Nașterea unui copil, deși minunată, îți cam dă viața peste cap. Cuplul realizează brusc că au foarte multe nevoi și emoții noi, de cele mai multe ori, trecute cu vederea de către restul lumii.
Și atunci intră în scenă doula postpartum.
Așadar, ce face doula postpartum mai exact?
Doula postpartum este o persoană calificată, specializată în îngrijirea și susținerea familiei în noua formulă, după nașterea bebelușului / bebelușilor. Asta înseamnă că suntem în prima linie a nopților nedormite, scutecelor depășite de situație, întrebărilor necontenite despre nou-născuți, lacrimilor datorate alăptării și tot ce este între ele.
Unii ar spune că suntem un fel de zâne magice după naștere 🙂 Lăsând gluma la o parte, nu este nimic ușor în a aduce un nou-născut acasă, dar dacă părinții sunt susținuți în acele prime zile, se vor descurca foarte bine.
Iată o listă cu 50 de moduri în care o doula postpartum sprijină noua familie:
Doula postpartum:
- Doula postpartum îngrijește mama. Pentru că doula știe că atunci când mama este bine, hrănită fizic și emoțional, atunci se poate ocupa cel mai bine de copilul ei. Așadar, doula o ajută să se simtă cel mai bine posibil, pentru ca ea să poată să aibă grijă cel mai bine posibil de puiul ei.
- Doula postpartum sprijină partenerul. Cu cât tatăl se simte mai bine și este mai implicat, cu atât poate fi un real sprijin pentru mama și bebe. Majoritatea nu se gândesc deloc la tată. Noi îi vedem și îi încurajăm.
- Reduce anxietatea și frica. Când aduci bebelușul acasă sunt atât de multe emoții implicate, încât nici nu știi prea bine ce simți. Doula postpartum, prin prezența ei calmă și prin informațiile pe care le oferă, ajută la liniștirea părinților, care nu se mai simt singuri.
- Oferă informații bazate pe studii despre aspectele principale: îngrijirea nou-născutului, îngrijirea mamei, hrănire, somn etc. După ce rămâi însărcinată începi să primești foarte multe informații, multe dintre ele contradictorii. Dacă te apuci să cauți pe Internet, o iei razna la câte poți să citești. E important să ai o persoană pregătită, ce are informații din studii actuale, dar și experiență, pe care te poți baza.
- Poate fi un umăr pe care să te descarci. Doula postpartum îți poate oferi un spațiu de siguranță în care să te descarci, fără să fii judecată și să știi că ceea ce spui rămâne doar între voi. Suntem acolo să vă ascultăm și vă înțelegem, fără nici un fel de judecăți sau prejudecăți.
- Îți oferă trucuri și 2 mâini în plus când ai gemeni sau tripleți.
- Curăță! Da, dacă de asta ai nevoie, te poate ajuta și cu partea de curățenie (ceea ce nu înseamnă că ar trebui chemată în loc de ”femeie de serviciu”, dar dacă acesta este un aspect de care nu te poți ocupa, te poate ajuta cu vasele sau hainele 🙂 ).
- Poate cumpăra scutece sau ce mai ai nevoie în drumul spre casa ta.
- Poate să gătească și poate să țină bebelușul cât timp mănânci o masă caldă 🙂
- Te ajută chiar și atunci când bunica sau mătușa bebelușului sunt prin zonă 🙂 Lucrăm împreună ca o echipă.
- Îți oferă informații despre purtarea sănătoasă a bebelușului și te poate ajuta să folosești sistemele de purtare. Citește mai multe despre cum alegem sistemele de purtare aici.
- Aduce uleiuri esențiale și îți face masaj la picioare 🙂 Da, chiar vrem să îți masăm picioarele și să te facem cu ojă dacă asta îți face plăcere! O meriți! 🙂
- Ține bebelușul (bebelușii), cât mama și partenerul trag un pui de somn sau fac un duș/baie.
- Schimbă scutece, face sticluța (dacă este cazul) sau orice ai nevoie în acele momente. Unii părinți au pur și simplu nevoie să ia o pauză de la bebe și să facă altceva.
- Te poate ajuta să ai parte de binemeritatul și mult doritul SOMN! 🙂
- Te liniștește că ceea ce experimentezi e normal. Da, este greu! Da, e normal să transpiri, să ai stări emoționale ciudate, să fii bosumflată, să fii obosită. Nu, nu ești nebună! Și da, poți să faci asta și deja o faci!
- Te ajută să găsești un ritm flexibil pe măsură ce bebelușul crește și se schimbă. Anticiparea etapelor, a puseelor de creștere și altele te pot liniști.
- Rămâne neutră și nu judecă. Toată lumea pare să aibă o idee despre cum ar trebui să faci lucrurile. Noi nu! În timp ce prietenii și familia sunt bine intenționați, doulele cred în puterea ta înnăscută de a ști exact ce funcționează pentru tine și bebele tău. Îți susținem deciziile și avem încredere în instinctele tale!
- Oferă ghidaj în pompare sau hrănirea cu biberonul. Te poate sprijini să îți faci un plan pentru reîntoarcerea la serviciu, dacă este cazul.
- Îți oferă recomandări dacă ai nevoie de ajutor în afara ariei sale de competență (consilieri, medici etc).
- Urmărește dacă apar semnele melancoliei după naștere (baby-blues) și ale depresiei postpartum. Melancolia după naștere apare la aproximativ 80% dintre proaspetele mame, iar studiile arată că prezența unei doule postpartum scade riscul dezvoltării depresiei postpartum și ușurează adaptarea mamei la noua realitate.
- Îți oferă sugestii pentru bebelușii care nu dorm sau confundă noaptea cu ziua.
- Te poate ajuta să procesezi experiența nașterii. Deși, în România, acest concept este încă relativ nou, femeile dintotdeauna au simțit nevoia să povestească și vindece (dacă este cazul) experiența nașterii. Noi suntem aici să te ascultăm!
- Îți aduce apă, ceai sau un smoothie în timp ce ești ținută în pat cu alăptarea.
- Se asigură că mănânci de-a lungul zilei. Mama are nevoie de energie, iar noi suntem acolo să îți aducem gustări, altfel uiți să mănânci.
- Are grijă de bebe, cât mama și tata își iau timp pentru ei.
- E acolo să îți arate (dacă este cazul) cum să îi faci baie, tăierea unghiilor, înfășare … orice ai nevoie.
- Este o cutie cu unelte profesionale 🙂 Dacă nu știm chiar atunci răspunsul la ceva, cu siguranță îl găsim.
- Te ajută să faci liste cu ce ai nevoie și să delegi sprijinul familiei și prietenilor.
- Poate să te însoțească la programarea medicală.
- Îți poate face ea cumpărăturile.
- Are foarte bune abilități de organizare. Fie că te ajută să îți organizezi lucrurile pentru bebe sau să curețe o parte anume, doula postpartum e mereu dornică să te sprijine cu ce ai nevoie.
- Se asigură că îți satisfaci nevoile de bază – întrucât mamele cam uită aceste aspecte. Îți poate reumple paharul cu apă, aduce mâncare, se asigură că te odihnești. Grija de sine ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare mamă și nu din egoism, ci pur și simplu, pentru că dacă ea nu e bine, nu poate avea grijă nici de copil.
- Își ia timpul să se conecteze cu tine personal și să te cunoască pe tine și nevoile tale cât mai bine.
- Te ajută cu tehnicile de bază în alăptare – atașare, poziții, sugestii. Dacă e nevoie de mai mult sprijin pe această parte, îți poate recomanda un consultant în alăptare (poate fi și ea consultant, dar nu e obligatoriu).
- Stă alături de tine în timp ce alăptezi, dacă îți face plăcere. Unora dintre mămici le place să povestească în acest timp.
- Poate avea grijă de bebeluș ca să poți dormi o noapte întreagă! O da, sună minunat, nu-i așa? O noapte întreagă de somn poate face minuni!
- Îți poate face sugestii de produse naturale de îngrijire și recuperare după naștere.
- Poate duce copilul mai mare în parc sau îi poate citi o carte cât timp de odihnești sau alăptezi sau orice altceva ai nevoie.
- Poate sta cu bebelușul cât timp te conectezi cu copilul mai mare.
- Poate plimba bebelușul ca să ai timpul tău cu tine.
- Este o prezență calmă care te ajută să te liniștești doar pentru că e acolo. Știe când să facă o glumă sau când să tacă.
- Respectă valorile voastre culturale și familiale.
- Curăță pompa de sân.
- Îți dă informații despre stocarea laptelui, dacă este cazul.
- Vrea să înțelegi că nu ești gazda, ci o mamă ce are nevoie de multă grijă în timp ce trece prin această transformare.
- Îți dă idei despre cum să gestionezi momentele mai dificile cu copilul (colici, plâns etc).
- Te poate ajuta să faci grafice de somn, caca, mâncat pentru bebe, dacă acest stil funcționează pentru tine.
- Atunci când partenerul se întoarce la serviciu, te poți simți singură, iar doula postpartum e acolo să normalizeze această trecere.
- Te ajută să găsești un grup local de mămici care să te sprijine și cu care să te consulți. Cu toatele avem nevoie de această conectare!
- E acolo să îți dea încredere: ”DA! Te descurci minunat! Poți să faci asta! Bebelușul este foarte norocos să te aibă! Faci o treabă excelentă! Te poți descurca perfect și singură!”
Acestea sunt câteva din aspectele pe care le poate acoperi o doula postpartum. Într-o lume în care totul se întâmplă în foarte mare viteză și simți presiune de peste tot, doula postpartum te poate ajuta să reduci ritmul și să te liniștești.
Meriți ca cineva să aibă grijă de tine! Perioada de după naștere nu este potrivită să te simți singură și copleșită, pentru că există persoane care să te sprijine și să fie alături de tine!
Călătoria ta ca mamă contează! Ai parte de grija pe care o meriți și de care ai nevoie!
Dacă ești din Mediaș sau împrejurimi, scrie-mi și vin cu drag să ne întâlnim. Dacă ești mai departe, pe site-ul www.doula.ro este o listă cu doulele pregătite de Asociația Doula România (atât la naștere, cât și postpartum).
Sau dacă simți chemare către această zonă, Nora Niculescu organizează cursuri de pregătire profesională – poți afla mai multe detalii pe site-ul ei https://noraniculescu.ro/.
Articol adaptat de aici.
#provocarea100Seth #ziua78