat ceaiurile. Am consumat ocazional ceai de fructe sau de tei când vroiam să mă liniștesc.

Tu ai evitat anumite alimente și ceaiuri în sarcină?

#provocarea100Seth #ziua30

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu