Alăptarea ușoară – 8 pași de la dr. Jack Newman

Alăptare#provocarea100SethPost-partum

Alăptarea

Este și ea un act fiziologic, natural și normal specific speciei noastre (ca și nașterea). Însă este foarte important de știut că experiența de alăptare a unei mame poate fi profund afectată de ceea ce se întâmplă în primele ore și zile de după nașterea copilului. De aceea, consider că este foarte important să te informezi temeinic în ce privește alăptarea și cum poți să-și ușurezi acest proces.

În ce a privit informarea mea despre alăptare înainte de naștere trebuie să recunosc că, deși m-am străduit să citesc cât mai mult, nu reușeam să mă concentrez pe subiectul acesta. Nu înțelegeam exact cum se atașează copilul (pentru că nu văzusem de foarte aproape niciodată un copil atașat la sân). Nu mi se părea așa o mare filosofie și nu îmi era prea clar de ce sunt atâtea cărți și informații despre un subiect relativ banal. Adică mi se părea banal în sensul că ar fi trebuit să vină natural.

Image by sam moody from Pixabay

Numai că după ce am născut mi-am dat seama că nu e deloc banal. Am avut ragade (răni cauzate de atașare incorectă), sâni angorjați (plini cu lapte și dureroși – tot din cauza suptului ineficient, dat de atașare incorectă), copilul se trezea din jumătate în jumătate de oră sugea 10 minute și gata (probabil tot de la atașare – dar asta mi-am dat seama mult mai târziu când am început să studiez mai serios domeniul).

Apoi a avut câteva zile în care dădea afară după masă în jet. Am fost tare derutată și chiar speriată la un moment dat. Însă eram foarte hotărâtă să alăptez exclusiv. Nici nu mi-am pus problema că nu o să pot.

Știam o singură consultantă în alăptare, dar era în Brașov. Am discutat cu ea la telefon și m-a mai liniștit. În plus, m-a ajutat foarte mult să citesc pe un grup de Facebook (Alăptează) că și alte mămici trec prin situații asemănătoare și ce soluții primeau ele.

8 pași pentru o alăptare cât mai ușoară

Jack Newman, considerat cel mai mare specialist în lactație, propune 8 pași pentru o alăptare cât mai ușoară. Îi voi aminti în continuare:

  1. Dacă este posibil alege o naștere naturală, cu cât mai puține intervenții. Dacă nu este posibil, nu-ți face griji. Alăptarea poate avea loc și la nașterea prin operație cezariană. E nevoie doar să primești copilul cât mai repede după naștere la sân, să insiști și să îl pui la sân ori de câte ori dorește.
  2. Ține copilul piele-pe-piele imediat după naștere și lasă-l să se atașeze singur la sân. În România, în urmă cu câțiva ani părea un vis frumos contactul piele-pe-piele imediat după naștere, numit și ora magică. Însă, încet-încet,începe să fie aplicat și la noi în tot mai multe spitale. E esențial să cerem mereu și mereu să ne lase copilul măcar câteva minute. Beneficiile sunt uriașe atât din punct de vedere fizic, cât și psih-emoțional și afectiv pentru mamă și copil. Dacă nu este posibil ca acest contact să fie cu mama, măcar să fie cu tatăl.
  3. Alege opțiunea de a sta în aceeași cameră cu bebelușul tău încă de la început (rooming-in). Începe să fie o opțiune în tot mai multe maternități din țară.
  4. Nu permite ca bebele tău să primească mameloane artificiale sau tetine. Suptul din biberon și suptul la sân sunt procese complet diferite, implică cu totul alți mușchi, iar bebelușul poate fi confuz dacă primește și biberon. Așa că, e mai bine dacă se poate să fie ferit din start. Pentru asta e important să fie atașarea la sân cât mai corectă, cât mai repede. Eu, de exemplu, nici măcar nu aveam în casă biberoane și lapte praf, ca să nu ma tenteze în niciun fel.
  5. Oferă-i sânul la cerere. Adică nu limita nici frecvența, nici durata suptului. În urmă cu 30 de ani se considera că e mai bine pentru bebeluș să sugă o dată la 3 ore, câte 15 minute la un sân. Acum știm mai bine cât e de important să alăptezi la cerere, adică atunci când dorește și cât dorește copilul. Pentru că au perioade diferite de creștere și pentru că sânul îi ține loc și de apă (în primele 6 luni dacă alăptezi exclusiv la sân), dar este și mult mai mult de atât: e siguranță, e dragoste, e căldura maternă, e confortul din burtică. Alăptarea e mai mult decât doar hrănire. E o relație minunată între mamă și copil. Vei simți asta!
  6. Evită suplimentarea fie cu lapte praf, fie cu apă sau apă cu zahăr, dacă nu e nevoie. Iar Jack Newman spune că, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie. Cea mai bună metodă pentru ca bebelușul să primească mai mult lapte este o atașare corectă, eventual compresia sânului.
  7. Refuză mostrele de lapte praf gratuite. Deși Organizația Mondială a Sănătății are reguli stricte în ce privește promovarea laptelui praf, majoritatea părinților pleacă din spital cu copiii gata hrăniți sau li se spune din start că nu se satură și au nevoie de supliment. Jack Newman spune să nu acceptăm mostrele. Eu zic să nici nu ai în casă lapte praf. Te informezi dinainte, te asiguri că aveți cea mai bună atașare de la început (iar dacă nu iese de la sine, apelează la un consultant în alăptare), iar dacă sunt orice fel de probleme, apelează la specialiști, adică la consultanți în alăptare. Prietena, sora, mama, vecina nu studii de specialitate în domeniul alăptării și mai mult pot să te încurce (cu toată bunăvoința lor).
  8. Atașarea și poziția de alăptare sunt esențiale pentru succesul în alăptare. Asigură-te că ai parte de cea mai bună atașare. Un video care mi se pare foarte explicativ și util este acesta:

Cum a fost pentru tine alăptarea? Ai avut parte de sprijin? Ai avut parte de vreunul dintre cei 8 pași propuși de dr. Newman?

#provocarea100Seth #ziua45

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu