”Vorbim” din nou despre alăptare. În fiecare an, în perioada 1-7 august, lumea întreagă sărbătorește Săptămâna Internațională a Alăptării. Aceasta se marchează și în România de câțiva ani, în marile orașe (în special, dar nu numai). De exemplu, în Mediaș am început să o sărbătorim din 2015.
Am făcut o serie de 7 întrebări și răspunsuri, câte una pentru fiecare zi din această săptămână, pe care îmi doresc să le pun împreună și aici:
Întrebările sunt:
-
-
- La ce să fiu atentă la începutul alăptării?
- Cât de des alăptez?
- Cât ar trebui să dureze un supt?
- Cum îmi dau seama că am suficient lapte/copilul se satură?
- De ce mă doare?
- Ce am voie să mănânc când alăptez?
- Cât timp ar trebui să alăptez? și Cum procedez cu înțărcarea?
-
Întrebarea 1:
La ce să fiu atentă la începutul alăptării?
Răspuns:
? Atașarea să fie cât mai corectă. Vezi și filmulețul:
?Găsește o poziție comodă pentru tine, dar care să îți permită să ajuți capul copilului pentru atașare.
?Este ideal ca urechea, umerii și soldul să fie într-o linie dreaptă, paralelă cu corpul mamei și să se atingă pe o suprafață cât mai mare.
?După ce atingi buzele copilului cu mamelonul, așteaptă ca acesta să deschidă larg gura, apoi apropie copilul de sân (deși tendința noastră este de a apropia sânul de copil, nu te ajută să obții cea mai bună atașare) și introdu sânul cât mai mult în guriță astfel încât buza inferioară să fie răsfrântă, iar areola să fie în mare parte în gurița copilului.
?Dacă te doare, atașarea nu e corectă și e nevoie să fie corectată cât mai repede. (vom avea o întrebare despre ce e de făcut dacă doare )
Întrebarea 2:
Cât de des alăptez?
Răspuns:
? Alăptarea se face întotdeauna ”la cerere”, adică ori de câte ori dorește copilul. Cum ne dăm seama că vrea să sugă? Vezi imaginea atașată cu semnele de foame ale bebelușului.
? De obicei, în primele luni de viață bebelușii pot să sugă și de 10-12 ori pe zi, ceea ce uneori poate părea că sug non-stop.
? Ai încredere în bebelușul tău! El știe exact cât are nevoie. Dacă simți că nu mai ai atât de mult lapte, soluția este să-l pui mai des la sân. Alăptatul stimulează cel mai bine secreția de lapte.
? La începutul unui supt, laptele este mai apos și îi ține loc de sete, apoi el devine din ce în ce mai consistent.
? În primele luni e util să îl lăsăm 20 de minute la un sân, apoi să i-l oferim pe celălalt, dacă mai dorește. Dar în aceste 20 de minute e important ca bebelușul să sugă, nu doar să stea. Poți face compresia sânului sau să-l stimulezi dacă este cazul și dă semne că adoarme.
? Uită de ceas atunci când alăptezi. Nu face decât să te streseze.
? Amintește-ți că al tău copil nu suge doar de foame sau sete. Suptul în sine îi oferă, în același timp, și o senzație de confort, de siguranță, de afecțiune.
Întrebarea 3:
Cât ar trebui să dureze un supt?
Răspuns:
Depinde. La început, majoritatea bebelușilor consumă cam 80% din cantitatea de lapte necesară în primele 10 minute.
Dar lasă copilul la sân cât are nevoie pentru a-și satisface nevoia de supt.
În primele luni, alăptatul poate dura și o oră, iar apoi timpul se reduce treptat la 20-30 de minute sau chiar mai puțin, uneori.
Nu-l lăsa totuși dacă nu suge, să stea doar la sân prea mult sau chiar să doarmă cu sânul în gură, pentru că îți poate crea răni, mai ales că nici atașarea nu prea mai are cum să fie corectă. Stimulează-l sau fă compresie dacă dă semne că nu mai vrea și apoi scoate-i ușor, folosindu-te de degetul mic, sânul dintre gingii.
Întrebarea 4:
Cum îmi dau seama că am suficient lapte/copilul se satură?
Răspuns:
?Copilul este mulțumit și doarme liniștit.
sau
?Este vioi, are stare bună, tonus muscular ferm, ochii îi strălucesc și pielea este catifelată.
?Copilul ia în greutate constant sau măcar stagnează, dar nu scade în greutate (atenție la graficele de creștere – care sunt făcute, în general, pe copii alimentați cu lapte praf).
?Udă 5-6 scutece pe zi (în primele zile mai multe).
?Are 3-4 scaune pe zi (la început pot să aibă după fiecare supt, dar e la fel de posibil ca un copil alăptat exclusiv să aibă scaun doar la câteva zile – acesta singur nu este un indicator).
