În urmă cu mai bine de 45 de ani, medicul francez Frederick Leboyer, specialist în obstetrică și mare susținător al nașterilor blânde cu mama și copilul, amintea de 4 modalități prin care să reducem impactul negativ la naștere asupra copilului.
El a fost printre primii care au recunoscut că nou-născuții simt tot ce li se întâmplă. În cartea ”Naștere fără violență”, dr. Leboyer reușește să surprindă foarte frumos și emoționant modul în care percepe nou-născutul tot ce se întâmplă în jur. Te face să te gândești mai mult la mediul nașterii și la impactul pe care îl are asupra copilului.
4 modalități de a reduce impactul negativ la naștere asupra copilului
După ani de practică, acestea au fost concluziile dr. Leboyer:
- Copilul să fie așezat pe burta mamei imediat după expulzie pentru a continua să simtă căldura, mirosul și ritmul cardiac al acesteia în timp ce se odihnește după marele efort. De asemenea, astfel se evită și traumatismul de separare.
- Cordonul ombilical să fie tăiat mai târziu, numai după ce a încetat să mai pulseze. Astfel se permite demararea respirației pulmonare într-o manieră progresivă, mai puțin traumatică.
- Procedurile post-partum și baia să fie lăsate pentru mai târziu. Prioritar este ca mama și copilul să se (re)cunoască înainte de toate. Se recreează legătura cu ”sursa” imediat după naștere.
- Actele medicale necesare ce țin de securitatea mamei și copilului să se efectueze, pe cât posibil, cu delicatețe. Să se evite zgomotul excesiv, mișcările bruște și lumina prea intensă.
Astfel ar arăta o ”naștere blândă”, așa cum a numit-o dr. Leboyer.
El a înțeles importanța respectării copilului care vine pe lume ca o persoană în adevăratul sens al cuvântului. E important să respectăm percepțiile, emoțiile, frica, sensibilitatea bebelușului. Leboyer a înțeles importanța respectului absolut pentru aceste momente magice.
Eu am citit cartea ”Naștere fără violență” în timp ce eram însărcinată cu Alex și m-a ajutat enorm să vizualizez exact cum vreau să fie nașterea pentru el. M-a ajutat să știu ce voiam pentru el și ce să cer. Spun mereu că am ales să merg la o clinică privată ca să ”fiu lăsată în pace”. Și așa a și fost. Aveam siguranța totuși că dacă ar fi fost ceva și lucrurile nu ieșeau cum visam, aveam echipa medicală acolo.
Studiile confirmă
Mi se pare uimitor că dr. Leboyer a scris despre aceste 4 modalități prin care să evităm traumele asupra copiilor la naștere în urmă cu 45 de ani. De atunci, s-au făcut numeroase studii care au arătat că avea perfectă dreptate:
- importanța contactului piele-pe-piele imediat după naștere și a ”orei-magice”
2. clamparea întârziată a cordonului ombilical:
3. efectuarea procedurilor de după naștere cu o mică întârziere, nu în primele momente. Lăsarea vernixului pe piele și amânarea primei băi:
4. importanța unei mediu în care să fie liniște, pe cât posibil întuneric, iar mișcările line.
Și totuși, în România anului 2019 (și, nu numai în România, SUA este exact în aceeași situație) aceste cerințe sunt luate în considerare doar în foarte puține maternități.
Mă bucur însă că tot mai multe cupluri sunt informate asupra acestor aspecte și încep să ceară modificarea procedurilor și protocoalelor medicale. Educația prenatală joacă un rol foarte important. Prezența unei persoane de sprijin este din nou esențială și ajută la rezulaltate mult mai bune atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Cerințele părinților vor fi cele care vor face diferența. Dacă tot mai mulți părinți cer aceste lucruri normale și dovedite de numeroase studii din ultimii ani, maternitățile vor începe să se adapteze.
Cred că asta este singura noastră speranță.
Iar în momentul în care vom avea mai multe nașteri frumoase și cu blândețe, atât pentru mamă, cât și pentru copil, lumea va fi foarte diferită.
Copiii traumatizați încă de la naștere, vor purta toată viața aceste stigmate. Și vor considera lumea un loc periculos, fără a putea spune cu precizie de ce.
Vor lucra mult cu ei, cei care se vor trezi la nivelul conștiinței. Însă rănile acestea ar putea fi evitate prin 4 lucruri simple și de bun simț.
Tu ai avut parte de aceste 4 practici imediat după nașterea bebelușului? Eu mă consider una dintre norocoasele care au avut parte la ambele nașteri. Și îmi doresc sincer ca tot mai multe mămici să fie în partea ”norocoasă”, nu în cealaltă. Haideți să vindecăm nașterile și vom vindeca lumea!
#provocarea100Seth #ziua62