10 modalități de a crea legătura tată – nou-născut

Creșterea copiilor#provocarea100SethDiverse

În timpul sarcinii, toată lumea se concentrează pe graviduță. Partenerul este, de obicei, scos din ecuație. După naștere, majoritatea oamenilor se concentrează pe nou-născut și, eventual, pe proaspăta mamă. Însă, și acum sau poate cu atât mai mult acum, tatăl este, de multe ori, dat la o parte.

Legătura tată – nou-născut este una foarte importantă pentru toată lumea. De aceea, e util să știm cum se poate ea crea și consolida încă din primele zile de după naștere.

În mod tradițional, în România, implicarea taților în creșterea copiilor nu este foarte mare. Însă noile generații de tătici sunt tot mai implicate și asta ne bucură.

În special, în primele săptămâni de după naștere, tatăl se poate simți lăsat pe din afară, întrucât mama este foarte concentrată pe copil, pe alăptat, pe recuperarea fizică și psihică după naștere 🙂

De aceea, vă propunem 10 modalități prin care puteți crea și menține legătura tată – nou-născut încă de la început:

1. Interacțiune cât mai devreme după naștere

Dacă este posibil, e recomandată interacțiunea tatălui cu nou-născut în primele ore de după naștere. S-a dovedit că jocul tatălui cu bebelușul, contactul vizual din primele ore de după naștere duc la implicarea mult mai mare în primele 3 luni de viață, decât tații care nu au parte de această interacțiune precoce 🙂

legătura tată-nou-născut

Image by Jeff Allen from Pixabay

2. Interacțiunea piele-pe-piele

Acest tip de interacțiune (”skin-to-skin” în engleză) este cunoscut și recomandat pentru nenumăratele sale beneficii, precum:

  • reglarea temperaturii nou-născutului;
  • reducerea stresului;
  • stabilizarea glicemiei din sânge;
  • eliberarea de oxitocină (hormonul dragostei);
  • confort;
  • siguranță; etc.

Am povestit și aici despre beneficiile ”Orei magice”, care cuprinde și partea de contact piele-pe-piele:

Dacă mama nu poate beneficia de contactul piele-pe-piele imediat după naștere, ar fi ideal ca tatăl să fie cel care ține copilul direct pe pielea sa. În România, deodamdată acest lucru este permis în câteva maternități private, dar sperăm spre extinderea practicii.

Și dacă mama beneficiază de ora magică, este minunat dacă tatăl poate să aibă și el parte de contact direct piele pe piele cu bebelușul cât mai repede posibil. Poate mediul din maternitate nu este întotdeauna cel mai favorabil pentru acest lucru, însă acasă e mult mai confortabil și ușor de realizat.

Tot ce are nevoie să facă tatăl este să se așeze pe un scaun/fotoliu/canapea confortabil, fără tricou/cămașă, să pună bebelușul (îmbrăcat doar în scutec) direct pe pieptul său și să învelească cu o pătură călduroasă (dacă e mai rece) sau răcoroasă (dacă e cald în casă). Astfel, și tatăl și bebelușul vor avea parte de eliberarea de oxitocină. Pentru că, nu-i așa: nu există nimic mai minunat decât mirosul și atingerea unui nou-născut! Cu atât mai mult al tău!

3. Cântece adresate bebelușului

Penny Simkin, renumit specialist Lamaze și doula, vorbește des despre beneficiile de a-i cânta bebelușului cât acesta se găsește încă în burtică. Dintre acestea putem aminti:

  • bebelușii recunosc vocea părinților imediat după naștere;
  • o melodie sau poveste repetate în timpul sarcinii vor fi imediat recunoscute de bebeluș după naștere;
  • bebelușii se calmează sau devin mai alerți (în funcție de tipul de muzică)
  • bebelușii prematuri se liniștesc la muzică de relaxare;
  • nou-născuții și copiii se liniștesc când aud muzica familiară;
  • legătura dintre copil și părinți este mult mai puternică;
  • bebelușii preferă vocea propriilor părinți în detrimentul oricui altcuiva încă din burtică.

Iată ce puteți face pentru a vă crea și întări legătura cu bebelușul vostru încă din burtică, dar și după naștere:

  1. Alegeți o melodie ce vă place și care vă e ușor să o cântați (poate fi un cântec de copii/de leagăn, dar nu neapărat, orice melodie vă place vouă).
  2. Cântați-o în fiecare zi, atât împreună, cât și separat.
  3.  Imediat după naștere, cântați-i melodia pentru a-l liniști.
  4. Continuați să o cântați în fiecare zi, în special, când e agitat
  5. O puteți cânta când îi faceți baie, la schimbatul scutecului sau la culcare.
  6. Sau când e supărat și nu îl puteți lua în brațe (de exemplu, în mașină) sau la doctor.

4. Fă o baie cu bebelușul

Bebelușilor le place foarte mult să facă baie în brațele confortabile și sigure ale părinților săi. Deși nu au nevoie de băi foarte frecvente, o baie la temperatura corpului, cu bebelușul cuibărit pe pieptul său poate fi o modalitate foarte relaxantă de interacțiune a tatălui cu bebelușul.