PS: Laptele se formează pe principiul ”cerere-ofertă”. Adică: se va produce atâta lapte cât a supt copilul în ziua anterioară. Orice cantitate de lapte praf, ceai sau apă nu este percepută de corp, ceea ce înseamnă că acesta va produce tot mai puțin lapte, în loc să producă mai mult (întrucât și necesitățile nutriționale și stomacul copilului cresc).
Alăptează la cerere (uită de program și/sau ceas)! Pune bebele la sân de câte ori are nevoie, chiar dacă ai impresia că e toată ziua la sân. Atenție totuși să sugă la sân, nu doar să stea!
Întrebarea 5:
De ce mă doare?
Răspuns:
Copilul nu este corect atașat la sân. La început, e normal să existe o oarecare senzație de disconfort la nivelul mameloanelor, însă aceasta e diferită de durere.
Dacă doare, e necesar să se îmbunătățească, cât mai repede, atașarea (modul în care copilul prinde sânul și suge).
Când atașarea nu e corectă, pot să apară ragade (răni la nivelul sânilor), care sunt destul de dureroase la fiecare supt.
Ce poți să faci?
?Îmbunătățește, cât mai repede, atașarea; apelează la un consultant în alăptare (dacă ai în zonă și, din fericire, sunt tot mai multe persoane pregătite special pentru a asigura sprijinul în zona aceasta a alăptării);
? continuă alăptarea, chiar dacă e relativ dureros aceste răni vor trece;
? spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de fiecare alăptare, dar pe sâni doar cu apă, întrucât săpunul poate deshidrata pielea;
?începe alăptarea cu sânul mai puțin dureros;
?după alăptare, lasă sânii cât mai mult timp liberi, la aer; poți folosi lapte matern pus pe sâni sau diverse creme și unguente;
?când îi scoți sânul din gură, întotdeauna folosește degetul tău mic pentru a îndepărta mamelonul dintre gingiile lui.
Întrebarea 6:
Ce am voie să mănânc când alăptez?
Răspuns:
În principiu, orice cu măsură
Alimentația echilibrată și sănătoasă a mamei este importantă atât pentru starea ei de bine și energie, cât și pentru bebeluș.
Dar, alimentele pe care le consumă mama în timpul alăptării nu au efectul pe care îl consideră majoritatea oamenilor asupra bebelușului.
Când alăptezi nu este momentul pentru diete sau regimuri drastice, dar nici pentru exagerări.
O femeie care alăptează are nevoie cam cu 500 de calorii mai mult decât dacă nu ar alăpta.
Poți mânca orice îți cade bine, în cantități moderate.
Alege alimentele cât mai sănătoase, variate, bogate în vitamine, minerale și substanțe nutritive, în cantități mici.
Testează și vezi care e reacția copilului. Unii bebeluși sunt mai sensibili decât alții. De aceea, mânâncă în cantități mici și observă eventualele reacții.
Laptele primește gustul alimentelor pe care le consumi, ceea ce poate ajuta copilul să accepte mai ușor o gamă vairată de gusturi o dată cu începerea diversificării (după 6 luni). Dar e posibil și ca anumite gusturi să nu fie foarte pe placul micuțului. Testează și reconfigurează traseul, dacă este nevoie
Întrebarea 7:
Cât timp ar trebui să alăptez? și Cum procedez cu înțărcarea?
Răspuns:
Alăptatul ar trebui să dureze atâta timp cât mama și copilul se simt confortabil. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptare exclusivă (fără ceai, apă sau alte alimente) până la 6 luni și alăptare până la 2 ani și peste, cât timp mama și copilul se simt ok cu asta.
De obicei, mama este cea care nu se mai simte la un moment dat ok, fie cu trezirile nocturne foarte dese, fie cu trasul de bluză oriunde și oricând, fie cu faptul că nu poate lipsi mai mult de câteva ore de lângă copil, fie pur și simplu nu îi mai face plăcere sau nu mai vrea.
Se recomandă oprirea treptată a alăptării și nu se încurajează deloc metodele ”plecat de acasă o săptămână”, ”lăsat copilul la bunici o săptămână” etc. Acestea pot crea traume copilului și pot duce la angorjări sau chiar mastită pentru mamă.
Scoate treptat din supturile de peste zi. Se recomandă să se înceapă cu cea mai puțin importantă pentru copil, care este, în general, după-amiaza și apoi se renunță treptat la toate supturile de peste zi.
Iar abia la urmă se renunță la suptul de noapte (deși poate acesta ne deranjează cel mai tare).
Mie mi se pare important să îi spui adevărul copilului și să fii într-o permanentă comunicare cu el.
Cert este că înțărcarea se va produce doar atunci când mama este atât de hotărâtă încât să nu dea înapoi la primele plânsete.
Există chiar și consilieri specializați pe înțărcare
#provocarea100Seth #ziua77