Bebelușul se simte în siguranță și confortabil, iar părintele se bucură de o baie relaxantă, în timp ce se concentrează pe bucuria de a petrece timp cu nou-născutul.

Ca regulă de siguranță, e important să fie mereu un alt adult în preajmă, care să poată lua bebelușul la intrarea și ieșirea din baie, pentru că pot fi foarte alunecoși când sunt uzi 🙂

legătura tată - nou-născut

Image by Jan Steiner from Pixabay

5. Concediul de îngrijire a copilului

În România, concediul de îngrijire a copilului poate fi prelungit până la 1 an și 11 luni ale copilului. Concediul poate fi luat de mamă sau de tată. Chiar cunosc cazuri în care și-au luat și tăticii o parte din concediu. Iar alții au profitat de luna de la sfârșitul perioadei, dedicată taților.

6. Cititul de cărți

Acesta poate deveni un ritual zilnic. Deși, la început, bebelușul nu pare să înțeleagă mare lucru, ei sunt fascinați de vocea umană și este cea mai potrivită pentru a învăța cuvinte, limbajul, inflexiunile limbajului, dragul de cărți și citit. Cititul încă din burtică are multiple beneficii pentru dezvolarea creierului bebelușului. Așadar, faceți-vă un obicei din a-i citi zilnic, chiar dacă pare că e în zadar. Vă asigur că nu e!

După ce mai cresc puțin vor fi interesați de cărțile cu imagini și nu vor mai avea prea multă răbdare să le citiți texte. Adaptați-vă situației, dar nu abandonați obiceiul. Undeva în jur de doi  ani veți începe să vedeți rezultatele.

legătura tată - nou-născut

Image by StockSnap from Pixabay

7. Purtarea bebelușului

Este o ocazie excelentă pentru crearea unei legături minunate și de conectare a tatălului cu bebelușul. Cei mai mulți bebeluși sunt încântați să fie purtați. Iar beneficiile sunt majore atât pentru purtător, cât și pentru bebe.

legătura tată-nou-născut

Image by https://www.goldcoastdoulas.com/podcast-episode-45-babywearing/ 

Am scris mai multe despre purtarea sănătoasă a bebelușilor, tipuri de sisteme sănătoase, cum le recunoaștem și alegem aici.

8. Exercițiile fizice

Pentru ambii părinți exercițiile fizice sunt importante și pot fi momente de conectare cu bebelușul. Când sunt foarte mici îi puteți purta în sistem și să faceți plimbări sau chiar drumeții. Eu participat la un maraton montan (de doar 4 km) cu Alex având 5 luni în sistem, nu am alergat, dar am mers în ritm susținut și a fost foarte bine și pentru el și pentru mine.

Când mai cresc și stau bine în funduleț, îl poți pune într-un scaun de bicicletă sau un cărurior special pentru jogging sau bicicletă.

Întotdeauna țineți cont de regulile de siguranță, indiferent de mijlocul folosit.

Mai sunt și exerciții fizice pe care le puteți face împreună cu bebelușul acasă, folosiți-l în loc de ”greutăți” și distrați-vă la maxim! Veți vedea ce mult le place și lor și este o modalitate grozavă de a vă conecta și a-i transmite încă de foarte mic această valoare importantă: să ai grijă de corpul tău.

9. Ritualuri de ”bun venit acasă”

După o zi lungă la serviciu poate fi destul de dificil să te desprinzi total de agitația de la job. Însă este foarte important să inspiri profund, să te deconectezi de ceea ce ai făcut peste zi și să fii 100% acolo pentru copilul tău.

Crează-ți propriul ritual de conectare cu al tău copil după serviciu. Fie că vă strângeți în brațe, vă creați un ritual unic special de salut, jucați un joc anume. Orice vă ajută să vă reconectați câteva minute.

legătura tată-nou-născut

Image by Heather Kemp from Pixabay

10. Tradiții părinte-copil

Mulți părinți își doresc să continue tradiții pe care le-au avut ei cu părinții lor pe vremea când erau copii. Sau poate vor să creeze tradiții noi. Găsiți-vă tradiții care funcționează pentru voi. Iată câteva idei:

  • să mergeți duminica/în orice zi doriți voi la înghețată/prajitură/suc etc;
  • să jucați un joc doar al vostru;
  • să faceți seara de film – o dată pe săptămână (preferabil, în aceeași zi);
  • să participați la anumite activități din comunitate, culturale, sportive sau religioase (după caz);
  • timp special cu fiecare copil în parte (5-10 minute în care părintele este cu unul dintre copii, total implicat, fac împreună ceea ce își dorește copilul, fără a se lăsa distras de nimic altceva); etc

Care dintre aceste modalități te atrage cel mai mult și de ce?

Articol inspirat dintr-un articol al Lamaze International.

#provocarea100Seth #ziua74

Citește în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ina Lupu pe social media
Instagram
YouTube
Meniu